Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Διευρύνεται» η Ακρόπολη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχεδιάζει να διευρύνει την κυκλοφορία των επισκεπτών στο ανατολικό τμήμα του πλατώματος της Ακρόπολης και...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχεδιάζει να διευρύνει την κυκλοφορία των επισκεπτών στο ανατολικό τμήμα του πλατώματος της Ακρόπολης και να βελτιώσει την «αναγνωρισιμότητά» του.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών σχεδιάζει να διευρύνει την κυκλοφορία των επισκεπτών στο ανατολικό τμήμα του πλατώματος της Ακρόπολης και να βελτιώσει την «αναγνωρισιμότητά» του. 

Την επέκταση των επιφανειών κίνησης των επισκεπτών στην περιοχή του παλιού μουσείου της Ακρόπολης που πρόκειται να επαναλειτουργήσει με νέες χρήσεις, την ταυτοποίηση και διευθέτηση των διάσπαρτων λίθινων μελών που είτε ανήκουν στο μνημείο είτε προέρχονται από παλιότερες αναστηλώσεις και ανασκαφές, καθώς και τη στερέωση, συντήρηση και ανάδειξη του εν πολλοίς άγνωστου μυκηναϊκού τείχους και του Ιερού του Πανδίωνος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών που στόχο έχει να καταστήσει προσβάσιμο και πλήρως επισκέψιμο το ανατολικό τμήμα του πλατώματος του ιερού βράχου και που οι βασικές τεχνικές λεπτομέρειές του αναρτήθηκαν προ ημερών στη Διαύγεια.

Ειδικότερα, και με δεδομένο ότι όλες οι σχετικές εργασίες πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν μέσα από τις απαραίτητες μελέτες, η νέα επιφάνεια κίνησης των επισκεπτών, απολύτως προσβάσιμη από άτομα με αναπηρία, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να αξιοποιηθεί είτε από όσους θα επιθυμούν απλώς να επισκεφτούν το ανατολικό τμήμα του πλατώματος της Ακρόπολης, είτε από εκείνους που θα εξέρχονται από το παλιό μουσείο, μετά την προγραμματισμένη επανάχρησή του. Από εκεί, περνώντας δίπλα από τον ναό της Ρώμης και του Αυγούστου, οι επισκέπτες θα κατευθύνονται στις υφιστάμενες διαδρομές των επισκεπτών της Ακρόπολης. Το μήκος της νέας επιφάνειας κίνησης θα είναι περίπου όσο και της βόρειας πλευράς του παλιού μουσείου, ενώ πριν αποκτήσει την τελική μορφή της και οριστικοποιηθούν μέσω μελετών τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, θα δημιουργηθεί μια εργοταξιακή οδός, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση των διάσπαρτων λίθινων μελών στο συγκεκριμένο σημείο.

Τα τελευταία, διάσπαρτα ή και σε λοφίσκους, προερχόμενα είτε από το ίδιο το μνημείο, είτε από παλιότερες αναστηλώσεις του, καθώς και από άλλες ανασκαφές στην περιοχή της Αθήνας, θα απομακρυνθούν κατά ένα μέρος τους, εφόσον δεν προσφέρουν κάτι στον επισκέπτη, ορισμένα όμως πρόκειται να τεκμηριωθούν, με στόχο να επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση ή έστω σε κάποια ομόλογη. Η διευθέτηση και η ταυτοποίηση των διάσπαρτων λίθινων μελών θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, που ήδη έχει κάνει σημαντική δουλειά στην καταγραφή των αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου.

Το μήκος της νέας επιφάνειας κίνησης για τους επισκέπτες θα είναι περίπου όσο και της βόρειας πλευράς του παλιού μουσείου.

Το μυκηναϊκό τείχος της Ακρόπολης (η ιδιαίτερη σημασία του οποίου έγκειται στο γεγονός ότι τεκμηριώνει την εν μέρει άγνωστη μυκηναϊκή περίοδο του μνημείου), πρόκειται σύμφωνα με πηγές της «Κ» να στερεωθεί, να συντηρηθεί, να αποκτήσει «οντότητα» και να αναδειχθεί με τη σειρά του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, σε εκείνο κατ’ αρχήν το κομμάτι του που βρίσκεται κοντά στο παλιό μουσείο και το οποίο συνήθως περνάει απαρατήρητο από αρκετούς επισκέπτες. Το τείχος, αφού επίσης προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες που θα λαμβάνουν υπόψη και μια ανισοσταθμία στο συγκεκριμένο σημείο, η οποία θα πρέπει να ξεπεραστεί, αναμένεται να γίνει προσπελάσιμο ενδεχομένως με τη βοήθεια κάποιας νέας, ίσως μεταλλικής κατασκευής.


Το Ιερό του Πανδίωνος

Οσο για το Ιερό του Πανδίωνος, ένα κομμάτι του είχε αποδομηθεί με αρχαιολογικό τρόπο προκειμένου να κατασκευαστεί το παλιό μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το σωζόμενο τμήμα του βρίσκεται στα υπόγεια του κτιρίου. Η συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα σημαίνει ότι η στερέωση, η συντήρηση και η ανάδειξη του Ιερού θα πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του παλιού μουσείου, του οποίου το υπόγειο, που είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη, θα γίνει και πάλι προσβάσιμο, μέσα από ειδικές επισκέψεις, στη διάρκεια των οποίων το κοινό θα έχει και «εικόνα» στο Ιερό. Το ίδιο φαίνεται πως θα ισχύσει και για εκείνο το τμήμα του μυκηναϊκού τείχους που επίσης σώζεται κάτω από το παλιό μουσείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπόλοιπο υπόγειο ενδεχομένως να φιλοξενήσει κάποιο ψηφιακό αφήγημα για την Ακρόπολη, προσβάσιμο σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Οι συγκεκριμένες εργασίες διαμόρφωσης και ανάδειξης του ανατολικού τμήματος του πλατώματος του ιερού βράχου, ενταγμένες στο ευρύτερο έργο «Αποκατάσταση-Συντήρηση-Ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης», συμπληρώνονται ακόμα από τοπογραφική αποτύπωση και αρχαιολογική τεκμηρίωση του συγκεκριμένου σημείου του μνημείου, από ανασκαφικούς καθαρισμούς, επιχωματώσεις ανασκαφικών ορυγμάτων κ.ά. και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. Οι σχετικές μελέτες πρόκειται να «περάσουν» το επόμενο διάστημα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για τη διαμόρφωση και ανάδειξη του ανατολικού τμήματος του πλατώματος της Ακρόπολης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελεί συμπλήρωμα του ευρύτερου σχεδιασμού της Εφορείας για την επαναλειτουργία του παλιού μουσείου της Ακρόπολης, η οποία είναι επίσης προγραμματισμένη για το τέλος του 2025.


Πηγή: Ν. Ζώης, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια