Μαρμάρινο πορτραίτο Αλεξάνδρου, ίσως έργο του Λεωχάρη από την Ακρόπολη της Αθήνας. Μετά το 388 π.Χ. Μουσείο Ακρόπολης Το «Εικονικό Μουσείο Μ...
![]() |
Μαρμάρινο πορτραίτο Αλεξάνδρου, ίσως έργο του Λεωχάρη από την Ακρόπολη της Αθήνας. Μετά το 388 π.Χ. Μουσείο Ακρόπολης |
Το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος» είναι μία δικτυακή πύλη που επιτρέπει στον επισκέπτη να παρακολουθήσει μία επιστημονικά έγκυρη παρουσίαση της πορείας του στην ιστορία και στον μύθο.
Ιούνιος του 323 π.Χ. ήταν, όταν ο Αλέξανδρος γιος του Φιλίππου, συνεχιστής του οίκου Αργεαδών, βασιλιάς της Μακεδονίας, κατακτητής της Ανατολής και δημιουργός μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου άφηνε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα, την πόλη που σχεδίαζε να κάνει πρωτεύουσα του κράτους του. Χιλιετίες μετά, τα κατορθώματά του έχουν περάσει στην ιστορία, τους μύθους, τα κάθε λογής κείμενα, τις τέχνες, την μουσική, την λαϊκή κουλτούρα φυσικά, ακόμη και σε παιχνίδια.
Όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι από τον θρύλο του, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ένα μουσείο θα αδυνατούσε να περιλάβει όλα αυτά, που μόνον ο άπειρος κόσμος του διαδικτύου μπορεί να φιλοξενήσει. Ρόλο που ανέλαβε το «Εικονικό Μουσείο Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη», το οποίο μόλις παρουσιάστηκε, ένα πρωτοποριακό, πολυεπίπεδο ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο σε μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της ανθρώπινης ιστορίας. Με υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του την δρα Αγγελική Κοτταρίδη, και με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας το Εικονικό Μουσείο είναι διαθέσιμο σε ελληνικά και αγγλικά, εξασφαλίζοντας την παγκόσμια απήχηση που αρμόζει στη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
![]() |
Προτομή του Φιλίππου Β σκαλισμένη σε ελεφαντόδοντο, Βεργίνα, Μουσείο των Βασιλικών Τάφων. |
Πρόκειται για μία δικτυακή πύλη αφιερωμένη στον μεγάλο στρατηλάτη, η οποία δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει μία συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και εύληπτη παρουσίαση της πορείας του στην ιστορία και στον μύθο, αλλά και όλων εκείνων των ιστορικών εξελίξεων, που οδήγησαν στην δημιουργία της Ελληνιστικής Οικουμένης.
Η ζωή, το έργο, ο μύθος
Βασικό στοιχείο του Εικονικού Μουσείου συνιστούν οι εξειδικευμένες βιντεολήψεις εκατοντάδων μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία αλλά και οπτικό υλικό από μουσεία και χώρους και άλλων περιοχών, που εμπλουτίζουν την αφήγηση. Η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και πολυμεσικών εφαρμογών παρέχει έτσι στον επισκέπτη την δυνατότητα να περιηγηθεί, να μελετήσει και να γνωρίσει βαθύτερα το φαινόμενο της εξάπλωσης ελληνικότητας αλλά και της πρώτης παγκόσμιας συνάντησης πολιτισμών.
![]() |
Το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β΄ στις Αιγές |
«Πέρα από την δική μας αναζήτηση, οι φωτογραφίες και η αφήγηση ενός σύγχρονου ταξιδιώτη θα μας δείξουν, πώς οι μακρινοί λαοί, που έκαναν τον Αλέξανδρο δικό τους, τον θυμούνται ακόμη σήμερα», όπως λέει η Αγγελική Κοτταρίδη για εκείνον που έβαλε τα θεμέλια ενός νέου κόσμου. Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 5 ωρών χωρισμένο σε επτά θεματικές ενότητες με 304 ψηφιακά εκθέματα από όλες τις εκφάνσεις του Ελληνιστικού Κόσμου και 3.500 κείμενα συγκροτούν την συλλογή αυτού του Ψηφιακού Μουσείου. Η εκκίνηση γίνεται από την εποχή που δημιουργήθηκε το πρώτο Μακεδονικό Βασίλειο και συνεχίζεται με την μεγάλη προσωπικότητα του Φιλίππου, την επικράτηση του Αλέξανδρου στην Ελλάδα και την εκστρατεία του στην Ανατολή ως τον θάνατό του και τους διαδόχους του, την κληρονομιά που άφησε στον πολιτισμό, την επίδραση της ζωής και του έργου του και την πρόσληψη του μύθου του από την αρχαιότητα ήδη με την ακτινοβολία του να φθάνει αλώβητη ως σήμερα.
Μοναδικά τεκμήρια
Τρία επίπεδα πληροφόρησης προσφέρονται στον επισκέπτη, με τον τρόπο παρουσίασης να προσαρμόζεται στο επίπεδο γνώσης του αλλά και των ενδιαφερόντων του. Στο επίκεντρο του βρίσκεται η συνοπτική αφήγηση του πρώτου επιπέδου, από το οποίο ο επισκέπτης διαδραστικά μπορεί να εμβαθύνει, προχωρώντας στο δεύτερο, όπου θα βρει ένα πλήθος πολυμεσικά αντικείμενα, οργανωμένα σε επτά θεματικές ενότητες.
![]() |
Σαρλ Λε Μπρουν «Η είσοδος του Αλέξανδρου στην Βαβυλώνα. |
Εδώ υπάρχουν πλήρως ανεπτυγμένα τα 304 ψηφιακά εκθέματα, καθένα από τα οποία αναπτύσσει ένα επιμέρους θέμα με την βοήθεια πολλών διαφορετικών μέσων παρουσίασης:
αφήγηση, κινηματογράφος, φωτογραφία, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις, animation, γραπτά κείμενα, μουσική και ήχους. Ψηφιακά παιχνίδια και πολλές συμπληρωματικές πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην βιβλιοθήκη, που αποτελεί το τρίτο επίπεδο του μουσείου. Πρόκειται για κείμενα και καταλόγους, εικόνες αντικειμένων, φωτογραφίες, σχέδια κλπ ενώ δεν λείπουν τα διαδραστικά παιχνίδια για την εκμάθηση της Ιστορίας με ψυχαγωγικό τρόπο.
«Είναι ένα μη συμβατικό μουσείο χωρίς εκθέσεις με συλλογές, που καταργεί αποστάσεις και περιορισμούς, φέρνοντας κοντά στους επισκέπτες όλου του κόσμου τεκμήρια και αφηγήσεις για τη ζωή, την εκστρατεία, το έργο και την λάμψη του Αλεξάνδρου και των διαδόχων του», όπως σημειώνει η δρ. Γεωργία Στρατούλη, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
![]() |
Ζαν-Σιμόν Μπαρτέλεμι «Ο Μέγας Αλέξανδρος κόβει τον Γόρδιο Δεσμό». |
Να σημειωθεί ότι το έργο ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.200.200 ευρώ. Η παραγωγή έγινε από την κοινοπραξία των εταιρειών Altervision– Πολύπτυχον.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια