Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην Κύπρο δύο από τους πλουσιότερους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο

Βασιλικοί τάφοι τριών περίπου χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Δρομολαξιά της επαρχίας Λάρνακας. Πριν από περίπο...

Στην Κύπρο δύο από τους πλουσιότερους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο

Βασιλικοί τάφοι τριών περίπου χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Δρομολαξιά της επαρχίας Λάρνακας.

Πριν από περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια, η Hala Sultan Tekka ήταν μια «μητρόπολη εμπορίου» της Εποχής του Χαλκού στην Κύπρο. Τώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Miami Herald, οι αρχαιολόγοι λένε ότι ανακάλυψαν δύο αρχαίους τάφους που πιστεύεται ότι είναι από τους πλουσιότερους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην περιοχή της Μεσογείου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι μεταξύ των πλουσιότερων που έχουν βρεθεί ποτέ στη Μεσόγειο, με τα ευρήματα να υποδεικνύουν πως αυτοί που θάφτηκαν εκεί κυβερνούσαν την πόλη, η οποία αποτελούσε σημαντικό κέντρο του εμπορίου χαλκού κατά το 1500-1300 π.Χ.

Η σουηδική αποστολή Söderberg, με επικεφαλής τον Peter Fischer, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, ξεκίνησε για πρώτη φορά την εξερεύνηση της περιοχής στη νότια ακτή της Κύπρου το 2010. Οι τελευταίες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν τους δύο αρχαίους θαλαμωτούς τάφους και το περιεχόμενό τους, ανέφερε το πανεπιστήμιο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 6 Ιουλίου.


Στην Κύπρο δύο από τους πλουσιότερους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο

Οι τάφοι έχουν προκαταρκτικά χρονολογηθεί στον 14ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με ανάρτηση του Fischer. Όπως είπε, οι τάφοι αυτοί θεωρούνται ως μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην περιοχή, καθώς κατά πάσα πιθανότητα «πρόκειται για τους σημαντικότερους τάφους που έχουν ανασκαφεί ποτέ στην περιοχή. Λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο πλούσια ήταν τα αντικείμενα στους τάφους, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν βασιλικοί τάφοι, αν και δεν γνωρίζουμε πολλά για το είδος της διακυβέρνησης στην πόλη εκείνη την εποχή. Αναμφίβολα αυτοί που θάφτηκαν εδώ ήταν στην κυβέρνηση της πόλης».


Τι βρέθηκε μέσα στους τάφους

Οι τάφοι βρίσκονται έξω από την 50 εκταρίων πόλη της Εποχής του Χαλκού και αποτελούνται από υπόγειες αίθουσες προσβάσιμες μέσω ενός στενού περάσματος από την επιφάνεια. Οι θάλαμοι είναι διαφόρων μεγεθών, μέχρι και 4 x 5 μέτρων.

Παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί κι άλλοι τάφοι στην περιοχή, ο Fischer είπε στο πανεπιστήμιο ότι η τελευταία ανακάλυψη της ομάδας είναι διαφορετική λόγω της ποσότητας των αντικειμένων καλής ποιότητας που βρέθηκαν.

Η σουηδική αποστολή Σέντερμπεργκ, που κάνει ανασκαφές στο Χαλά Σουλτάν Τεκέ κοντά στη Λάρνακα από το 2010, είχε βρει και στο παρελθόν ταφικούς θαλάμους με πολύτιμα αντικείμενα. Αυτό που κάνει τους νέους να ξεχωρίζουν είναι η ποσότητα και η ποιότητα των αντικειμένων.


Στην Κύπρο δύο από τους πλουσιότερους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο

«Βρήκαμε πάνω από 500 πλήρη αντικείμενα κατανεμημένα μεταξύ δύο τάφων. Πολλά από τα αντικείμενα αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, πετράδια, ελεφαντόδοντο και κεραμικά υψηλής ποιότητας» ανέφερε ο καθηγητής.

Πολλά από τα αντικείμενα αποτελούνται από πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και κεραμικά υψηλής ποιότητας. Μεταξύ των αντικειμένων ήταν τοπικά παραγόμενα αγγεία και στολίδια.

Περίπου τα μισά από τα αντικείμενα είχαν εισαχθεί από γειτονικούς πολιτισμούς: Χρυσός και ελεφαντόδοντο από την Αίγυπτο, πολύτιμοι λίθοι από το Αφγανιστάν, την Ινδία και το Σινά. Επίσης βρέθηκαν και αντικείμενα από κεχριμπάρι, από την περιοχή της Βαλτικής. Οι τάφοι ανακαλύφθηκαν με μαγνητόμετρα.

Μάλιστα όπως φαίνεται υπήρχαν επίσης και πολλά κομμάτια αγγείων από τον μυκηναϊκό πολιτισμό, από την Κρήτη. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης διαδήματα (στεφάνες με κοσμήματα) και μενταγιόν κολιέ που πιθανότατα προέρχονταν από την Αίγυπτο. Τα διαδήματα ήταν ανάγλυφα με εικόνες όπως ταύροι, γαζέλες, λιοντάρια και λουλούδια.

Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν, περιλάμβαναν χάλκινα όπλα, μερικά από τα οποία ήταν ένθετα με ελεφαντόδοντο και είχαν επιγραφές.


Σκελετοί όλων των ηλικιών

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης έναν αριθμό καλοδιατηρημένων σκελετών όλων των ηλικιών και φύλων, έγραψε ο Φίσερ. Τα σκελετικά υπολείμματα μελετώνται ακόμη για τον προσδιορισμό του ακριβούς φύλου, της ηλικίας και των ενδείξεων θανάτου, αλλά ο Φίσερ είπε ότι υπήρχαν νεογέννητα, βρέφη, νεαροί ενήλικες και ηλικιωμένοι, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι σπάνια ζούσαν πάνω από την ηλικία των 40 ετών εκείνη την εποχή.

Όσον αφορά στους ενοίκους τους, μεταξύ των καλοδιατηρημένων σκελετών περιλαμβάνεται ένας σκελετός γυναίκας που περιτριγυρίζεται από δεκάδες κεραμικά σκεύη, κοσμήματα και έναν στρογγυλό χάλκινο καθρέφτη. Δίπλα της ήταν ένα παιδί ενός έτους με ένα παιχνίδι από κεραμικό. Αρκετοί από τους σκελετούς, ανδρικοί και γυναικείοι, είχαν διαδήματα, και κάποιοι περιδέραια, ενδεχομένως από την Αίγυπτο. Στα διαδήματα υπήρχαν απεικονίσεις ταύρων, γαζελλών, λιονταριών και λουλουδιών. Επίσης βρέθηκαν χάλκινα όπλα.


Στην Κύπρο δύο από τους πλουσιότερους τάφους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Μεσόγειο

Ο πλούτος των ενοίκων των τάφων θεωρείται ότι προερχόταν από το εμπόριο του χαλκού: Ορυχεία στο Τρόοδος έβγαζαν χαλκό, ο οποίος περνούσε από επεξεργασία στην πόλη και μετά εξαγόταν σε μεγάλες ποσότητες.

Η ανακάλυψη των τάφων έδωσε στους ειδικούς μεγαλύτερη εικόνα για τις ανταλλαγές αρχαίου εμπορίου και πολιτισμού, σύμφωνα με τον Φίσερ. «Υπάρχουν σαφείς πολιτιστικές και οικονομικές συνδέσεις μεταξύ της πόλης και μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των μυκηναϊκών/μινωικών, χεττιτικών, λεβαντινών και αιγυπτιακών σφαιρών πολιτισμού, αλλά και πολιτισμών τόσο μακριά όσο η Σαρδηνία και η Μεσοποταμία», ανέφερε. Οι τάφοι παρέχουν επίσης πληροφορίες για τα αρχαία τελετουργικά ταφής.


Πηγή: Ε. Νικολάου, Omega Live, Κ. Μαυραγάνης, The Huffington Post

Δεν υπάρχουν σχόλια