Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικά ευρήματα σε αρχαιολογική έρευνα στην Άνω Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία που πραγματοποιείται από τις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού π...

Σημαντικά ευρήματα σε αρχαιολογική έρευνα στην Άνω Μεσσηνία

Ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία που πραγματοποιείται από τις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο πενταετούς ερευνητικού προγράμματος, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της δρος Ελένης Ζυμή, μόνιμης επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της δρος Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα για το 2022 προβλέπει εντατική αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στην ευρύτερη περιοχή της Πολίχνης και του Στενυκλάρου, δηλαδή καταγραφή των ιστάμενων μνημείων και των επιφανειακών αρχαιολογικών ευρημάτων, που εντοπίζονται με τη συστηματική βάδιση της ομάδας σε επιλεγμένα αγροτεμάχια, επιλεκτική αεροφωτογράφιση με τηλεκατευθυνόμενο ελικοφόρο (drone) και σχεδιασμό ιστοσελίδας του προγράμματος.

Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα έχουν προκύψει ενδιαφέροντα στοιχεία που τεκμηριώνουν κατοίκηση στην περιοχή από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι σήμερα, συμβάλλοντας στην ανασύσταση της ιστορίας της Άνω Μεσσηνίας διαχρονικά.

H αρχαιολογική έρευνα επιφανείας στην Άνω Μεσσηνία έχει επιπλέον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Απασχολεί για το 2022, ομάδα 18 φοιτητών/φοιτητριών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών) και αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μία προπτυχιακή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας και έναν προπτυχιακό φοιτητή του College of Wooster του Οχάιο, ΗΠΑ, υπό την επίβλεψη της δρος ελένης Ζυμή, επίκουρης αθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, της δρος Αιμιλίας Μπάνου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της δρος Μαρίας Ξανθοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, βασικών μελών της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος.

Ο δρ Γεώργιος Μαλαπέρδας, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνδράμει ουσιαστικά την έρευνα με τη χαρτογράφηση, την ανάπτυξη δικτύου Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) και την τοπογραφική αποτύπωση των ευρημάτων. Από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και υπό την επίβλεψη της κ. Μηλίτση συμμετέχουν οι αρχαιολόγοι δρ. Μιχαήλ Κάππας, Ευγενία Λαμπροπούλου (υποψήφια διδάκτωρ του του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Αικατερίνη Τζαμουράνη, η σχεδιάστρια της ΕΦΑ Μεσσηνίας Ουρανία Ανδριανοπούλου και ο τοπογράφος μηχανικός Γιώργος Ηλιόπουλος.

Πολύτιμοι αρωγοί της έρευνας σε ζητήματα οργάνωσης και διεξαγωγής της στο πεδίο είναι ο Δήμος Οιχαλίας και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πολίχνης, των Κωνσταντίνων και του Στενυκλάρου, οι κάτοικοι των ανωτέρω κοινοτήτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων “Άγιος Κωνσταντίνος”, και η επιχείρηση ΕΡΓΟΠΑΚ Α.Β.Ε.Ε. - Ανδανία εμφιαλωμένο νερό.


Πηγή: Eleftheria Online

Δεν υπάρχουν σχόλια