Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αναζητώντας το παλάτι του Μ. Κωνσταντίνου στη Σόφια

Ξεκινούν το 2015 οι ανασκαφές κάτω από την πλατεία Sveta Nedelia  της Σόφιας αναζητώντας τα 3 διοικητικά κτήρια της αρχαίας πόλης Serd...


Ξεκινούν το 2015 οι ανασκαφές κάτω από την πλατεία Sveta Nedelia  της Σόφιας αναζητώντας τα 3 διοικητικά κτήρια της αρχαίας πόλης Serdica.

Η έρευνα πεδίου έχει οριστεί να ξεκινήσει την επόμενη άνοιξη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, Todor Chobanov.

Ο Chobanov, επικαλούμενος τις υποθέσεις των αρχαιολόγων, εξήγησε ότι τα διοικητικά κτίρια που πιθανότατα βρίσκονται κάτω από την πλατεία στο κέντρο της Σόφιας, μπορεί να ήταν είτε οι κατοικίες των διοικητών είτε το νομισματοκοπείο της αρχαίας πόλης. Η υπόθεση ότι το παλάτι του Μεγάλου Κωνσταντίνου θα μπορούσε να υπάρχει στην υπό έρευνα περιοχή δεν έχει αποκλειστεί τελείως.

Ωστόσο, ο αντιδήμαρχος της πόλης δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BNT την περασμένη Πέμπτη ότι η αστική αρχιτεκτονική των δεκαετιών του 1950 και του 1960, ίσως να κατέστρεψε μέρος των αρχαίων κτιρίων. Ως παράδειγμα έφερε τα θεμέλια των κυβερνητικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν στην πλατεία, τα οποία έφθασαν σε μεγάλο βάθος ενώ επεσήμανε ότι η άρχουσα τάξη της εποχής δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τη διατήρηση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Λέγεται συχνά ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας (272-337 μ.Χ.) έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη της Serdica, στην οποία ο ίδιος φέρεται να την περιγράφει ως την «Ρώμη του». 

Οι προσπάθειες του επόμενου έτους να ανακαλύψουν το παλάτι του δεν θα είναι οι πρώτες. Το 2010, η κατασκευή του μετρό αναπτέρωσε τις ελπίδες των αρχαιολόγων, όταν οι εργάτες ανακάλυψαν κτιριακά κατάλοιπα που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν τα δημόσια λουτρά της αρχαίας πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια