Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κωνσταντινούπολη: Η ιστορία 8.500 ετών περιμένει ένα μουσείο

Το ναυάγιο YK 11 του 7ου αιώνα μ.Χ. [Credit: INA, Yenikapi 2019] Η διαδικασία συντήρησης των ναυαγίων του Yenikapı, τα οποία ανακαλύφθηκαν κ...

Το ναυάγιο YK 11 του 7ου αιώνα μ.Χ. [Credit: INA, Yenikapi 2019]
Το ναυάγιο YK 11 του 7ου αιώνα μ.Χ. [Credit: INA, Yenikapi 2019]

Η διαδικασία συντήρησης των ναυαγίων του Yenikapı, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου Marmaray και θεωρήθηκαν η μεγαλύτερη συλλογή αρχαίων πλοίων στον κόσμο, σταμάτησε λόγω έλλειψης μουσείου και αποθήκης.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής μιας νέας υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες εργάτες και αρχαιολόγοι των Αρχαιολογικών Μουσείων της Κωνσταντινούπολης αποκάλυψαν αρχαία ευρήματα που αναδυκνείουν πάνω από 8.000 χρόνια ιστορίας της πόλης: από θεμέλια κατοικιών και ταφές νεολιθικής εποχής έως οθωμανικές στέρνες και εργαστήρια.

Η τοποθεσία Yenikapı, που βρίσκεται στην ομώνυμη γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, αποτέλεσε τον τόπο μιας από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανασκαφές στον κόσμο μεταξύ των ετών 2004 και 2013. Μετά το τέλος των ανασκαφών το 2013, ξεκίνησε μια διαδικασία συντήρησης, η οποία συνεχίζεται εδώ και 10 χρόνια.

Χάρη στα υγρά αναερόβια ιζήματα που γέμισαν το λιμάνι στο Yenikapı, ανακτήθηκαν πολλά τεχνουργήματα, όπως αγγεία, κόκκαλα, γυαλί, νομίσματα και άλλα μεταλλικά έργα, καθώς και οργανικά αντικείμενα όπως ξύλο, σχοινί και δέρμα που διατηρήθηκαν σε καλή κατάσταση. Εκτός από εκατοντάδες άγκυρες και άλλα είδη εξοπλισμού πλοίων, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης 37 εξαιρετικά καλά διατηρημένα ναυάγια που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα μ.Χ. έως τα τέλη του 10ου ή τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.

Ωστόσο, από εκείνη την περίοδο δεν ιδρύθηκε μουσείο για να εκτεθούν τα ευρήματα.

Δηλώνοντας ότι το λιμάνι του Θεοδοσίου περιλαμβάνει την μεγαλύτερη μεσαιωνική συλλογή πλοίων στον κόσμο, ο Ufuk Kocabaş, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι χιλιάδες αρχαιολογικά αντικείμενα περιμένουν ένα μουσείο.


Κωνσταντινούποή: Η ιστορία 8.500 ετών περιμένει ένα μουσείο
[Credit: Yenikapı Batıkları]

«Η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά την ενάλια αρχαιολογία. Η πόλη έχει το μεγαλύτερο ρεπερτόριο στον κόσμο με μεσαιωνικά βυθισμένα πλοία. Αυτή η συλλογή δεν εκτίθεται ακόμη σε μουσείο. Τώρα όμως ήρθε η ώρα. Ένα μουσείο όπου θα εκτεθούν τα αντικείμενα από τα ναυάγια του Yenikapı θα προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη και θα φέρει αυτή την κληρονομιά στο προσκήνιο», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν η Κωνσταντινούπολη έγινε παγκόσμια πρωτεύουσα, είχε οριστεί ένα έργο για την ίδρυση ενός μουσείου στην περιοχή όπου βρίσκονται οι σταθμοί Yenikapı Marmaray και του μετρό, ο Kocabaş είπε: «Ο Kadir Topbaş, ο δήμαρχος εκείνη την εποχή, οργάνωσε έναν διεθνή διαγωνισμό για το έργο του μουσείου. Σε αυτόν τον διαγωνισμό παραδόθηκαν διάφορα έργα, και το αποτέλεσμα ήταν να επιλεγεί ένα έργο για την ίδρυση ενός μουσείου στην περιοχή όπου βρίσκονται οι σταθμοί Marmaray και του μετρό στο Yenikapı. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμενόταν να διεξαχθούν διαγωνισμοί εντός του 2015 για την υλοποίηση. Δυστυχώς έκτοτε δεν ιδρύθηκε μουσείο. Επίσης, δεν βλέπω καμία προετοιμασία αυτή τη στιγμή. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης ταξιδεύουν καθημερινά σε ένα ιστορικό περιβάλλον».

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων Demirören, ο Kocabaş δήλωσε ότι η διαδικασία συντήρησης των αντικειμένων απαιτεί μακρά διαδικασία λόγω μεγάλου αριθμού ναυαγίων.

«Υπάρχουν πολλά ξύλα που απορροφώνται από το νερό στα ναυάγια. Τα ξύλινα ευρήματα έχουν απορροφήσει νερό στους ιστούς τους και σταδιακά αποσυντίθενται. Σε αυτή τη διαδικασία, οι χημικές ουσίες πρέπει να απορροφώνται αργά σε αυτά τα τεχνουργήματα. Χρησιμοποιούμε επίσης προηγμένες τεχνολογικές συσκευές για το στέγνωμα των ευρημάτων. Αυτές οι διαδικασίες συνεχίζονται επειδή ο αριθμός των ναυαγίων είναι μεγάλος και είναι μια μακρά διαδικασία. Όμως η υλοποίηση του μουσειακού έργου θα μας ανοίξει το δρόμο. Δεδομένου ότι δεν έχει δημιουργηθεί ένα μουσείο ή μια πολύ καλή αποθήκη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξερεύνηση των νέων ναυαγίων. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει ένα διάλειμμα στη ροή εργασίας μας. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μουσείο για να διατηρηθούν τα ευρήματα», είπε.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια