Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατασχέθηκε άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία

Οι αρχές της Νέας Υόρκης προχώρησαν στην κατάσχεση ενός ακέφαλου χάλκινου αγάλματος που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκ...

Κατασχέθηκε άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία

Οι αρχές της Νέας Υόρκης προχώρησαν στην κατάσχεση ενός ακέφαλου χάλκινου αγάλματος που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου Τέχνης του Cleveland.

Η κατάσχεση γίνεται στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία και ακολουθεί ένταλμα που υπέγραψε δικαστής του Μανχάταν τον Αύγουστο. 

Το άγαλμα, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αγοράστηκε από το μουσείο το 1986 και αποτελούσε εξέχον στοιχείο της συλλογής αρχαίας ρωμαϊκής τέχνης. Φέρεται ότι το άγαλμα αποτελούσε μέρος ενός κυκλώματος λαθρεμπορίου που εμπλέκεται στη διακίνηση λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Τουρκία μέσω του Μανχάταν. Η Τουρκία είχε προηγουμένως διεκδικήσει την κυριότητα του αγάλματος το 2012, δηλώνοντας ότι είχε λεηλατηθεί από τη Βουβώνα και άλλες τοποθεσίες.

Ενώ το Μουσείο Τέχνης του Cleveland δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσχεση, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν εργάζεται ενεργά για τον επαναπατρισμό αντικειμένων που έχουν λεηλατηθεί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Οι συγκεκριμένοι στόχοι της έρευνας που σχετίζονται με το κατασχεθέν άγαλμα παραμένουν ασαφείς.


Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν απέσπασε το ακέφαλο χάλκινο άγαλμα από το Μουσείο Τέχνης του Cleveland, το οποίο παλαιότερα είχε αναγνωριστεί ως άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου. [Credit: Μουσείου Τέχνης Cleveland]
Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν απέσπασε το ακέφαλο χάλκινο άγαλμα από το Μουσείο Τέχνης του Cleveland, το οποίο παλαιότερα είχε αναγνωριστεί ως άγαλμα του Μάρκου Αυρήλιου. [Credit: Μουσείου Τέχνης Cleveland]

Τί υποστηρίζει η Τουρκία;

Το 2012, η Τουρκία ξεκίνησε τις διεκδικήσεις της σχετικά με το άγαλμα δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με περίπου 20 αντικείμενα που βρέθηκαν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Cleveland. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, τα αντικείμενα αυτά είχαν αφαιρεθεί παράνομα από την Βουβώνα και άλλες τοποθεσίες. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι του μουσείου ισχυρίζονταν ότι η Τουρκία δεν είχε προσκομίσει συγκεκριμένες αποδείξεις για την υποτιθέμενη λεηλασία.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας υποστήριξε ότι το άγαλμα έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό τόπο προέλευσής του, τονίζοντας ότι η κατάσχεση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την αποκατάσταση αυτού που αντιλαμβάνεται ως αδικία.


Πηγή: Lavart

Δεν υπάρχουν σχόλια