Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ασημένια φαλέρα που απεικονίζει τη Μέδουσα βρέθηκε στην ρωμαϊκή Vindolanda

[Credit: The Vindolanda Trust] Εθελοντές αρχαιολόγοι που συμμετείχαν σε ανασκαφή στην ρωμαϊκή  Vindolanda  αποκάλυψαν μια ασημένια φαλέρα με...

Ασημένια φαλέρα που απεικονίζει τη Μέδουσα βρέθηκε στην ρωμαϊκή Vindolanda
[Credit: The Vindolanda Trust]

Εθελοντές αρχαιολόγοι που συμμετείχαν σε ανασκαφή στην ρωμαϊκή Vindolanda αποκάλυψαν μια ασημένια φαλέρα με την απεικόνιση Μέδουσας.

Η Vindolanda ήταν ένα ρωμαϊκό βοηθητικό οχυρό, που βρισκόταν στις παρυφές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κοντά στο Τείχος του Αδριανού για τη φύλαξη ενός μεγάλου δρόμου που ονομάζεται Stanegate.

Τουλάχιστον εννέα ρωμαϊκά οχυρά χτίστηκαν από ξύλο ή πέτρα στη Vindolanda από το 85 έως το 370 μ.Χ. περίπου, δημιουργώντας έναν από τους πιο σύνθετους αρχαιολογικούς χώρους στη Βρετανία και μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά της παραμεθόριας ζωής.

Σήμερα, η Vindolanda είναι ένας συνεχής ενεργός αρχαιολογικός χώρος, με τις προηγούμενες ανασκαφές να αποκαλύπτουν χιλιάδες τέλεια διατηρημένα παπούτσια, υφάσματα, ξύλινα αντικείμενα και τις λεγόμενες πλάκες Vindolanda (τα παλαιότερα σωζόμενα έγγραφα στη Βρετανία που χρονολογούνται από τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ.).


Οι πρόσφατες ανασκαφές που επικεντρώνονται στο δάπεδο ενός στρατώνα έχουν αποκαλύψει έναν ασημένιο δίσκο φαλέρας που φορούσαν συνήθως στο θώρακα οι Ρωμαίοι στρατιώτες κατά τη διάρκεια των παρελάσεων. Ο δίσκος απεικονίζει το κεφάλι της Μέδουσας, μιας από τις τρεις τερατώδεις Γοργόνες της ελληνικής μυθολογίας, η οποία απεικονίζεται με τα δηλητηριώδη φιδίσια μαλλιά της και τα διαπεραστικά της μάτια που μετατρέπουν τους θεατές σε πέτρα.

Εθελοντές αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης αρκετά στοιχεία στρατιωτικής ζωής στο ρωμαϊκό φρούριο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών αυτής της περιόδου. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται η κεφαλή λόγχης, κεφαλή δόρατος, ένα κουτάλι από κράμα χαλκού, θραύσματα κεραμικής, μια χάντρα, μια επισμαλτωμένη πόρπη και μια θήκη από κράμα χαλκού (το προστατευτικό εξάρτημα στο κάτω μέρος της θήκης για στιλέτο).

Ασημένια φαλέρα που απεικονίζει τη Μέδουσα βρέθηκε στην ρωμαϊκή Vindolanda
[Credit: The Vindolanda Trust]

Όλα τα ευρήματα φυλάσσονται επί του παρόντος στο εργαστήριο της Vindolanda, με την ασημένια φαλέρα να αποτελεί μέρος της έκθεσης των τρεχόντων ευρημάτων του 2024 στη Vindolanda.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια