Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εκατοντάδες λύχνοι ανακαλύφθηκαν στις Αιγές Αιολίδας

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην αρχαία πόλη των Αιγών  της Αιολίδας στην βορειοδυτική Μικρά Ασία , βρέθηκαν εκατοντάδες λύ...

Εκατοντάδες λύχνοι ανακαλύφθηκαν στις Αιγές Αιολίδας

Κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ανασκαφών στην αρχαία πόλη των Αιγών της Αιολίδας στην βορειοδυτική Μικρά Ασία, βρέθηκαν εκατοντάδες λύχνοι, με τον νεότερο να είναι 1800 ετών και τον παλαιότερο 2500 ετών.

Η πόλη αναφέρεται τόσο από τον Ηρόδοτο, όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής Δωδεκάπολης. Είχε επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν την λαμπρότερη περίοδο κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ατταλιδών που κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο στο 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε αρκετά υψηλό υψόμετρο σχεδόν στην κορυφή του όρους Gün, μέρος της οροσειράς Yunt. Τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης εντοπίζονται στο χωριό Yuntdağı Köseler, της επαρχίας της Μαγνησίας.

Το όνομα «Αιγές» προέρχεται από την ίδια ρίζα με την αρχαία ελληνική λέξη αίγα και σημαίνει «η χώρα με τις πολλές κατσίκες». Η αρχαία πόλη αναφέρεται συχνά ως «η πόλη των κατσικιών», κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο υψόμετρο και τις βραχώδεις εκτάσεις της. Όπως μαρτυρεί το όνομά της, η οικονομία της πόλης βασιζόταν στην κτηνοτροφία.


Εκατοντάδες λύχνοι ανακαλύφθηκαν στις Αιγές Αιολίδας

Οι φετινές ανασκαφές στην αρχαία πόλη επικεντρώθηκαν στον χώρο του ναού της Αθηνάς, τα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν το 2021.

Ο Λέκτορας του Τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Επιστημών και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Manisa Celal Bayar, καθηγητής Yusuf Sezgin, δήλωσε ότι κατά τις φετινές ανασκαφές, βρέθηκαν εκατοντάδες λύχνοι λαδιού στην αρχαία πόλη, ειδικά στον λάκκο που είναι γνωστός ως ο αποθέτης σκουπιδιών της πόλης.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο σε εκατοντάδες λύχνους στην αρχαία πόλη, με τον πιο πρόσφατο να είναι ηλικίας 1.800 ετών και τον παλαιότερο να χρονολογείται πριν από 2.500 χρόνια.

Ο καθηγητής Δρ. Yusuf Sezgin στη δήλωσή του αναφέρει: 

«Οι ανασκαφικές εργασίες του 2023 ξεκίνησαν στα μέσα Μαΐου και συνεχίζονται ενεργά. Οι ανασκαφές γίνονται εντατικά στην πόλη από το 2004. Στις ανασκαφές έχουμε συναντήσει μεγάλο αριθμό λύχνων. Μία από τις πιο θεμελιώδεις ανάγκες του ανθρώπου είναι η στέγη και η αντίστοιχη ανάγκη για φωτισμό. Ο φωτισμός των σπιτιών στο σκοτάδι της νύχτας είναι βασική προϋπόθεση. Βρέθηκαν πολλοί λύχνοι λαδιού, ειδικά σε αποθέτη σκουπιδιών που ανασκάψαμε στην πόλη το 2015. Αυτοί οι λύχνοι είχαν σπάσει, καταστραφεί και είχαν πεταχτεί. Μετά την αποκατάστασή τους, αποκτήσαμε πολλούς λύχνους».


Εκατοντάδες λύχνοι ανακαλύφθηκαν στις Αιγές Αιολίδας

Ο Sezgin συνέχισε τις παρατηρήσεις του λέγοντας: «Το καύσιμο που χρησιμοποιείται σε αυτούς τους λύχνους είναι κυρίως ελαιόλαδο, το οποίο ήταν θεμελιώδης πόρος στην αρχαιότητα. Το ελαιόλαδο εξυπηρετούσε δύο βασικούς σκοπούς στην αρχαιότητα. Πρώτον, χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο για τον φωτισμό μέσω των λύχνων και δεύτερον, χρησιμοποιήθηκε για ως λίπανση του σώματος. Χρησιμοποιήθηκε λιγότερο συχνά στη μαγειρική. Αυτοί οι λύχνοι μας αποκαλύπτουν πολλά. Η γη της αρχαίας πόλης προσφέρεται για καλλιέργεια ελαιολάδου. Εκτός από τις ελιές, σημαντική είναι η παρουσία φιστικιών στις Αιγές. Μέχρι πρόσφατα σε πολλές περιοχές κοντά στην αρχαία πόλη λειτουργούσαν εργαστήρια που παρήγαγαν φυστικέλαιο. Χρησιμοποιούσαν κυρίως φυστικέλαιο στη μαγειρική».

Δηλώνοντας ότι έχουν μεγάλο αριθμό καλοδιατηρημένων λύχνων, ο καθηγητής Sezgin δήλωσε ότι τα αντικείμενα θα εκτεθούν όταν ανοίξει το Μουσείο της Μαγνησίας.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια