Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνοιξε και επίσημα τις πύλες της η Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου η ημερίδα με θέμα «Ας μιλήσουμε για την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας…», που διοργ...


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου η ημερίδα με θέμα «Ας μιλήσουμε για την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας…», που διοργανώσε ο Δήμος της Ιεράπετρας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας.

Ομιλητές ήταν η  κα Χρύσα Σοφιανού, Προϊσταμένη ΕΦΑΛΑΣ,ο κ.Thomas Brogan, Δ/ντης Instap,καθώς και οι κ.κ. Γιάννης Παπαδάτος, Donald Haggis, Gerald Cadogan, Καθηγητές Αρχαιολογίας και η κα Melissa Eaby, Αρχαιολόγος.

Μετά το πέρας της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο πλήρως ανακαινισμένο κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής της Ιεράπετρας από τις Αρχαιολόγους κα Ευανθία Σάλιακα και κα Γαρυφαλιά Κωστοπούλου.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα τόνισε τα εξής:

«Αισθάνομαι δικαιωμένος, καθώς μετά από μια μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε ως δημοτική αρχή, αφού εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την πλήρη αναβάθμιση και επισκευή του ιστορικού κτιρίου που φιλοξενεί την Αρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας, να προσφέρουμε στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες μία αναβαθμισμένη εμπειρία περιήγησης στους σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εκτίθενται στον χώρο αυτό.

Συγκεκριμένα, το έργο αυτό συνολικού προϋπολογισμού 137.415€ περιελάμβανε εκτεταμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, αντικατάστασης των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων με νέα σύγχρονων κατασκευαστικών προδιαγραφών, μετατόπισης εκθεμάτων, τοποθέτησης εξωτερικού φωτισμού, κατασκευής περιμετρικής τάφρου αποστράγγισης, ελαιοχρωματισμών και πολλές άλλες.

Δε μένουμε όμως εδώ. Επόμενος στόχος μας ως Δημοτική Αρχή, με την αρωγή πάντα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, για την  ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου, για τη στέγαση εκθεμάτων, εκτός από το υπάρχον κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής, καθώς τα ευρήματα που έχουμε είναι πολλά και δεν επαρκεί, για να τα στεγάσει όλα.

Το νέο κτίριο της Αρχαιολογικής συλλογής αποτελεί ένα βραχυπρόθεσμο έργο. Μακροπρόθεσμα όμως αποτελεί μέρος της ατζέντας μας η δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου που έχει ανάγκη εδώ και χρόνια η Ιεράπετρα.

Συγχαίρω  όλη την ομάδα των επιστημόνων που με τη συστηματική δουλειά τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους φέρνουν στο φως τον αρχαίο πλούτο του Δήμου της Ιεράπετρας. Ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν, είναι και θα είναι δίπλα τους.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», κ. Γιάννη Ροβυθάκη, αλλά και  τον Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-35ος Παράλληλος», κ. Γεώργιο Σωμαράκη αλλά και όλα τα μέλη για το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Δήμου της Ιεράπετρας.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Λασιθίου, κ. Χρύσα Σοφιανού, για τη συνεργασία στην από κοινού προσπάθεια της ορθής διαχείρισης και προβολής του μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας, αλλά  και τον απλό κόσμο που στέκεται αρωγός μας».



Η μελέτη για μουσείο στην Ιεράπετρα θα «περάσει» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου

Για την πορεία εργασιών σε μνημεία της Ιεράπετρας αλλά και την θέση της για τη δημιουργία νέου κτιρίου που θα φιλοξενήσει την Aρχαιολογική Συλλογή της Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων νομού Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού.

Ειδικότερα για το Φρούριο Καλέ είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Το χρονοδιάγραμμα μέσω ΕΣΠΑ είναι μέχρι τέλος του χρόνου. Κατά τις εργασίες αποκαλύφθηκε μια δεξαμενή και οι εργασίες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν, δημιουργούν μια επιπλέον καθυστέρηση και δαπάνη η οποία θα καλυφθεί μέσω της Περιφέρειας. Έχουν ζητηθεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τη διαχειριστική αρχή για τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου εντός του Φρουρίου.

Στη νήσο Χρυσή οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το φθινόπωρο και θα διαρκέσουν δυο μήνες. Επίσης θα συνεχιστούν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο Ιεράπετρας.

Στους στόχους είναι η διοργάνωση έκθεση για τις ξένες αρχαιολογικές σχολές που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Κρήτη, Αμερικανική, Βελγική, Γαλλική, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.α.

Τέλος σε ότι αφορά την κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη στέγαση της αρχαιολογικής συλλογής και τη χωροθέτηση του οικοπέδου είπε, ειδικότερα για το οικόπεδο ότι αυτό θα το αποφασίσει και θα το προτείνει ο Δήμος και βέβαια καλό είναι να ληφθούν υπόψη ζητήματα όπως χώρος στάθμευσης. Έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον Δήμαρχο παρουσία εκπροσώπων συλλόγων. Αυτό που αναμένουν ως υπηρεσία είναι να υποδειχθεί το οικόπεδο, να γίνει η μελέτη κατασκευής, να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις απαιτηθούν για να προωθήσουν τα επόμενα βήματα. Όλο αυτό απαιτεί χρόνο, εξήγησε.



Πηγή: CNAHxoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια