Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η χάλκινη κεφαλή του Αυγούστου αποκαλύπτεται μετά από 118 χρόνια

Έμεινε «θαμμένη» στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου για 118 χρόνια. Η χάλκινη κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου βγαίνει στ...


Η χάλκινη κεφαλή του Αυγούστου αποκαλύπτεται μετά από 118 χρόνια

Έμεινε «θαμμένη» στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου για 118 χρόνια. Η χάλκινη κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου βγαίνει στο φως από τις αποθήκες του μουσείου ως έκθεμα της έκθεσης «Διαμαρτύρομαι: η έρευνα του Ιαν Χίσλοπ για τη διαφωνία». 

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το κεφάλι του αυτοκράτορα έμεινε στο σκοτάδι. Το 1910 βρέθηκε θαμμένη στα θεμέλια ενός ρωμαϊκού ναού ως σύμβολο ηττημένης εξουσίας.

Ο Αύγουστος έγινε αυτοκράτορας το 27 π.Χ. αφού αγωνίστηκε σθεναρά για την ανάληψη της εξουσίας μετά τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα. Το μεγάλης κλίμακας χάλκινο άγαλμά του ήταν ένα από τα πολλά που στάλθηκαν σε σημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όπως πιστεύεται ίσως αρχικά βρισκόταν σε έναν ρωμαϊκό στρατώνα, προς τη νότια πλευρά της Αιγύπτου. Ο αποκεφαλισμός του αυτοκρατορικού αδριάντα πιθανώς οφείλεται σε μια επιδρομή των Κουσιτών, πολεμιστών που προέρχονταν από το Αφρικανικό κέρας.

Οι επιδρομείς πήραν μαζί με τα λάφυρά τους και το κεφάλι του Αυγούστου, στη Νουβία, περιοχή του σημερινού Σουδάν. Θάφτηκε κάτω από τα σκαλοπάτια ενός ναού που χτίστηκε για να γιορτάσει τη νίκη επί της πανίσχυρης Ρώμης, έτσι ώστε συμβολικά να τον πατάνε όλοι όσοι έμπαιναν στον ναό. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη το 1910 έπεσε πάνω του. Η θαμμένη στο έδαφος χάλκινη κεφαλή του Αυγούστου ζύγιζε 17 κιλά και το πρόσωπό του κοίταζε προς το χώμα. Αυτή η στάση εξευτελισμού ήταν η αιτία που το γλυπτό διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση.


Πηγή: ελculture

Δεν υπάρχουν σχόλια