Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνια ρωμαϊκά ξίφη ιππικού βρέθηκαν στην Αγγλία

 [Credit : Cotswold District Council] Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δύο απίστευτα σπάνια ρωμαϊκά ξίφη ιππικού ανακαλύφθηκαν...

Σπάνια ρωμαϊκά ξίη ιππικού βρέθηκαν στην Αγγλία
 [Credit : Cotswold District Council]

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι δύο απίστευτα σπάνια ρωμαϊκά ξίφη ιππικού ανακαλύφθηκαν στο Cotswolds της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια έρευνας με την χρήση ανιχνευτών μετάλλων.

Τα δύο ρωμαϊκά ξίφη ιππικού βρέθηκαν μαζί με τα ξύλινα θηκάρια και τα εξαρτήματά τους, σύμφωνα με το δελτίο τύπου από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Cotswold. Μαζί με τον οπλισμό ανακαλύφθηκε επίσης ένα σπασμένο αγγείο κατασκευασμένο από κράμα χαλκού.

Τα εξαρτήματα ανακαλύφθηκαν από τον Glenn Manning κατά τη διάρκεια έρευνας με την χρήση ανιχνευτών μετάλλων στο βόρειο τμήμα του Cotswolds.

Τα ξίφη έχουν αξιολογηθεί από τον καθηγητή Simon James από το Πανεπιστήμιο του Leicester, ο οποίος δηλώνει ότι αυτά τα όπλα είναι ρωμαϊκά ξίφη της μέσης αυτοκρατορικής περιόδου και συχνά αναφέρονται ως σπάθα.

Ο καθηγητής Simon James πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκαν στον ρωμαϊκό κόσμο γύρω στη δεκαετία του 160 μ.Χ., έως τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ. και αρκετά  τον 3ο αιώνα μ.Χ.


Σπάνια ρωμαϊκά ξίη ιππικού βρέθηκαν στην Αγγλία
 [Credit : Cotswold District Council]

Το μήκος τους υποδηλώνει ότι ήταν όπλα που προορίζονταν για χρήση σε άλογα. Δεν ήταν παράνομο για τους πολίτες να κατέχουν τέτοια όπλα και να τα μεταφέρουν στα ταξίδια τους, επειδή οι ρωμαϊκές επαρχίες μαστίζονταν από ληστείες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή James: «Σε ό,τι αφορά τους παραλληλισμούς, δεν μπορώ να σκεφτώ ευρήματα με περισσότερα από ένα σπαθί που να έχουν βρεθεί σε οποιαδήποτε παρόμοια περίσταση από τη Ρωμαϊκή Βρετανία.

Το πιο κοντινό που μου έρχεται στο μυαλό ήταν ένα ζευγάρι παρόμοιων ξιφών που βρέθηκαν στο Canterbury – με τους ιδιοκτήτες τους, μπρούμυτα σε ένα λάκκο μέσα στα τείχη της πόλης, σαφώς σε μια λαθραία ταφή, σχεδόν σίγουρα μια διπλή δολοφονία».

Μόνο τέσσερα τέτοια ξίφη έχουν βρεθεί, σύμφωνα με το βίντεο που κοινοποιήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Cotswolds.

«Αυτή η νέα ανακάλυψη δείχνει την απίστευτα βαθιά ιστορία του Cotswolds. Οι άνθρωποι ρωτούσαν: «Τι έκαναν ποτέ οι Ρωμαίοι για εμάς;»» δηλώνει το μέλος του συμβουλίου Paul Hodgkinson για την ανακάλυψη. «Λοιπόν, μόλις μας έδωσαν μερικά εκπληκτικά παραδείγματα όπλων που χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν πριν από 2000 χρόνια, όταν το Cirencester ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Βρετανία. Αυτό είναι πραγματικά ένα αξιοσημείωτο αρχαιολογικό εύρημα και ανυπομονώ οι επισκέπτες να το δουν να εκτίθενται τα επόμενα χρόνια».

Λίγο μετά την ανακάλυψη, ο Kurt Adams μετέφερε τα ξίφη και άλλα αντικείμενα στο Μουσείο Corinium στο Cirencester για συντήρηση. Έχει ήδη οργανωθεί η περαιτέρω μελέτη τους με την χρήση ακτινογραφιών.

Μπορεί να ακολουθήσει μια αρχαιολογική αυτοψία στον χώρο της ανασκαφής στη βόρεια τοποθεσία Cotswolds για να βοηθήσει να τεθούν τα σπαθιά στο χρονικό πλαίσιο, καθώς οι ιστορικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είναι ακόμα σίγουροι για το πώς κατέληξαν να ταφούν εκεί.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια