Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σώθηκαν μνημεία που κατέρρεαν

Παρεμβάσεις της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε ναούς της Μαγνησίας.


Παρεμβάσεις της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε ναούς της Μαγνησίας.

Αίτημα ετών αποτελεί για την τοπική κοινωνία η αποκατάσταση ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου, του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων, που οδεύει προς ολοκλήρωση, μετά την σωτήρια παρέμβαση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας. Για πολλά χρόνια το συγκεκριμένο μνημείο διατηρούνταν ερειπωμένο χωρίς στέγη, αντιμετωπίζοντας πολλά και σημαντικά στατικά προβλήματα, τα οποία διευθετούνται σταδιακά. Η αποκατάστασή του πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

Το συγκεκριμένο μνημείο υπολογίζεται ότι χτίστηκε στο τέλος του 12ου ή κατά τον 13ο αιώνα. Το εσωτερικό του καλύπτεται από τρία διαδοχικά στρώματα ζωγραφικού διακόσμου, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και τα νεώτερα στους 17ο και 18ο αιώνες. Ο ναός έχει, σημειωτέον, πολύ σημαντικές τοιχογραφίες, οι οποίες θα επανατοποθετηθούν, όταν ολοκληρωθεί, προηγουμένως, η συντήρησή τους.

Όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η αρμόδια αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας, κ. Τένια Αναστασιάδου «ο συγκεκριμένος ναός είναι από τους σημαντικότερους που υπάρχουν στη Μαγνησία και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αποκόλλησης, ουσιαστικά, της βόρειας πλευράς, η οποία ανασυντάσσεται με ειδικό τρόπο. Πρόκειται για πολύ δύσκολο έργο, το οποίο μας πήρε πολύ χρόνο προκειμένου να το εντάξουμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε ο ερειπωμένος ναός να ξαναγεννηθεί ουσιαστικά, σύμφωνα και με την επιθυμία των κατοίκων της περιοχής. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, προσθέτει η ίδια, διότι ο ναός που ήταν κλειστός, θα καταστεί και πάλι επισκέψιμος».

Ανάλογες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται παράλληλα και σε άλλους ναούς της περιοχής μας, όπως ο ναός του Αγίου Αθανασίου στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, που κατέρρεε από την μια πλευρά προς την πλαγιά του βουνού και η παρέμβαση συντήρησης και αποκατάστασης κρίθηκε αναγκαία, διότι αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στατικότητας. Οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του ναού βαίνουν προς ολοκλήρωση από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013, και την επίβλεψη της 7ης Εφορείας.

Επίσης η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Νεοχώρι, εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ στο τέλος του 2013, προκειμένου να αναδειχθεί το πολύ σημαντικό μνημείο, που κτίστηκε σύμφωνα με επιγραφή το 1768. Ο ναός αγιογραφήθηκε από τον λαϊκό ζωγράφο Παγώνη το 1801 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο χρονολογείται, αντίστοιχα, στα τέλη του 18ου αιώνα-αρχές του 19ου.

Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιείται, τέλος, στην εγκαταλελειμμένη σήμερα Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων περίπου από την Γλώσσα Σκοπέλου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, που αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν, κατόπιν αρχιτεκτονικής μελέτης. Η μελέτη αποκατάστασης του συγκροτήματος της μονής έχει εγκριθεί με Υπουργική απόφαση και το έργο αποκατάστασης, κατόπιν πρότασης της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ηπειρος», ενώ η υλοποίησή του θα ξεκινήσει άμεσα.


Πηγή: Γ. Υδραίου, Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια