Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κεφάλια κροκόδειλου βρέθηκαν μέσα σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους

Πολωνοί αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη Νεκρόπολη της Θήβας στην Αίγυπτο ανακάλυψαν εννέα κεφάλια κροκόδειλου κρυμμένα μέσα σε δύο τάφους που...

Κεφάλια κροκόδειλου βρέθηκαν σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους

Πολωνοί αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τη Νεκρόπολη της Θήβας στην Αίγυπτο ανακάλυψαν εννέα κεφάλια κροκόδειλου κρυμμένα μέσα σε δύο τάφους που ανήκαν σε υψηλόβαθμους ευγενείς.

Η Νεκρόπολη της Θήβας είναι μια περιοχή στην Άνω Αίγυπτο στη δυτική όχθη του Νείλου, απέναντι από τη Θήβα (Λούξορ). Χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές ταφές για μεγάλο μέρος της Φαραωνικής περιόδου, ειδικά κατά τη διάρκεια του Νέου Βασιλείου.

Η ανακάλυψη έγινε από μια αρχαιολογική ομάδα του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, με επικεφαλής τον Δρ Patryk Chudzik. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο Journal of African Archaeology.

Από το 2013, η ομάδα εξετάζει δύο τάφους στη νεκρόπολη, ο ένας από τους οποίους ανήκε στον «Cheti», έναν σημαντικό αξιωματούχο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Nebhepetra Mentuhotep II (2055–2002 π.Χ.), και ο δεύτερος σε έναν ανώνυμο, αλλά υψηλό αξιωματούχο που υπηρετούσε στη βασιλική αυλή.


Υπολείμματα δέρματος κροκόδειλου και υφάσματος. [Credit: Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, M. Jawornicki, P. Chudzik και U. Iwaszczcuk]
Υπολείμματα δέρματος κροκόδειλου και υφάσματος.
[Credit: Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, M. Jawornicki, P. Chudzik και U. Iwaszczcuk]

Θραύσματα γνάθου κροκοδείλου που βρέθηκαν στους τάφους. [Credit: Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, M. Jawornicki, P. Chudzik και U. Iwaszczcuk]
Θραύσματα γνάθου κροκοδείλου που βρέθηκαν στους τάφους.
[Credit: Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, M. Jawornicki, P. Chudzik και U. Iwaszczcuk]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα εννέα, τυλιγμένα με ύφασμα, κεφάλια κροκόδειλου και στους δύο τάφους. Αυτά τα κεφάλια δεν είχαν μουμιοποιηθεί ούτε τους είχαν εφαρμοστεί άλλες ειδικές μέθοδοι συντήρησης.

Ο Δρ Patryk Chudzik δήλωσε ότι η ανακάλυψη ήταν «η πρώτη του είδους της».

Τα κρανία ανήκαν στο είδος Crocodylus niloticus, έναν μεγάλο κροκόδειλο που ζούσε στους βιότοπους του γλυκού νερού της Αφρικής.

Σύμφωνα με τον Δρ Chudzik: «Πρόκειται για μια εντελώς ασυνήθιστη ανακάλυψη και η πρώτη του είδους της στην ιστορία της έρευνας στην Αίγυπτο. Γνωρίζουμε πολλές μούμιες κροκοδείλων που έχουν βρεθεί κατά μήκος του Νείλου. Είναι όλες μούμιες ολόκληρων κροκοδείλων που έχουν εναποτεθεί σε ειδικά προετοιμασμένες κατακόμβες ιερών ζώων, στην προκειμένη περίπτωση, κροκόδειλων ή ιερών ζώων του θεού Sobek ».

«Στην περίπτωσή μας τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πρώτον, μόνο τα κεφάλια και όχι ολόκληρα τα σώματα αυτών των ερπετών του Νείλου έχουν εναποτεθεί στους τάφους όπου εργαζόμαστε. Δεύτερον, δεν ήταν μουμιοποιημένες αλλά μόνο τυλιγμένες σε λινό ύφασμα (υπάρχει σημαντική διαφορά σε αυτό, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν συντηρητικά). Τέλος, τα λείψανα βρέθηκαν σε τάφους ανθρώπων, όχι σε κατακόμβες ιερών ζώων».

Οι κροκόδειλοι λατρεύονταν με τη μορφή του θεού Sobek στην αρχαία Αίγυπτο. Ο Sobek συνδέεται με τον κροκόδειλο του Νείλου ή της Δυτικής Αφρικής και απεικονίζεται είτε ως αληθινός κροκόδειλος είτε ως άνθρωπος με κεφάλι κροκόδειλου. Ο Sobek συνδέθηκε επίσης με τη φαραωνική δύναμη, τη γονιμότητα και τη στρατιωτική ανδρεία, αλλά χρησίμευε επίσης ως προστατευτική θεότητα με αποτροπαϊκές ιδιότητες, ειδικά για την προστασία από τους κινδύνους του Νείλου.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια