Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπό κράτηση τουρίστρια στην Τουρκία - Κατηγορείται ότι «έκλεψε» αρχαία

Μία Βελγίδα τουρίστρια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης επειδή «έκλεψε» αρχαία στην Τουρκία. Η Κιμ Μέργκιτς από την Αμβέρσα κατηγορήθηκε ότι έκ...

Υπό κράτηση τουρίστρια στην Τουρκία - Κατηγορείται ότι «έκλεψε» αρχαία

Μία Βελγίδα τουρίστρια αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης επειδή «έκλεψε» αρχαία στην Τουρκία.

Η Κιμ Μέργκιτς από την Αμβέρσα κατηγορήθηκε ότι έκλεψε αρχαιολογικά αντικείμενα καθώς πήρε για πέτρες τρία θραύσματα κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Manavgat, μια πόλη στα ανατολικά της Αττάλειας, στην Τουρκία.

Οι αρχές σταμάτησαν την Μέργκιτς, που ταξίδευε με τον σύντροφό της Γουόρε, στο αεροδρόμιο, όπου και τέθηκε υπό κράτηση. Τώρα αντιμετωπίζει βαρύ πρόστιμο ή πιθανή ποινή φυλάκισης.

Η Μέργκιτς φέρεται να πήρε τα τρία θραύσματα και να τα έβαλε στη βαλίτσα της με σκοπό να τα τοποθετήσει στο ενυδρείο της. Όταν οι αρχές τα ανακάλυψαν στη βαλίτσα της, την έθεσαν υπό κράτηση ενώ η επαρχιακή διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας τα έστειλε για ανάλυση στο Μουσείο της Αττάλειας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ειδικοί του μουσείου αποκάλυψαν ότι δύο από τα τρία θραύσματα ήταν μαρμάρινα, «κομμάτια που καλύπτουν το δάπεδο» ενώ το τρίτο «με δύο ροζέτες πάνω του ήταν ένα αρχιτεκτονικό διακοσμητικό κομμάτι».


Υπό κράτηση τουρίστρια στην Τουρκία - Κατηγορείται ότι «έκλεψε» πέτρες

Σύμφωνα με την ανάλυση που ακολούθησε, τα τρία ευρήματα όντως προστατεύονται από τον νόμο της Τουρκίας περί πολιτιστικών και φυσικών αγαθών και η απομάκρυνσή τους από τη χώρα απαγορεύεται.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του τουρκικού νόμου, ορίζεται πως ανάλογα αντικείμενα είναι κρατική περιουσία, που χρήζει προστασίας και είναι ευθύνη του κράτους να τα προστατεύει και να τα αξιολογεί. 

Ο έλεγχος τέτοιων έργων που πρόκειται να μεταφερθούν στο εξωτερικό με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να γίνεται μόνο από μουσεία που υπάγονται στο υπουργείο ή από εξειδικευμένο προσωπικό σε κάποιες πύλες εξόδου των τελωνείων. 

Η Μέργκιτς παραμένει υπό κράτηση στην Τουρκία εν αναμονή της δίκης καθώς είναι ύποπτη για λαθρεμπόριο αρχαιολογικών αντικειμένων.

Η Τουρκία έχει αυστηρούς νόμους και τιμωρεί άτομα που κρίνονται ένοχα για απάτη σε σχέση με «εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων».

Η 28χρονη τουρίστρια είπε στο Sky News ότι αντιλαμβάνεται πως έκανε λάθος και κάτι που είναι παράνομο στην Τουρκία ενώ έκανε έκκληση να της επιβάλλουν απλά ένα πρόστιμο. «Θα το πληρώσω. Όσο κι αν είναι. Καταλαβαίνω ότι έγινε ένα λάθος. Αλλά τιμωρούμαι πολύ σκληρά» είπε.


Πηγή: LiFO


Δεν υπάρχουν σχόλια