Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Γερμανία επιστρέφει μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί στη Νέα Ζηλανδία

[Credit: Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa] Έξι μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί επέστρεψε η Γερμανία στη Νέα Ζηλανδία, μαζί με τα λείψανα...

Η Γερμανία επιστρέφει μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί στη Νέα Ζηλανδία
[Credit: Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa]

Έξι μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί επέστρεψε η Γερμανία στη Νέα Ζηλανδία, μαζί με τα λείψανα σχεδόν 100 προγόνων Μαορί και Μοριορί.

Το μουσείο Te Papa Tongarewa της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο ασχολείται με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας πραγματοποίησε μια ιδιωτική τελετή επαναπατρισμού για να σηματοδοτήσει την επιστροφή των λειψάνων από επτά διαφορετικά γερμανικά μουσεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λείψανα των ιθαγενών στο παρελθόν ανταλλάσσονταν ή πωλούνταν, με το εμπόριο να πραγματοποιείται όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε πολλά ακόμη μέρη του κόσμου.

Στον πολιτισμό των Μαορί, το κεφάλι θεωρούνταν το πιο σημαντικό μέρος του σώματος ενώ το πρόσωπο σημαδευόταν με τατουάζ για να δηλώσει την ταυτότητα και την ιδιότητα του ατόμου.


Μια ομάδα μεταφέρει 20 μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί, που επαναπατρίστηκαν από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Te Papa στις 27 Ιανουαρίου 2012.
Μια ομάδα μεταφέρει 20 μουμιοποιημένα κεφάλια Μαορί, που επαναπατρίστηκαν από τη Γαλλία, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Te Papa στις 27 Ιανουαρίου 2012.


Η Νέα Ζηλανδία έχει θεσπίσει από το 1990 ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Karanga Aotearoa για την ανάκτηση και τον επαναπατρισμό των λειψάνων των ιθαγενών της, των Μαόρι και των Μοριορί. Οι δύο ιθαγενείς πληθυσμοί πιστεύουν ότι η επιστροφή των λειψάνων θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια τόσο των νεκρών όσο και των ζωντανών απογόνων τους.

Τα μουμιοποιημένα κεφάλια -συχνά αρχηγών ή πολεμιστών- αποτελούσαν μέρος της παράδοσης των Μαορί. Όταν έφτασαν στα νησιά οι δυτικοί εξερευνητές, ενδιαφέρθηκαν για τα κεφάλια αυτά, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει το εμπόριό τους

Η τελετή της Τετάρτης ακολούθησε μια σειρά επίσημων εκδηλώσεων παράδοσης στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου.  Η κίνηση της Γερμανίας «ανοίγει δρόμους για μια ουσιαστική συμφιλίωση», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα εκθέματα των Μαορί, Αραπάτα Χακιγουάι στο μουσείο του Te Papa.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια