Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Ιταλία επιστρέφει επιτύμβια στήλη που είχε κλαπεί από το Ζεύγμα

 [Credit: Ministry of Culture and Tourism of Turkey] Επιτύμβια στήλη του 2ου αιώνα μ.Χ., που μεταφέρθηκε λαθραία από την αρχαία πόλη του Ζεύ...

Η Ιταλία επιστρέφει επιτύμβια στήλη που είχε κλαπεί από το Ζεύγμα
 [Credit: Ministry of Culture and Tourism of Turkey]

Επιτύμβια στήλη του 2ου αιώνα μ.Χ., που μεταφέρθηκε λαθραία από την αρχαία πόλη του Ζεύγματος στην Ιταλία, επέστρεψε και πάλι στην Τουρκία και βρίσκεται στο Μουσείο Ψηφιδωτών του Ζέυγmατος. Η επιτύμβια στήλη φέρει επιγραφή: «Σατορνίλα, αντίο στη γυναίκα που αγαπά τον άντρα της».

Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι η επιτύμβια στήλη που εισήχθη λαθραία στην Ιταλία τον περασμένο Απρίλιο από το Ζεύγμα θα μεταφερθεί και πάλι στην Τουρκία μετά από συνεργασία με τις ιταλικές αρχές. 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Mehmet Nuri Ersoy, υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας:

«Αυτό το αρχαίο έργο που προέρχεται από το Ζεύγμα κατασχέθηκε από τις αρχές της Βενετίας στην Ιταλία και στη συνέχεια ζητήθηκε από το Υπουργείο μας περαιτέρω πληροφορίες. Αμέσως έγινε λεπτομερής αξιολόγηση των πληροφοριών από το Υπουργείο μας. Ως αποτέλεσμα των σχολαστικών ερευνών του Δρ. Kutalmış Görkay, επικεφαλή των ανασκαφών του Ζεύγματος, σε θέματα όπως ο τύπος της πέτρας, οι τεχνικές επεξεργασίας και οι συγκρίσεις που έγιναν με παρόμοια παραδείγματα ύφους και εικονογραφίας, υπήρξε  η σίγουρη άποψη ότι προέρχεται από το Ζεύγμα και ότι απομακρύνθηκε παράνομα από τη χώρα μας».

«Στη διαδικασία που συντονίστηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Αρχαιοκαπηλίας αποκαλύφθηκαν πολλά στοιχεία και παραδείγματα σχετικά με την προέλευση του αντικειμένου και όλες οι ενέργειες έγιναν σε στενή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Όλες οι αξιολογήσεις μας συντάχθηκαν σε μια αναλυτική αναφορά προσθέτοντας πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία της χώρας μας. Στη συνέχεια, η αναφορά αυτή διαβιβάστηκε στις ιταλικές αρχές μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και ζητήθηκε η επιστροφή της επιτύμβιας στήλης. Ως αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας στην Ιταλία, λήφθηκε η απόφαση επιστροφής και το αρχαίο έργο παραλήφθηκε από την πρεσβεία μας στη Ρώμη».

«Εννοείται ότι η επιτύμβια στήλη ανεγέρθηκε σε αυτή την πόλη τον 2ο αιώνα μ.Χ. από έναν κάτοικο του Ζεύγματος που αγαπούσε πολύ τη γυναίκα του, με τα αποχαιρετιστήρια λόγια του να είναι γραμμένα πάνω στη στήλη. Έτσι, διαβάζουμε την φράση: «Σατορνίλα, αντίο στη γυναίκα που αγαπά τον άντρα της». Αυτό το έργο διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου με έντονα συναισθήματα όπως ο χωρισμός, η λύπη και η αφοσίωση πριν από σχεδόν 2200 χρόνια. Πράγματι, μια μοναδική πολιτιστική κληρονομιά επέστρεψε εκεί όπου η ύπαρξή της βρίσκει σκοπό και νόημα».

«Η Ιταλία, όπως και η Τουρκία, είναι μια από τις χώρες που υποφέρουν από την αρχαιοκαπηλία. Η ευαισθησία τους σε αυτή τη διαδικασία αξίζει κάθε είδους σεβασμό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές. Καλώ όλες τις χώρες και τους διεθνείς φορείς να δείξουν την ευαισθησία που δείχνει η Ιταλία για τα πολιτιστικά αγαθά και να δράσουν σε συνεργασία μαζί μας».


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια