Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η σύντομη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων

Έρευνα σε οστά 200 αρχαίων Αιγυπτίων αποκάλυψε ότι υπέφεραν από πείνα και υποσιτισμό καθώς και από ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ασθενειώ...


Έρευνα σε οστά 200 αρχαίων Αιγυπτίων αποκάλυψε ότι υπέφεραν από πείνα και υποσιτισμό καθώς και από ένα ευρύ φάσμα μολυσματικών ασθενειών ενώ παρατηρήθηκε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που συνάγονται από Qubbet el-Hawa Τάφο 33, ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από το πανεπιστήμιο της Jaen, στο οποίο συμμετέχουν και ανθρωπολόγοι από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR), σε συνεργασία με το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων.

Η νεκρόπολη του Qubbet el-Hawa βρίσκεται απέναντι από την σύγχρονη πόλη του Ασουάν. Ο Τάφος 33 κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της 12ης Δυναστείας (1939-1760 π.Χ.), για να στεγάσει το σώμα ενός από τους κορυφαίους αξιωματούχους του Ασουάν, του οποίου η ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Αργότερα, η περιοχή χρησιμοποιηθεί εκ νέου τουλάχιστον τρεις φορές (18η, 22η και 27η δυναστεία) και είναι μια από τις μεγαλύτερες της νεκρόπολης. Έχει ένα τεράστιο αρχαιολογικό δυναμικό, δεδομένου ότι φιλοξενεί τουλάχιστον έναν άθικτο νεκρικό θάλαμο, που περιέχει τρεις ξύλινες διακοσμημένες σαρκοφάγους.

Πάνω από 200 σκελετοί και μούμιες

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του UGR, μαζί με τον διευθυντή του καθηγητή Miguel Lopez Botella, μόλις επέστρεψαν από την Αίγυπτο. Ανέλυσαν τα οστά από τις μούμιες που βρέθηκαν στην ανασκαφή, ενώ υπολόγισαν τον αριθμό των ατόμων που ανήκαν στα πιο πρόσφατα επαγγέλματα του Τάφου (Νέου Βασιλείου, 3η ενδιάμεση περίοδος και Ύστερη Δυναστική Περίοδος). Έχουν βρεθεί πάνω από 200 σκελετοί και μούμιες εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός ανήκει σε νέους ενήλικες, ηλικίας από 17 έως 25 ετών.

Οι ανθρωπολόγοι του UGR κατά την διάρκεια της έρευνας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας τους έχουν οδηγήσει σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, που αποκαλύπτουν νέα στοιχεία, όχι μόνο για τα φυσικά χαρακτηριστικά των αρχαίων Αιγυπτίων, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης της εποχής. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Botella, «η ανθρωπολογική ανάλυση των ανθρωπίνων λειψάνων αποκαλύπτει εν γένει τον γενικό πληθυσμό και τους διοικητές του - την υψηλότερη κοινωνική τάξη – που ζούσαν σε συνθήκες στις οποίες η υγεία τους ήταν ιδιαίτερα επισφαλής, σχεδόν στην άκρη της επιβίωσης».

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους του UGR, το προσδόκιμο ζωής έφτανε μόλις τα 30 χρόνια, καθώς υπέφεραν από πολλά προβλήματα λόγω του υποσιτισμού ενώ είχαν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές λόγω της κατανάλωσης των μολυσμένων υδάτων του Νείλου.


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια