Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λείψανα αρχαίου ελληνικού πλοίου του 6ου αιώνα π.Χ. βρέθηκαν στη Σικελία με άριστα διατηρημένα το κατάρτι και θραύσμα σχοινιού

Αρχαιολόγοι εξετάζουν τα συντρίμμια του σκάφους. [Credit: Soprintendenza del Mare] Στις νοτιοανατολικές ακτές της Σικελίας, κοντά στην πόλη ...

Αρχαιολόγοι εξετάζουν τα συντρίμμια του σκάφους. [Credit: Soprintendenza del Mare]
Αρχαιολόγοι εξετάζουν τα συντρίμμια του σκάφους.
[Credit: Soprintendenza del Mare]

Στις νοτιοανατολικές ακτές της Σικελίας, κοντά στην πόλη Santa Maria del Focallo στην περιοχή Ispica (Ραγούσα), μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε τα λείψανα ενός αρχαίου ελληνικού πλοίου που χρονολογείται από τον 6ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Το εύρημα είναι το αποτέλεσμα της έκτης υποβρύχιας αρχαιολογικής περιόδου υπό τη διεύθυνση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Επιστημών και Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου του Udine, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας της Σικελίας.

Οι έρευνες αυτές αποτελούν μέρος του προγράμματος Kaukana, ενός επιστημονικού προγράμματος που ξεκίνησε το 2017 από τον αείμνηστο Sebastiano Tusa, αρχαιολόγο και πρώην πολιτιστικό σύμβουλο της Σικελίας, και τον Massimo Capulli, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Udine.


Το θραύσμα σχοινιού του 6ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στο ναυάγιο. [Credit: Soprintendenza del Mare]
Το θραύσμα σχοινιού του 6ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στο ναυάγιο.
[Credit: Soprintendenza del Mare]

Στόχος του έργου είναι η ανακατασκευή της εξέλιξης του παράκτιου και βυθισμένου τοπίου της επαρχίας της Ραγούσα, εστιάζοντας στα ιστορικά κατάλοιπα μεταξύ των αρχαίων πόλεων Ispica, Kaukana και Καμάρινα.

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος έξι μέτρων και ήταν αρχικά καλυμμένο από ένα στρώμα άμμου και βράχων. Από το 2024, οι αρχαιολόγοι εργάζονται για την αποκάλυψή του και σε αυτή την τελευταία ανασκαφική περίοδο, χρησιμοποιώντας μια βυθοκόρο, κατάφεραν να προχωρήσουν περίπου δύο μέτρα ακόμη, επεκτείνοντας την τάφρο ανασκαφής μέχρι να εξαντληθεί πλήρως η ιζηματογενής απόθεση.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται το κατάρτι του πλοίου, κεραμική, ένα μικρό αγγείο με χαραγμένη την ελληνική λέξη «Ναυ» (πλοίο) και ένα θραύσμα σχοινιού που χρησιμοποιήθηκε στο πλοίο και διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Επιπλέον, εντοπίστηκαν βασικά τμήματα της δομής του πλοίου, όπως το κεντρικό τμήμα του κύτους.

Για πέντε εβδομάδες, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οι ερευνητές κατέγραψαν τα κατάλοιπα μέσω άμεσων ερευνών και φωτογραμμετρίας, δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο που θα επιτρέψει τη μελέτη του ναυαγίου με μεγαλύτερη ακρίβεια. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε άλλα κοντινά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία υπέδειξε ο ντόπιος ψαράς και δύτης Antonino Giunta, ο οποίος είχε συμβάλει στο παρελθόν στην ανακάλυψη σημαντικών ναυαγίων.


Οι αρχαιολόγοι ανακτούν αντικείμενα από το ναυάγιο. [Credit: Soprintendenza del Mare]
Οι αρχαιολόγοι ανακτούν αντικείμενα από το ναυάγιο.
[Credit: Soprintendenza del Mare]

Ένα έργο με κινηματογραφική εμβέλεια

Η σημασία της ανακάλυψης ξεπερνά τον ακαδημαϊκό τομέα, καθώς η δεύτερη ερευνητική περίοδος για το ναυάγιο έλαβε οικονομική υποστήριξη από την Sunk Costs Productions, η οποία μαζί με την Sikelia Productions - την εταιρεία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε - επεξεργάζεται το ντοκιμαντέρ Shipwreck of Sicily.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, το κινηματογραφικό συνεργείο κατέγραψε υλικό που θα αποτελέσει μέρος αυτού του κινηματογραφικού έργου, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης άλλα ναυάγια που ερευνά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της Περιφέρειας της Σικελίας, όπως αυτά της Marausa II, των στηλών της Taormina, της Gela II και των βυθισμένων λειψάνων της Ustica.

«Η ανακάλυψη ενισχύει την αξία της υποθαλάσσιας κληρονομιάς της Σικελίας ως μαρτυρία των πολιτισμών που έπλεαν στα νερά της. Η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Σικελίας και του Πανεπιστημίου του Udine συνεχίζει να αποδίδει σημαντικά επιστημονικά αποτελέσματα», τόνισε ο Francesco Paolo Scarpinato, σύμβουλος για την πολιτιστική κληρονομιά και τη σικελική ταυτότητα. Το έργο αυτό δείχνει πώς οι κοινές προσπάθειες διευρύνουν τις ιστορικές μας γνώσεις. Η ενάλια αρχαιολογία είναι απαραίτητη για την κατανόηση των λαών που κατοίκησαν το νησί ανά τους αιώνες.


Πηγή: LBV Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια