Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό ηλιακό ρολόι τσέπης ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

[Credit: Philipps University of Marburg] Ένα σπάνιο μεσαιωνικό ηλιακό ρολόι, το οποίο έχει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, ανακαλύφθηκε στην π...

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό ηλιακό ρολόι τσέπης ανακαλύφθηκε στη Γερμανία
[Credit: Philipps University of Marburg]

Ένα σπάνιο μεσαιωνικό ηλιακό ρολόι, το οποίο έχει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου, ανακαλύφθηκε στην παλιά πόλη του Μάρμπουργκ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, φοιτητές έσκαβαν σε μια εκκλησία στην πόλη όταν ανακάλυψαν το ηλιακό ρολόι. Το σπάνιο ρολόι είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο και ξύλο.

Το παλιό ρολόι, που πιστεύεται ότι είναι της ύστερης μεσαιωνικής εποχής, εκτιμάται ότι ανήκε στην Αδελφότητα της Κοινής Ζωής (Fratres Vitae Communis), ένα μοναστικό τάγμα που ιδρύθηκε στην Ολλανδία στα τέλη του 14ου αιώνα. Ήταν μια κοινότητα που ιδρύθηκε από τον Gerard Groote, έναν Ολλανδό καθολικό διάκονο. Τελικά, η αδελφότητα εξαπλώθηκε στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Εγκαταστάθηκαν στην παλιά μοναστηριακή δομή από το 1527, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Μάρμπουργκ.

«Το εντυπωσιακό εύρημα παρέχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη συνάντηση υψηλού επιπέδου γνώσης στην αστρονομία και τα μαθηματικά με την εξειδικευμένη δεξιοτεχνία στο πέρασμα από τον Μεσαίωνα στη σύγχρονη εποχή», εξηγεί ο επικεφαλής της ανασκαφής, καθηγητής Dr. Felix Teichner. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Teichner, του τμήματος Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Philipps του Μάρμπουργκ, είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένα τέτοιο αντικείμενο στην Έσση, το γερμανικό κρατίδιο και δεν έχουν απομείνει πολλά τέτοια ηλιακά ρολόγια.

Οι αρχαιολόγοι συνέκριναν το ασυνήθιστο εύρημα με ένα παρόμοιο που ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Ελβετία για να αναγνωρίσουν το τεχνούργημα. Σύμφωνα με τον Teichner, ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί το ηλιακό ρολόι ανακαλύφθηκε στη συγκεκριμένη τοποθεσία.


Ένα καλό παράδειγμα ενός ξύλινου ηλιακού ρολογιού τσέπης. Οριζόντιοι και κάθετοι γνώμονες για χρήση σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, Γερμανία, 1776-1800. [Credit: Science Museum Group]
Ένα καλό παράδειγμα ενός ξύλινου ηλιακού ρολογιού τσέπης. Οριζόντιοι και κάθετοι γνώμονες για χρήση σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, Γερμανία, 1776-1800. [Credit: Science Museum Group]

Τα αρχαία ηλιακά ρολόγια παρακολουθούσαν τη θέση του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθορίσουν την ώρα. Αποτελούνται από μια επίπεδη πλάκα και ένα γνώμονα, που όταν λάμπει ο ήλιος, ρίχνει την σκιά του στην πλάκα. Τα ηλιακά ρολόγια υπάρχουν τουλάχιστον από το 1500 π.Χ.

Όταν ανοίγει το συγκεκριμένο ηλιακό ρολόι, είναι ορατή μια τρύπα που προοριζόταν για την τοποθέτηση του γνώμονα που χρησίμευε για τη σήμανση της σκιάς του ήλιου.

Φορητά ηλιακά ρολόγια υπήρχαν από την αρχαιότητα, και μέχρι το 1600, ορισμένοι Ευρωπαίοι έφεραν ηλιακά ρολόγια σε μέγεθος τσέπης.

Οι ανασκαφές στο χώρο συνεχίζονται, με την ελπίδα να ανακαλυφθούν πιο σπάνια ευρήματα.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια