Άποψη από τις ανασκαφές πολυάριθμων παιδικών και ενήλικων τάφων της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου, που βρίσκετ...
![]() |
Άποψη από τις ανασκαφές πολυάριθμων παιδικών και ενήλικων τάφων της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου, που βρίσκεται στα Μήλασα των Μούγλων της Μικράς Ασίας. [Credit: AA] |
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου που βρίσκεται στα Μούγλα της Μικράς Ασίας, έφεραν στο φως σημαντικό αριθμό ταφών της βυζαντινής εποχής.
Η ανακάλυψη περιλαμβάνει τάφους παιδιών και ενηλίκων, καθώς και προσωπικά αντικείμενα, μέσα και γύρω από τα ερείπια μιας μεγάλης εκκλησιαστικής δομής.
Ο χώρος της ανασκαφής βρίσκεται στις νότιες πλαγιές των ορέων του Λάτμου, μια περιοχή γνωστή για τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και τα πλούσια ιστορικά στρώματα. Η Ηράκλεια, που βρίσκεται στην περιοχή Μήλασα, συνεχίζει να προσελκύει τόσο τουρίστες όσο και αρχαιολόγους λόγω της συνδυασμένης φυσικής και πολιτιστικής σημασίας της.
![]() |
Άποψη από τις ανασκαφές πολυάριθμων παιδικών και ενήλικων τάφων της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου. [Credit: AA] |
Στρώματα ιστορίας κάτω από μια δωρική πρόσοψη
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Zeliha Gider Buyukozer, η οποία διευθύνει τις ανασκαφές στον Λάτμο και την Ηράκλεια για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Selcuk, η ανασκαφική ομάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες σε ένα ρωμαϊκό λουτρό στο πλαίσιο του έργου «Κληρονομιά για το μέλλον» που ξεκίνησε το 2024.
Έκτοτε η προσοχή μετατοπίστηκε σε μια νέα περιοχή κοντά στο Ιερό του Ενδυμίου, όπου άρχισε η ανασκαφή σε μια δομή που αναφέρεται τοπικά ως «δωρικό κτήριο», που πήρε το όνομά της από τους δωρικούς μαρμάρινους όγκους στην πρόσοψή της.
Καθώς οι ανασκαφές προχωρούσαν, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τα ερείπια μιας μεγάλης βυζαντινής εκκλησίας. Μόλις η εκκλησία έπαψε να χρησιμοποιείται, η γύρω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του βόρειου τοίχου της και καταρρεύσαντων κτισμάτων, φαίνεται ότι επαναχρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο ή νεκρόπολη.
![]() |
Ένας αρχαιολόγος εργάζεται για να ξεθάψει έναν από τους πολυάριθμους τάφους παιδιών και ενηλίκων της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου. [Credit: AA] |
Οι παιδικές ταφές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αρχαία επιδημία
Μια εντυπωσιακή πτυχή της ανακάλυψης έγκειται στον μεγάλο αριθμό παιδικών ταφών που βρέθηκαν στην περιοχή. Τα περισσότερα από τα ανώτερα στρώματα αποκάλυψαν τάφους που ανήκαν σε παιδιά ηλικίας έως 14 ετών, ενώ 6 από τους 10 παιδικούς τάφους ανήκαν σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους. Καθώς η ανασκαφή συνεχίστηκε βαθύτερα στα στρώματα, άρχισαν να εμφανίζονται τάφοι ενηλίκων.
Η παρουσία τόσων πολλών παιδικών ταφών σε κοντινή απόσταση οδήγησε την ομάδα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας επιδημίας που μπορεί να έχει επηρεάσει δυσανάλογα τα νεότερα άτομα. Η συνεχής ανακάλυψη παιδικών τάφων καθώς οι εργασίες επεκτείνονται προς τα βόρεια φαίνεται να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.
![]() |
Κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που βρέθηκαν σε πολυάριθμους παιδικούς και ενήλικους τάφους της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου. [Credit: AA] |
Διπλές ταφές και δώρα για τη μετά θάνατον ζωή
Η ανασκαφή αποκάλυψε επίσης περιπτώσεις διπλών ταφών, μια πρακτική που παρατηρήθηκε σε ορισμένους από τους τάφους. Σε μια περίπτωση, βρέθηκαν δύο κρανία δίπλα-δίπλα σε έναν ενιαίο τάφο. Τα λείψανα του πρώτου ατόμου είχαν σπρωχτεί προς τους πρόποδες του τάφου, με μόνο το κρανίο να παραμένει στη θέση του, ώστε να δημιουργηθεί χώρος για τη δεύτερη ταφή.
Ορισμένοι από τους τάφους, ιδίως εκείνοι των παιδιών, περιείχαν μοναδικά κοσμήματα που πιστεύεται ότι ήταν προσφορές ή ταφικά κτερίσματα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν πολιτιστικές πρακτικές που σχετίζονται με το πένθος και τη μετά θάνατον ζωή και ήταν σε ισχύ κατά τη βυζαντινή περίοδο.
![]() |
Άποψη από τις ανασκαφές πολυάριθμων παιδικών και ενήλικων τάφων της βυζαντινής εποχής στην αρχαία πόλη της Ηράκλειας επί Λάτμου, που βρίσκεται στα Μήλασα των Μούγλων της Μικράς Ασίας. [Credit: AA] |
Μέχρι στιγμής, η ομάδα έχει ανασκάψει 21 τάφους, αλλά ο Buyukozer σημείωσε ότι ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι εργασίες. Τα ευρήματα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τις μεταγενέστερες περιόδους του οικισμού και ρίχνουν φως στις αντιδράσεις της κοινότητας στην απώλεια και την ασθένεια κατά τη βυζαντινή εποχή.
Πηγή: Turkiye Today
Δεν υπάρχουν σχόλια