Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG
Tuesday, May 6

Pages

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

Ρωμαϊκή κεφαλή γλυπτού που βρέθηκε στο Tombe di Via Latina επαναχρησιμοποιήθηκε στα θεμέλια μιας χριστιανικής βασιλικής

Κεφαλή αγάλματος που ανακαλύφθηκε στη Ρώμη.
[Credit: Parco Archeologico dell'Appia Antica]

Μια εντυπωσιακή κεφαλή γλυπτού, που πιθανώς απεικονίζει μια γενειοφόρο ανδρική θεότητα, ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Tombe di Via Latina στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη Βασιλική του Santo Stefano. Το Istituto Centrale per il Restauro (ICR) στη Matera θα αναλάβει τώρα τη μελέτη και την αποκατάστασή του.

Η λίθινη κεφαλή βρέθηκε στα θεμέλια της Βασιλικής του Santo Stefano, γεγονός που υποδηλώνει ότι επαναχρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Το πρόσωπο εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικά στρώματα κονιάματος που καθιστούν δύσκολη την πλήρη ταυτοποίηση, αλλά τα χαρακτηριστικά του -μια προσεκτικά σμιλεμένη γενειάδα και μια σοβαρή έκφραση- υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι μια ρωμαϊκή θεότητα ή μια μυθολογική μορφή.


Λεπτομέρεια της κεφαλής. [Credit: Parco Archeologico dell'Appia Antica]
Λεπτομέρεια της κεφαλής.
[Credit: Parco Archeologico dell'Appia Antica]

Το γλυπτό θραύσμα έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι στην πόλη της Matera, όπου το Istituto Centrale per il Restauro σε συνεργασία με φοιτητές της Scuola di Alta Formazione per il Restauro, θα πραγματοποιήσει λεπτομερή τεκμηρίωση, τεχνικές αναλύσεις και διαγνωστικές μελέτες για να προσδιορίσει την προέλευση, την ηλικία και την τεχνική λάξευσης.

Στόχος δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της αναγνωσιμότητάς του, αλλά και η τοποθέτησή του στο ιστορικό του πλαίσιο. Ήταν μέρος ενός μνημειακού αγάλματος; Λατρεύτηκε πριν ταφεί στη βασιλική; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ερευνητές.

Το εύρημα θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πολιτιστική δυναμική της Ύστερης Αρχαίας Ρώμης (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.), μιας μεταβατικής περιόδου μεταξύ του παγανιστικού κόσμου και του χριστιανισμού. Η επαναχρησιμοποίηση γλυπτών σε χριστιανικά κτίρια δεν ήταν ασυνήθιστη, αλλά κάθε περίπτωση είναι μοναδική.


Ερευνητές αναλύουν την κεφαλή του αγάλματος. [Credit: Parco Archeologico dell'Appia Antica]
Ερευνητές αναλύουν την κεφαλή του αγάλματος.
[Credit: Parco Archeologico dell'Appia Antica]

Αν και η ταυτότητα της εικονιζόμενης μορφής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, οι υποθέσεις κάνουν λόγο για τον Δία, τον Σάραπη ή ακόμη και για κάποιον φιλόσοφο. Η γενειάδα και η μεγαλοπρεπής έκφραση υποδηλώνουν έναν θεό ή έναν σοφό, και η προσεκτική αφαίρεση του κονιάματος μπορεί να αποκαλύψει επιγραφές ή κρυφές λεπτομέρειες.


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια