Ένα σύνολο σιδερένιων βαρών σε σχήμα ελληνικών γραμμάτων βρέθηκαν στη Διοκαισάρεια Κιλικίας . [ Credit: AA] Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια σημαντ...
![]() |
Ένα σύνολο σιδερένιων βαρών σε σχήμα ελληνικών γραμμάτων βρέθηκαν στη Διοκαισάρεια Κιλικίας. [Credit: AA] |
Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στην αρχαία πόλη Διοκαισάρεια Κιλικίας, στην σημερινή περιοχή Uzuncaburç στη νότια επαρχία Μερσίν της Τουρκίας - ένα πλήρες σετ σιδερένιων βαρών σε σχήμα αρχαίων ελληνικών γραμμάτων, μαζί με μια ζυγαριά ρωμαϊκής εποχής που χρονολογείται περίπου πριν από 1.600 χρόνια.
Το εύρημα έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου της Μερσίνας σε συνεργασία με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του πανεθνικού προγράμματος «Κληρονομιά για το μέλλον».
Η Διοκαισάρεια Κιλικίας, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής Σελεύκειας Ισαυρίας, φημίζεται για τα καλοδιατηρημένα ερείπιά του από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, συμπεριλαμβανομένων δρόμων με κιονοστοιχίες, μνημειακών ναών, σιντριβανιών και ενός θεάτρου. Οι προσπάθειες της φετινής περιόδου επικεντρώθηκαν σε μία από τις δύο κύριες λεωφόρους της πόλης με κιονοστοιχίες, που από καιρό θεωρούνταν βασικές εμπορικές ζώνες.
![]() |
Αεροφωτογραφία από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Διοκαισάρεια Κιλικίας. [Credit: AA] |
Κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολλαπλές κατασκευές εργαστηρίων, νομίσματα και εργαλεία κοπής - και κυρίως ένα πλήρες σετ σιδερένιων βαρών και μια κρεμαστή ζυγαριά. Τα βάρη, που έχουν σχήμα γραμμάτων από το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο, πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν στο τοπικό εμπόριο κατά την Ύστερη Αρχαιότητα (4ος-7ος αιώνας μ.Χ.).
«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα πλήρες σύστημα μέτρησης από αυτή την εποχή», δήλωσε ο καθηγητής Ümit Aydınoğlu, διευθυντής της ανασκαφής από το Πανεπιστήμιο της Μερσίνας. «Κάθε βάρος αντιστοιχεί στην τυπική μονάδα που είναι γνωστή ως λίτρα, η οποία κυμαίνεται από μισή έως πέντε λίτρες - περίπου 150 γραμμάρια έως 1,5 χιλιόγραμμα σήμερα».
Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η Διοκαισάρεια Κιλικίας ήταν ένας ζωντανός εμπορικός κόμβος, με τους δρόμους με τις κιονοστοιχίες να λειτουργούν ως οικονομικές αρτηρίες της πόλης. Στόχος των αρχαιολόγων είναι να αποκαλύψουν πλήρως αυτές τις λεωφόρους και να αποκαταστήσουν ορισμένα από τα καταστήματα που αποκαλύφθηκαν για να αναδείξουν την αρχαία αστική υποδομή.
![]() |
Ένα σετ ζυγών και πέντε σιδερένια βάρη σε σχήμα γραμμάτων, που πιστεύεται ότι είναι ηλικίας 1.600 ετών, αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στη Διοκαισάρεια Κιλικίας. [Credit: AA] |
Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, η ομάδα έχει αναπτύξει την περιοχή για τουρισμό, εγκαθιστώντας πληροφοριακές πινακίδες, οργανώνοντας μονοπάτια περιπάτου και βελτιώνοντας την πρόσβαση στον χώρο. Σύμφωνα με τον Aydınoğlu, «τα επόμενα χρόνια, η Διοκαισάρεια Κιλικίας πρόκειται να γίνει ένα από τους πρότυπους αρχαιολογικούς χώρους της Τουρκίας».
Πηγή: ArkeoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια