Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνια επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου επιστρέφει στην Ιταλία

Μια πρωτότυπη έκδοση κλεμμένης επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου του 15ου αιώνα επιστράφηκε στην Ιταλία.  [Credit: U.S. Immigration and Cus...

Μια πρωτότυπη έκδοση κλεμμένης επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου του 15ου αιώνα επιστράφηκε στην Ιταλία. [Credit: U.S. Immigration and Customs Enforcement]
Μια πρωτότυπη έκδοση κλεμμένης επιστολής του Χριστόφορου Κολόμβου του 15ου αιώνα επιστράφηκε στην Ιταλία.
 [Credit: U.S. Immigration and Customs Enforcement]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν στην Ιταλία μια κλεμμένη επιστολή του Χριστόφορου Κολόμβου του 15ου αιώνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ (ICE).

Γραμμένη στα λατινικά, είναι μία από τις περίπου 30 σωζόμενες πρώτες εκδόσεις της επιστολής του εξερευνητή, με τις οποίες ανακοίνωνε στον βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα τις ανακαλύψεις του στην αμερικανική ήπειρο, το 1493. Οι μονάρχες χρηματοδότησαν το ταξίδι του Κολόμβου στον Νέο Κόσμο.

Πιστεύεται ότι πρόκειται για έκδοση που εκλάπη από τη Biblioteca Nazionale Marciana στη Βενετία τη δεκαετία του 1980. Βρέθηκε στην κατοχή ενός ιδιώτη συλλέκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη το 2020, το ICE και το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Ντέλαγουερ δήλωσαν ότι ο συλλέκτης είχε αποκτήσει την επιστολή από έμπορο σπάνιων βιβλίων το 2003. Οι αρχές δεν έχουν δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έφτασε στα χέρια του εμπόρου, αλλά ο αγοραστής φαίνεται πως αγνοούσε ότι ήταν κλεμμένο. 

Τα αντίγραφα της επιστολής είναι εξαιρετικά σπάνια και συλλέκτες και ιστορικοί πασχίζουν για να περιέλθουν στην κατοχή τους. 

Η έκδοση που επέστρεψε στην Ιταλία αυτή την εβδομάδα είναι γνωστή ως έκδοση Plannck I. Πήρε το όνομά του από τον Stephan Plannck, έναν εξέχοντα τυπογράφο που δημοσίευσε δύο εκδόσεις της επιστολής πριν από περισσότερα από 500 χρόνια.


Η επιστολή χάθηκε από τη Biblioteca Nazionale Marciana στη Βενετία της Ιταλίας τη δεκαετία του 1980.  [Credit: U.S. Immigration and Customs Enforcement]
Η επιστολή χάθηκε από τη Biblioteca Nazionale Marciana στη Βενετία της Ιταλίας τη δεκαετία του 1980.  [Credit: U.S. Immigration and Customs Enforcement]


Όταν το έγγραφο ανακτήθηκε για πρώτη φορά το 2020, το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ ανέφερε ότι η αξία του ξεπερνούσε τα 1,3 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή είναι η τέταρτη πρωτότυπη έκδοση αυτής της επιστολής που κλάπηκε τις τελευταίες δεκαετίες και δεν θα μπορούσαμε να την επιστρέψουμε με μεγαλύτερη χαρά», δήλωσε ο Patrick J. Lechleitner Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ.

To 2018 οι ΗΠΑ είχαν επιστρέψει στο Βατικανό μία δεύτερη κλεμμένη επιστολή και μία τρίτη στην βιβλιοθήκη της Καταλονίας. 

Το 2016, οι ΗΠΑ επέστρεψαν ένα αντίγραφο οκτώ σελίδων που είχε ληφθεί από μια βιβλιοθήκη στη Φλωρεντία της Ιταλίας και είχε δοθεί στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Η επιστροφή της επιστολής στην Ιταλία είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για τον επαναπατρισμό κλεμμένων αντικειμένων.

Σύμφωνα με την ICE έχουν επιστρέψει περισσότερα από 20.000 αντικείμενα σε περισσότερες από 40 χώρες και ιδρύματα από το 2007. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεό από τους Ναζί, αιγυπτιακές σαρκοφάγους, γαλλικούς πίνακες, ιταλικά γλυπτά, απολιθώματα μογγολικών και κινεζικών δεινοσαύρων, ακόμη και ανθρώπινα λείψανα.


Πηγή: LiFO, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια