Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κυπριακή χαλκοτεχνία στο μεσογειακό κόσμο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού

Την Δευτέρα 06 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Δρ Γιώργου Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή του  Τμήματος Ιστ...



Την Δευτέρα 06 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Δρ Γιώργου Παπασάββα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα: "Κυπριακή χαλκοτεχνία στο μεσογειακό κόσμο κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού".

H κυπριακή χαλκοτεχνία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού αποτελεί ένα εντυπωσιακό σύνολο, που χαρακτηρίζεται από τεχνολογική αρτιότητα και δημιουργική πρωτοτυπία. Αν και σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή των χάλκινων κυπριακών έργων βασίστηκε σε καλλιτεχνικές παραδόσεις του Αιγαίου, της Αιγύπτου ή της Εγγύς Ανατολής, το τελικό αποτέλεσμα ήταν πάντα χαρακτηριστικά κυπριακό. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ στην κεραμεική ή την αρχιτεκτονική και άλλες τέχνες, η Κύπρος συχνά θεωρείται ως δέκτης επιδράσεων από άλλες πηγές, στην μεταλλοτεχνία τα κυπριακά εργαστήρια της Ύστερης Εποχής του Χαλκού βρέθηκαν συχνά στην πρωτοπορία, δημιουργώντας αριστουργήματα που ξεπερνούν ο,τιδήποτε γνωρίζουμε από την Μεσόγειο και την Ανατολή της ίδιας περιόδου. Είναι μάλιστα σαφές ότι οι Κύπριοι τεχνίτες ευθύνονται για την διάδοση ορισμένων νέων τύπων και τεχνικών πέρα από τα όρια του νησιού, ως το Αιγαίο και την κεντρική Μεσόγειο. Φαίνεται, λοιπόν, πως ο μικρός αυτός τόπος εξειδικευόταν στην τεχνολογία της κατασκευής χάλκινων αντικειμένων, την οποία μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις διακινούσε μαζί με την πρώτη ύλη. 

Για να σκιαγραφηθούν οι εξελίξεις αυτές, θα εξετασθούν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες κατηγορίες χάλκινων αντικειμένων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, συγκεκριμένα οι τριποδικοί και τετράπλευροι υποστάτες, ειδώλια ανδρικών και γυναικείων μορφών, τα μικρογραφικά τάλαντα χαλκού και οι χάλκινοι κρατήρες. Πρόκειται για έργα υψηλής ποιότητας, που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Αιγαίο ή την Ανατολή, χωρίς ωστόσο να χάνουν τον κυπριακό τους χαρακτήρα. Τα έργα αυτά δε μαρτυρούν απλώς τον κοσμοπολιτισμό του νησιού. Ταυτόχρονα δηλώνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε η Κύπρος όχι μόνο στα διεθνή δίκτυα διακίνησης πρώτων υλών και αντικειμένων, αλλά και στη διάδοση νέων ιδεών και τεχνολογιών σε όλο το μεσογειακό κόσμο.

Σχολιασμός: Καθηγήτρια Νότα Κούρου


Δεν υπάρχουν σχόλια