Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το Δεσποτικό σε τροχιά ανάδειξης

Το ΚΑΣ έδωσε την άδεια για τη συνέχιση των εργασιών με εξασφάλιση ιδιωτικών χορηγιών.


Το ΚΑΣ έδωσε την άδεια για τη συνέχιση των εργασιών με εξασφάλιση ιδιωτικών χορηγιών.

Νέα τμήματα του σημαντικού ιερού, που έχτισαν οι κάτοικοι της Πάρου στη μικρή ακατοίκητη νησίδα του Δεσποτικού ως υπενθύμιση της κυριαρχίας τους στο Αιγαίο, αναμένεται να έρθουν στο φως στο πλαίσιο του νέου πενταετούς ανασκαφικού προγράμματος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Την άδεια για τη συνέχιση της ανασκαφής στη Μάνδρα Δεσποτικού, καθώς και στη γειτονική βραχονησίδα Τσιμιντήρι -κάποτε ενωμένη με το Δεσποτικό μέσω μιας στενής λωρίδας γης- έδωσε προχθές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα, το ΚΑΣ είχε αναβάλει τη συζήτηση του θέματος, με το επιχείρημα ότι θα πρέπει πρώτα να δώσει την έγκρισή του για τις ήδη εξασφαλισμένες χορηγίες από τα Ιδρύματα Κανελλόπουλου και Λάτση.

Και στο Τσιμιντήρι

Αφιερωμένο στη λατρεία του Απόλλωνα και της Άρτεμης, το εκτεταμένο ιερό οικοδομήθηκε στα χρόνια της ακμής της Πάρου, αν και τα πρώτα ίχνη λατρείας στην περιοχή χρονολογούνται στους γεωμετρικούς χρόνους. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο και επικεφαλής της ανασκαφής Γιάννο Κουράγιο, τόσο τα κτίρια όσο και οι περίφημοι Παριανοί κούροι φέρουν εμφανή σημάδια καταστροφής και πιθανώς καταστράφηκαν από τους Αθηναίους ως «αντίποινα» για τη συμμαχία της Πάρου με τους Πέρσες στους Περσικούς πολέμους.

Κατά τη διάρκεια του νέου ερευνητικού προγράμματος, οι αρχαιολόγοι θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στον χώρο του τεμένους, σε έναν πύργο και δύο τετράγωνα κτίσματα που δεν έχουν ανασκαφεί ώς σήμερα, και στα πολυάριθμα δωμάτια του νοτίου συγκροτήματος στο Δεσποτικό, καθώς και σε πέντε κτίρια στο Τσιμιντήρι. Παράλληλα -και εφόσον η σχετική μελέτη λάβει τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ- θα ξεκινήσουν οι προεργασίες για τη μικρής κλίμακας αναστήλωση του ιερού με χορηγία του Ιδρύματος Λεβέντη. Συγκεκριμένα, «θα σηκωθούν κάποιοι κίονες, έτσι ώστε να ανακτηθεί η τρίτη διάσταση στο κτίριο του ναού, που κάποτε άγγιζε τα οκτώ μέτρα ύψος», εξηγεί ο κ. Κουράγιος.

Τα σχέδια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο παρθένο τοπίο του Δεσποτικού, όπως το οραματίστηκε ο Γιάννης Κουράγιος και το αποτύπωσε η αρχιτέκτονας Κατερίνα Τσιγαρίδα, είναι προς το παρόν αδύνατον να υλοποιηθούν - η πρόταση απορρίφθηκε από το ΚΑΣ, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος: Η νησίδα ανήκει εξ αδιαιρέτου στο ελληνικό Δημόσιο και τους απογόνους του Τζωρτζή Μπάο, ο οποίος την είχε αγοράσει κατά τον 18ο αιώνα. 

Το γεγονός αυτό οδηγεί και τις δύο πλευρές σε αδιέξοδο, αφού η εκμετάλλευση ή ακόμα και η απαλλοτρίωση κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου είναι αδύνατη. Κατά συνέπεια, τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στο Δεσποτικού παραμένουν αφύλακτα και προσβάσιμα μόνο απ’ όσους διαθέτουν σκάφη ή νοικιάζουν καΐκια στην Αντίπαρο, ενώ τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής μεταφέρονται σε καθημερινή βάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου για λόγους ασφαλείας. Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τη σύνδεση του Δεσποτικού με την Αντίπαρο μέσω συστηματικών δρομολογίων.


Πηγή: Χ. Σανούδου, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια