Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο θρακικό βασιλικό παλάτι αποκαλύφθηκε στη Βράτσα της Βουλγαρίας: Πιθανή έδρα ισχυρού ηγεμόνα των Τριβαλλών

[Credit: NOVA] Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια από τις σημαντικότερες θρακικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα: τα λείψανα ενός βασιλικού ανακτ...

Αρχαίο θρακικό βασιλικό παλάτι αποκαλύφθηκε στη Βράτσα της Βουλγαρίας: Πιθανή έδρα ισχυρού ηγεμόνα των Τριβαλλών
[Credit: NOVA]

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως μια από τις σημαντικότερες θρακικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα: τα λείψανα ενός βασιλικού ανακτόρου που ανήκε στην ισχυρή φυλή των Τριβαλλών, μια από τις πιο αινιγματικές και κυρίαρχες θρακικές ομάδες στην αρχαία Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η ανακάλυψη έγινε στην καρδιά της Βράτσα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, κοντά στον Τύμβο Mogilanska, μια τοποθεσία που είναι ήδη γνωστή για τους πλούσιους τάφους και τα χρυσά αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 4ο-5ο αιώνα π.Χ..

«Ανασκάψαμε συνολικά πέντε τάφους πάνω από το κρησφύγετο. Είχαμε ήδη ενδείξεις από την καταγραφή μας ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε νεκρόπολη του ύστερου βουλγαρικού Μεσαίωνα (12ος-14ος αιώνας)», δήλωσε ο Georgi Ganetsovski, αρχαιολόγος και διευθυντής του Περιφερειακού Ιστορικού Μουσείου της Βράτσας.

Σε συνέντευξή του στην BNT, ο Ganetsovski τόνισε ότι ενώ η μεσαιωνική νεκρόπολη είχε τεκμηριωθεί εδώ και καιρό, η ανακάλυψη της υποκείμενης λίθινης δομής ήταν εντελώς απροσδόκητη και μπορεί να αλλάξει σημαντικά τις τρέχουσες ερμηνείες των ιστορικών στρωμάτων του χώρου.


Αρχαίο θρακικό βασιλικό παλάτι αποκαλύφθηκε στη Βράτσα της Βουλγαρίας: Πιθανή έδρα ισχυρού ηγεμόνα των Τριβαλλών
[Credit: NOVA]

Η πρόσφατα αποκαλυφθείσα δομή διαθέτει λιθόπλινθους κομμένους με ακρίβεια, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ελίτ της θρακικής αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τον Georgi Ganetsovski, «Η λιθοδομή είναι τόσο ακριβής που οι ογκώδεις όγκοι ταιριάζουν μεταξύ τους χωρίς κονίαμα. Αυτή είναι η ξηρολιθοδομή στην πιο εκλεπτυσμένη της μορφή-ενδεικτικό βασιλικών ή αριστοκρατικών θρακικών κέντρων».


Ένα χαμένο παλάτι των Τριβαλλών

Οι Τριβαλλοί ήταν μια άγρια και επιδραστική θρακική φυλετική συνομοσπονδία που ήλεγχε εδάφη στη σημερινή βορειοδυτική Βουλγαρία και την ανατολική Σερβία. Παρά την εξέχουσα θέση τους στις αρχαίες πηγές -συμπεριλαμβανομένων των αναφορών του Ηρόδοτου και των μεταγενέστερων ρωμαϊκών πηγών-, τα αρχαιολογικά στοιχεία για τα δυναστικά τους κέντρα παρέμεναν ασύλληπτα επί δεκαετίες.

Αυτό μπορεί τώρα να έχει αλλάξει. Η ανακάλυψη ήρθε απροσδόκητα όταν ένας ιδιώτης επενδυτής άρχισε τις ανασκαφές για ένα κτίριο κατοικιών, προκαλώντας την υποχρεωτική αρχαιολογική επιθεώρηση του χώρου.

Κάτω από το κρηπίδωμα, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αυτό που τώρα πιστεύουν ότι είναι η μία από τις δύο πολυπόθητες βασιλικές κατοικίες των Τριβαλλών. «Αυτή η δομή δεν ήταν απλώς μνημειώδης σε μέγεθος - χτίστηκε με συμβολικό σκοπό», δήλωσε ο Ganetsovski. «Μετά το θάνατο του βασιλιά  των Τριβαλλών, το παλάτι φαίνεται ότι μετατράπηκε σε μαυσωλείο, ακολουθώντας το τελετουργικό του ηρώου -μια διαδικασία μετατροπής του ηγεμόνα σε αιώνια, ημι-θεϊκή μορφή».

Η ερμηνεία αυτή υποστηρίζεται από την παρουσία τριών τάφων, που είχαν ανασκαφεί τη δεκαετία του 1960 και περιείχαν πολυτελή κτερίσματα, όπως ένα χρυσό στεφάνι, χρυσά σκουλαρίκια και ένα ασημένιο επιχρυσωμένο γόνατο με χαραγμένη την εικόνα της Μεγάλης Μητέρας Θεάς - μιας κεντρικής θεότητας στη θρακική πνευματικότητα.


Ένα κέντρο εξουσίας και τελετουργίας

Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του νεοανακαλυφθέντος ανακτόρου μοιράζεται χαρακτηριστικά με άλλες θρακικές ελίτ τοποθεσίες όπως η Σευθόπολις και η Προβαδία, γνωστές για τη χρήση μνημειακών κατασκευών από ξερολιθιά και συμβολικών χωροθετήσεων. Ωστόσο, αυτή η τοποθεσία της Βράτσα θα μπορούσε να είναι μοναδική ως άμεση έδρα ενός ηγεμόνα των Τριβαλλών.



Τι συμβαίνει στη συνέχεια;

Προς το παρόν, η τύχη της δομής είναι αβέβαιη. Ο χώρος βρίσκεται υπό εξέταση από το Υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα διατηρήσει το παλάτι επί τόπου ή θα επιχειρήσει τη μετεγκατάστασή του - ένα ριψοκίνδυνο και δαπανηρό εγχείρημα.

Οι τοπικοί ιστορικοί και οι υποστηρικτές του πολιτισμού παροτρύνουν την κυβέρνηση να ενεργήσει γρήγορα για να διασφαλίσει τον χώρο πριν από την επανάληψη των κατασκευών. «Κάνουμε αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο», σημείωσε ο Ganetsovski. «Αλλά έχουμε επίσης την ευκαιρία να μετατρέψουμε τη Βράτσα σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό και πολιτιστικό προορισμό».


Ανακαλύπτοντας εκ νέου τους Τριβαλλούς

Ενώ οι Τριβαλλοί περιγράφονται συχνά στα αρχαία κείμενα ως πολεμοχαρείς και ανθεκτικοί στην εξωτερική κυριαρχία -συμπεριλαμβανομένων των Περσών, των Μακεδόνων και των Ρωμαίων- αυτή η ανακάλυψη παρέχει μια διαφορετική προοπτική: μια εξελιγμένη κοινωνία με προηγμένες αρχιτεκτονικές δεξιότητες και πολύπλοκες ταφικές παραδόσεις.

Το εύρημα αυτό όχι μόνο καλύπτει ένα μακροχρόνιο κενό στη θρακική αρχαιολογία, αλλά και αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για την κληρονομιά μιας φυλής της οποίας η ισχύς κάποτε συναγωνιζόταν εκείνη των πιο γνωστών γειτόνων της.

Με προσεκτική συντήρηση και συνεχή έρευνα, το βασιλικό ανάκτορο της Βράτσας μπορεί σύντομα να γίνει ένα ορόσημο του αρχαίου θρακικού πολιτισμού - και ένας καθυστερημένος φόρος τιμής στην κληρονομιά των Τριβαλλών.


Πηγή: ArkeoNews


Δεν υπάρχουν σχόλια