Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η νέα εποχή για το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας

Εtienne Carjat, «Αρθούρος Ρεμπό», 1871. Φωτογραφία καρτ ντε βιζίτ Εχει επιστρέψει –ανανεωμένο και ελκυστικό– το μουσείο με τις θαυμάσιες συλ...

Εtienne Carjat, «Αρθούρος Ρεμπό», 1871. Φωτογραφία καρτ ντε βιζίτ.
Εtienne Carjat, «Αρθούρος Ρεμπό», 1871. Φωτογραφία καρτ ντε βιζίτ

Εχει επιστρέψει –ανανεωμένο και ελκυστικό– το μουσείο με τις θαυμάσιες συλλογές μέσα στη Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Ανοικτό και πάλι στο κοινό, το μουσείο στεγάζεται στο περίφημο κτίριο «Ρισελιέ» στο Παρίσι, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο ερευνητικό και πληροφοριακό κέντρο στον κόσμο σε θέματα τέχνης, αρχαιολογίας και κληρονομιάς. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου της Βιβλιοθήκης είναι γεμάτη θησαυρούς από χειρόγραφα των αρχαίων και μεσαιωνικών χρόνων μέχρι σπάνιες και ιστορικές εκδόσεις του 19ου και του 20ού αιώνα, φωτογραφίες και πάσης φύσεως τεκμηρίων. Και μόνο η περιήγηση στις αίθουσες του μουσείου της Βιβλιοθήκης είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και μια αισθητική εμπειρία, με την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Guicciardini & Magni με έδρα τη Φλωρεντία, που ανέλαβε τη μουσειογραφική μελέτη.

Το νέο μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας πηγαίνει βαθιά πίσω στον χρόνο και προσφέρει ξεχωριστή εμπειρία γνώσης παρουσιάζοντας (επιλεκτικά) σχεδόν 900 εκθέματα. Ορισμένα σπάνια εκθέματα, που συνδέονται με τη συγκρότηση της γαλλικής ταυτότητας, ελκύουν ιδιαιτέρως την προσοχή όπως το Μεγάλο Κάμεο της Γαλλίας (ρωμαϊκό, 10ος αι. μ.Χ.) ή ο θρόνος του Νταγκομπέρ, από τους πρώιμους μεσαιωνικούς χρόνους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά εικονογραφημένα χειρόγραφα και να παρακολουθήσουν τη διαδρομή της γνώσης και των εκδόσεων μέσα από σπάνια βιβλία, όπως τα «Απομνημονεύματα» του Καζανόβα ή το θεατρικό έργο του Βίκτορος Ουγκώ «Ρουί Μπλας». Αυτές οι σπάνιες και πρώτες εκδόσεις συνυπάρχουν στο μουσείο με χαρακτικά από τον Ρέμπραντ έως τον Πικάσο, με φωτογραφίες από τον Φελίξ Ναντάρ έως τον Φρανκ Κάπρα, με πλήθος αντικειμένων ακόμη και κοστουμιών.

Μέσα στο θαυμαστό Μέγαρο Ρισελιέ, που χτίστηκε πριν από 300 χρόνια, το μουσείο της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας καταλαμβάνει ορισμένες από τις πιο ωραίες αίθουσες. Ο επισκέπτης ακολουθεί διαδρομή μέσα στην αλληλουχία των μεγαλοπρεπών αιθουσών ακολουθώντας χρονολογική αφήγηση των εκθεμάτων σε ένα χώρο 1.200 τ.μ. Τα πιο εύθραυστα και ευαίσθητα αντικείμενα βρίσκονται στην αίθουσα Μαζαρέν. Η εντύπωση από την περιήγηση είναι η καταιγιστική ποικιλία των εκθεμάτων, σχέδια, υδρόγειοι σφαίρες, παρτιτούρες, βιβλία, κοστούμια… η περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος σε ένα μουσείο.


Πηγή: Ν. Βατόπουλος, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια