Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ιωάννης Παπαποστόλου, διευθυντής της ανασκαφής του Θέρμου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιω...

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ιωάννης Παπαποστόλου, διευθυντής της ανασκαφής του Θέρμου


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Παπαποστόλου, που έφυγε από τη ζωή προ ημέρων.

Υπό τη διεύθυνση του οποίου έλαβε χώρα η συστηματική ανασκαφή του ιερού του Απόλλωνος στο Θέρμο.

Αφιερώθηκε στο έργο αυτό 40 ολόκληρα χρόνια από το 1983 μέχρι και το 2023, δίνοντας την ευκαιρία να μαθητεύσουν στην ανασκαφή εκατοντάδες φοιτητές Αρχαιολογίας, πολλοί εκ των οποίων σήμερα στελεχώνουν Κεντρικές ή Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.


Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Αρχαιολογίας Ιωάννης Παπαποστόλου, διευθυντής της ανασκαφής του Θέρμου


Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων:

«Με μεγάλη θλίψη και τις καρδιές μας βαριές από τη δυσαναπλήρωτη απώλεια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, υπό τη διεύθυνση του οποίου, ως Εταίρου της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, διηξήγετο η συστηματική ανασκαφή του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου στην καρδιά της αιτωλικής γης, στην οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το πλούσιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο του Ιωάννη Α. Παπαποστόλου, ο οποίος υπηρέτησε για 60 χρόνια την επιστήμη της Αρχαιολογίας είτε από τη θέση του Επιμελητή και του Εφόρου Αρχαιοτήτων είτε από τη θέση του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, αποδεικνύει πως υπήρξε πιστός θεράπων και άοκνος εργάτης του πολιτισμού, που όχι μόνον από καθήκον ή από επαγγελματική υποχρέωση, αλλά με περισσή αγάπη εργάσθηκε ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του για τη διάσωση, τη συντήρηση και την προβολή των μνημείων της πατρίδας μας. Το μεγάλο του όμως ανασκαφικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη συνέχιση της ανασκαφής του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου, την οποία υπηρέτησε για 40 ολόκληρα χρόνια (1983-2023), δίνοντας την ευκαιρία να μαθητεύσουν σε αυτήν και να μυηθούν στις τεχνικές της ανασκαφής εκατοντάδες φοιτητές της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πολλοί εκ των οποίων σήμερα στελεχώνουν Κεντρικές ή Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο ίδιος δημοσίευε ανελλιπώς τις ετήσιες εκθέσεις ανασκαφών, μονογραφίες και άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά, πρακτικά διεθνών συνεδρίων και συλλογικούς τόμους που ξεπερνούν τον αριθμό 100, προσφέροντας στην αρχαιολογική κοινότητα πολύτιμα συγγράμματα που αποδεικνύουν την επιστημονική του πληρότητα και δεινότητα.

Η παρακαταθήκη που αφήνει ο σπουδαίος αυτός αρχαιολόγος στις επερχόμενες γενεές είναι ανεκτίμητη και έχει αναγνωριστεί από την ελληνική και παγκόσμια κοινότητα. Ευεργέτησε την Αιτωλία με το επιστημονικό και συγγραφικό του έργο και ως ένας ζωντανός φάρος γνώσης προσέφερε όσο λίγοι στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ιδίως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος του οφείλει βαθιά ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

Δρ Ολυμπία Βικάτου»


Πηγή: AgrinioPress



Δεν υπάρχουν σχόλια