Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το γυναικείο τραπεζικό σύστημα της αρχαίας Ρώμης

Κάποιες γυναίκες στην αρχαία Ρώμη είχαν υλοποιήσει την έννοια του χρηματοπιστωτικού μικρο-δανείου προκειμένου να καταφέρουν να υλοποιήσουν ...


Κάποιες γυναίκες στην αρχαία Ρώμη είχαν υλοποιήσει την έννοια του χρηματοπιστωτικού μικρο-δανείου προκειμένου να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια.



Η μελέτη που διενεργήθηκε από τον Carmen Lázaro, καθηγητή Ρωμαϊκού Δικαίου του Universitat Jaume I, δείχνει με ποιόν τρόπο οι γυναίκες κατάφερναν να ξεπερνούν τα νομικά κωλύματα που τις απέκλειαν από την λήψη χρηματοπιστωτικών δανείων από τις τράπεζες. Αντί αυτού, υπέγραφαν συμβόλαια μεταξύ τους προκειμένου να δανείσουν ή να λάβουν μικρά χρηματικά ποσά, δίνοντας ως εγγύηση προσωπικά αντικείμενα – κυρίως μικρά όπως κοσμήματα. 


Ανιχνεύοντας τις συναλλαγές


Η ύπαρξη ενός τέτοιου χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει γίνει γνωστό από διάφορες πηγές – κυρίως επιγραφικές – όπως επιγραφές που βρέθηκαν στον Granio Οίκο στην Πομπηία, οι οποίες αντανακλούν τις νόμιμες συναλλαγές που λάμβαναν χώρα. Σε μία από αυτές παρουσιάζεται η Faustilla να δανείζει με επιτόκιο 6,25%.


Ο Lázaro επισημαίνει ότι τα δάνεια αυτά ήταν νόμιμα και δεν είχαν την ανάγκη επικύρωσης από τις επίσημες αρχές «από την στιγμή που το χρήμα ήταν ένα ανταλλάξιμο προϊόν και άρα δεν υπόκειται σε τυπικές διαδικασίες που μπορεί να είχαν νομικά αποτελέσματα».


Νομικοί περιορισμοί που εμπόδιζαν  τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης, ήταν που τις ώθησαν στην δημιουργία ενός τέτοιο συστήματος, το οποίο χωρίς να είναι παράνομο, τους έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιούν χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.


Όπως αναφέρει ο ερευνητής «πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε και σήμερα και επέτρεπε στις γυναίκες να απολαμβάνουν ένα είδος ελευθερίας αποφεύγοντας τον αποκλεισμό που τους επέβαλλε η νομοθεσία».
Γυναίκες 


Επιχειρηματίες στην αρχαία Ρώμη


Ο καθηγητής ολοκληρώνει την έρευνά του επισημαίνοντας ότι η δραστηριότητα των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα στην αρχαία Ρώμη δεν περιορίστηκε απλά στον δανεισμό χρημάτων καθώς υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ότι συμμετείχαν ενεργά στον ευρύτερο εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.


Οι γυναίκες κατείχαν επιτελικές θέσεις στην ναυτιλία, στην βιοτεχνία υφασμάτων και υποδημάτων, στο εμπόριο πολυτελών αγαθών και τροφίμων, ακόμα και σε επιχειρήσεις στέγασης.


«Αυτή η ελευθερία των γυναικών στον επιχειρηματικό τομέα παρά τον αποκλεισμό τους ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος αποτέλεσμα της χηρείας και της ανάγκης συνέχισης της επιχείρησης». Ο Carmen Lázaro επισημαίνει την ρήση του Rene Pichon που τόνιζε ότι «σε ανθρώπους, όπως στους Ρωμαίους, που δεν ήταν ακριβώς φεμινιστές, οι γυναίκες είχαν ελευθερία, έντονη δραστηριότητα και επιρροή, περισσότερο από άλλες κοινωνίες που κόμπιαζαν ότι τα παρείχαν».








Πηγή: pasthorizonspr

Δεν υπάρχουν σχόλια