Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Τη συνέχεια ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος κατέδειξε η ανασκαφή στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα

Άποψη της ανασκαφής στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου). Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη της ανασκαφικής ...

Άποψη της ανασκαφής στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).
Άποψη της ανασκαφής στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα (φωτ.: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου).


Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου ανακοίνωσε τη λήξη της ανασκαφικής περιόδου για το έτος 2022 στη θέση Ερήμη-Πιθάρκα, όπου μια διεθνής επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια του Graz (Aυστρία), του Salento (Ιταλία) και του Kardynal Stefan Wyszynski (Βαρσοβία Πολωνίας) πραγματοποίησε έρευνες σε τμήμα του προϊστορικού οικισμού της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, που κείται σε πλάτωμα, στην ανατολική όχθη του ποταμού Κούρη.

Από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 26 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν γεωφυσικές έρευνες και ανασκαφές στην θέση Ερήμη-Πιθάρκα της επαρχίας Λεμεσού, με τη συμμετοχή φοιτητών και ειδικών από την Αυστρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η γεωφυσική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή  Fabian Welc.

Οι ανασκαφικές έρευνες είχαν στόχο να καταδείξουν τα όρια των κτηρίων που είχαν εν μέρει αποκαλυφθεί στην Περιοχή Ι, κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων (2007).

Η έρευνα έφερε στο φως τη συνέχεια ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος που επεκτείνεται προς τα ανατολικά και τα νότια του χώρου.

Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα περιλαμβάνουν κάποια επιπλέον δωμάτια, έναν υπαίθριο χώρο, όπου βρέθηκε, στη θέση του, το κάτω τμήμα ενός πίθου και τα θεμέλια ενός τοίχου με πήλινο αυλάκι αποστράγγισης.

Σε πολλά σημεία το φυσικό έδαφος από μαλακό ημίβραχο υποκαθιστά και ενισχύει  τη λίθινη θεμελίωση των τοίχων, ενώ σε άλλες περιοχές το έδαφος εξομαλύνεται σε στρώσεις χώματος.

Τα κινητά ευρήματα περιλαμβάνουν κεραμική και λίθινα εργαλεία, που συνηγορούν στη χρονολόγηση των αρχιτεκτονικών ευρημάτων στην Υστερο-Κυπριακή IIΓ. Η κεραμική που βρέθηκε αποτυπώνει σχέσεις του οικισμού με την περιοχή του Αιγαίου (ενδοχώρα και Κρήτη) και την Ανατολή.


Πηγή: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια