Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λίθινο κεφάλι που βρέθηκε στη λίμη Nemi μπορεί να προέρχεται από τα πλοία του Καλιγούλα

Ένα λίθινο κεφάλι που βρέθηκε στον βυθό της λίμνης Nemi στο Λάτσιο της Ιταλίας μπορεί να προέρχεται από τα περίφημα "Πλοία Nemi" τ...

Λίθινο κεφάλι που βρέθηκε στη λίμη Nemi μπορεί να προέρχεται από τα πλοία του Καλιγούλα

Ένα λίθινο κεφάλι που βρέθηκε στον βυθό της λίμνης Nemi στο Λάτσιο της Ιταλίας μπορεί να προέρχεται από τα περίφημα "Πλοία Nemi" του Καλιγούλα.

Η ανακάλυψη έγινε από τη Δημοτική Πολιτική Προστασία Nemi κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης για τον καθαρισμό του βυθού της λίμνης.

Τα "Πλοία του Nemi" ήταν δύο γιγάντια πλοία που κατασκευάστηκαν τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καλιγούλα στη λίμνη Nemi. Υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με τον σκοπό ύπαρξης αυτών των πλοίων, όπως ότι ήταν πλωτά παλάτια αναψυχής ή είχαν θρησκευτική σημασία καθώς η λίμνη θεωρούνταν ιερή.

Οι ντόπιοι ψαράδες γνώριζαν από καιρό την ύπαρξη των ναυαγίων, αλλά ερευνήθηκαν για πρώτη φορά το 1446 από τον καρδινάλιο Prospero Colonna και τον Leon Battista Alberti. Το βάθος των ναυαγίων (18,3 μέτρα) δεν επέτρεπε την έρευνά τους και οι προσπάθειες ανάκτησής τους από τους Colonna και Alberti οδήγησαν σε σημαντικές ζημιές στη συντηρημένη ξυλεία.

Το 1927, ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι, διέταξε να αποστραγγιστεί η λίμνη για να αποκαλυφθούν τα ναυάγια, ωστόσο, οι εκρήξεις λάσπης και η καθίζηση στον πυθμένα της λίμνης ανάγκσαν στην μερική αποκάλυψή τους μέχρι το 1932.

Το πρώτο πλοίο που ανακτήθηκε, ονομάστηκε "Prima Nave", είχε μήκος 70 μέτρα με δοκό και πλάτος 20 μέτρα. Το δεύτερο πλοίο, που ονομάστηκε "Seconda Nave", είχε μήκος 73 μέτρα με δοκό 24 μέτρα. Και τα δύο πλοία προστατεύονταν με βαφή, μαλλί και πίσσα στα ξύλα της επάνω πλευράς και ήταν διακοσμημένα με μάρμαρο, ψηφιδωτά και επιχρυσωμένα χάλκινα κεραμίδια στέγης.

Σε μια αφήγηση του Ρωμαίου ιστορικού Σουητώνιου, περιγράφει τα πλοία ότι είχαν «...δέκα σειρές κουπιών…οι πρύμνες τους φώτιζαν σαν κοσμήματα…και τα πλοία ήταν γεμάτα με άφθονα λουτρά, στοές και σαλόνια και εφοδιάζονταν με μεγάλη ποικιλία αμπέλων και οπωροφόρα δέντρα».

Το 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το μουσείο όπου φυλάσσονταν τα πλοία χτυπήθηκε από συμμαχικούς βομβαρδισμούς με στόχο ένα παρακείμενο γερμανικό πυροβολικό. Το μουσείο και τα πλοία του Nemi τυλίχτηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν, με μόνο τους μπρούτζους, μερικά απανθρακωμένα ξύλα και ορισμένα υλικά που ήταν αποθηκευμένα στη Ρώμη να έχουν επιζήσει από τη φωτιά.

Οι έρευνες για το λίθινο κεφάλι βρίσκονται στις πρώτες μέρες τους, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ. περίπου την εποχή της βασιλείας του Καλιγούλα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο El Debate, το δημοτικό συμβούλιο του Nemi δήλωσε: «Έχουμε ειδοποιήσει τους αρμόδιους φορείς να κάνουν τις κατάλληλες εκτιμήσεις και να δούμε αν πρόκειται για πρωτότυπο κομμάτι».


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια