Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρια βρέθηκε στο Δασκύλειον

Τμήμα του επιτραπέζιου παιχνιδιού με ζάρια που βρέθηκε στο αρχαίο Δασκύλειον. Φέρει επιγραφή στο φρυγικό αλφάβητο. «Βαγάζαβος παιχνίδι με ζά...

Ο πίνακας παιχνιδιού με ζάρια που βρέθηκε στο Δασκύλειο. Πάνω του υπάρχει επιγραφή στο φρυγικό αλφάβητο.
Τμήμα του επιτραπέζιου παιχνιδιού με ζάρια που βρέθηκε στο αρχαίο Δασκύλειον. Φέρει επιγραφή στο φρυγικό αλφάβητο.

«Βαγάζαβος παιχνίδι με ζάρια» αναφέρει η επιγραφή που φέρει το επιτραπέζιο παιχνίδι σε φρυγικό αλφάβητο.

Οι ανασκαφές στο Δασκύλειον πραγματοποιούνται στο Hisartepe, κοντά στη λίμνη Manyas, στην αγροτική περιοχή Ergili της περιοχής Bandırma του Balıkesir. Η ανασκαφική περίοδος του 2023 στην περιοχή μόλις ολοκληρώθηκε.

Το Δασκύλειον βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Manyas στην περιοχή Bandırma του Balıkesir από την εποχή που η Μικρά Ασία ήταν το σπίτι αρχαίων ελληνικών οικισμών. Ίχνη κατοίκησης, με κάποια αμφιβολία, έχουν βρεθεί στην αρχαία πόλη από την εποχή του Χαλκού και με βεβαιότητα από τον 8ο αιώνα π.Χ. Κατά την αρχαιότητα το Δασκύλειον ήταν σημαντική πόλη.


Επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρια βρέθηκε στο Δασκύλειον

Ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Muğla Sıtkı Koçman, Δρ. Kaan İren δήλωσε σχετικά: «Το εύρημα που βρέθηκε στο Δασκύλιον φέρει μια επιγραφή και εξετάστηκε από τον Δρ. Rostyslav Oreshko. Ο Δρ. Oreshko έκανε μια σημαντική ανακάλυψη για την ιστορία της Ανατολίας. Το κομμάτι που βρέθηκε δείχνει ότι πρόκειται για τμήμα επιτραπέζιου παιχνιδιού με ζάρια και φέρει επιγραφή που αναφέρει «Βαγάζαβος παιχνίδι με ζάρια». Η επιγραφή είναι στο φρυγικό αλφάβητο. Ο Βαγάζαβος αναφέρεται και ως Μεγάβαζος στις αρχαίες ελληνικές πηγές».

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ., ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, όχ μόνο στο Δασκύλειον αλλά και σε όλη την Ανατολία.

Κατά την φετινή ανασκαφική περίοδο η αρχαιολογική ομάδα εντόπισε φρυγική κατασκευή που αναγνωρίστηκε ως το τείχος εισόδου της αρχαίας πόλης μαζί με πύργο που χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ.. Σύμφωνα με τον Δρ. İren το αρχαίο τείχος έχει ύψος 4-5 μέτρα και ο πύργος πάχος 8 μέτρα.


Επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρια βρέθηκε στο Δασκύλειον

Οι καθημερινές συνήθειες των κατοίκων της περιοχής

Ο Δρ. İren έδωσε σημαντικές πληροφορίες που έχουν έρθει στο φως για το Δασκύλειον:

«Ξεκινήσαμε να επικεντρωνόμαστε στην περιοχή της κουζίνας στις οικίες το 2022. Σε αυτές τις ανασκαφές βρήκαμε κόκαλα ζώων, σπόρους και σκεύη. Στο μεταξύ, βρήκαμε και τα οστά δύο γατών και ποντικιών. Αυτό το εύρημα μας έδειξε ότι οι Λυδοί κρατούσαν γάτες για να απαλλαγούν από τα ποντίκια. Κατά τις ανασκαφές μας το 2023, βρήκαμε και οστά σκύλου. Η έρευνά μας στην μας υπέδειξε ότι οι Λυδοί κατανάλωναν σκύλους. Στην έρευνά μας βρήκαμε επίσης όσπρια, φακές, ρεβίθια, βίκο, σιτάρι και κριθάρι».


Το αρχαίο Δασκύλειον

Δασκύλειον κυριολεκτικά σημαίνει «Ο τόπος του Δάσκυλου». Σύμφωνα με τον Νικόλαο τον Δαμασκηνό, ο θρυλικός Λυδός βασιλιάς Δάσκυλος, που εξορίστηκε από τη Λυδία λόγω δυναστικών διαμάχων στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., ήρθε στη σημερινή νότια περιοχή του Μαρμαρά, στην αρχαία Φρυγία, και εγκαταστάθηκε εδώ στην όχθη της λίμνης. Όταν ο οικισμός ονομάστηκε Δασκύλειον, η λίμνη άρχισε να ονομάζεται «Η Λίμνη του Δασκυλίτη».

Η τοποθεσία του Δασκύλειου βρέθηκε για πρώτη φορά από τον Kurt Bittel το 1952. Το 1954, ο Ekrem Akurgal ξεκίνησε τις ανασκαφές. Συνεχίζοντας τις ανασκαφές μέχρι το 1960, ο Akurgal απέδειξε ότι το Κέντρο της Περσικής Σατραπείας βρισκόταν στο Hisartepe, ενώ το όνομα Ξέρξης βρέθηκε σε μερικά από τα 500 ευρήματα Bulla (σφραγίδες). Μετά τη διακοπή των ανασκαφών το 1960, ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Ege, Δρ. Tomris Bakır ξεκίνησε και πάλι το 1988. Από το 2008 οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό τη διεύθυνση του Δρ. Kaan İren.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια