Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν το δάπεδο ορχήστρας αρχαίου θεάτρου στην Έφεσο της Μαύρης Θάλασσας

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη βορειοδυτική επαρχία Düzce της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δάπεδο της ορχήστρας στο θέατρο της...

Αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν το δάπεδο ορχήστρας αρχαίου θεάτρου στην Έφεσο της Μαύρης Θάλασσας

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη βορειοδυτική επαρχία Düzce της Τουρκίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δάπεδο της ορχήστρας στο θέατρο της αρχαίας Προυσιάδος επί τω Υππίω (Prusias ad Hypium, Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ), που έχει χαρακτηριστεί ως η «Έφεσος της δυτικής περιοχής της Μαύρης Θάλασσας».

Παρόλο που είχαν ανεγερθεί νέες κατασκευές στον αρχαιολογικό χώρο, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., οι υπόγειες κατασκευές παρέμειναν ανέπαφες. Αυτό επέτρεψε την ανασκαφή διαφόρων κτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχαίου θεάτρου, των τειχών της πόλης, των υδραγωγείων και μιας ρωμαϊκής γέφυρας.

Το ανάγλυφο μίας Μέδουσας και μία θεατρική μάσκα έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια της περυσινής ανασκαφικής περιόδου καθώς και το τμήμα ενός τόξου ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη τμήμα του θεάτρου. Οι αρχαιολόγοι συνέχισαν το επίπονο έργο τους στον χώρο του θεάτρου, φτάνοντας στο δάπεδο της ορχήστρας  Σύμφωνα με την έρευνά τους, το άθικτο δάπεδο ήταν κατασκευασμένο από κονίαμα.


Μια γενική άποψη του χώρου του θεάτρου του αρχαίου Προυσιά επί τω Υππίω, στην περιοχή Düzce της βορειοδυτικής Τουρκίας [Credit:Ömer Ürer/AA].
Μια γενική άποψη του χώρου του θεάτρου του αρχαίου Προυσιά επί τω Υππίω, στην περιοχή Düzce της βορειοδυτικής Τουρκίας [Credit:Ömer Ürer/AA].

H εξέταση των λίθινων αγαλμάτων και των κιόνων που βρίσκονταν στις πλαϊνές εισόδους έδειξε ότι η καταστροφή τους οφείλεται πιθανότατα σε σεισμό καθώς η αρχαία πόλη βρισκόταν σε σεισμική ζώνη πρώτου βαθμού.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu (AA), η Güldemet Yıldız Dursun, αρχαιολόγος από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Düzce, δήλωσε ότι συνεχίζονται ακόμη οι αρχαιολογικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο που είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίσματα που κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα.

Επισημαίνοντας ότι έχουν τεκμηριώσει τα ευρήματα στο τμήμα του θεάτρου, η Dursun είπε ότι το δάπεδο της ορχήστρας θα αποκατασταθεί σύμφωνα με τις μεθόδους που θα προτείνουν οι ειδικοί.


Ένας αρχαιολόγος εργάζεται σε γλυπτό που βρέθηκε στον αρχαίο Προυσιά επί τω Υππίω, στην περιοχή Düzce της βορειοδυτικής Τουρκίας [Credit:Ömer Ürer/AA].
Ένας αρχαιολόγος εργάζεται σε γλυπτό που βρέθηκε στον αρχαίο Προυσιά επί τω Υππίω, στην περιοχή Düzce της βορειοδυτικής Τουρκίας [Credit:Ömer Ürer/AA].

Η αρχαία πόλη της Προυσιάδος επί τω Υππίω ήταν γνωστή ως «Ύπιος» και «Κίερος» σε παλαιότερες περιόδους. Καταλήφθηκε από τον Προυσία Α΄ της Βιθυνίας και οι κάτοικοι της Βιθυνίας ονόμασαν την πόλη προς τιμή του βασιλιά τους.

Ωστόσο, η Βιθυνία χρεοκόπησε λόγω του πλούσιου τρόπου ζωής των πολιτών της. Οι κάτοικοι της Βιθυνίας κληροδότησαν το βασίλειο στους Ρωμαίους, γεγονός που ξεκίνησε τη λατινική επιρροή στην πόλη. Η πόλη ήταν ήδη πλούσια από άποψη αρχιτεκτονικής, αλλά άκμασε περισσότερο υπό τους Ρωμαίους. Έγινε γνωστό ως Prusias ad Hypium.


Πηγή: Arkeonews



Δεν υπάρχουν σχόλια