Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έρευνα: Ο κανιβαλισμός ήταν «δημοφιλής» ταφική τελετουργία το 13.000 π.Χ.

[Credit: Trustees of the Natural History Museum] Ο κανιβαλισμός αποτελούσε συχνή πρακτική κατά τις ταφές ανθρώπων που πραγματοποιούνταν στην...

Έρευνα: Ο κανιβαλισμός ήταν «δημοφιλής» ταφική τελετουργία το 13.000 π.Χ.
[Credit: Trustees of the Natural History Museum]

Ο κανιβαλισμός αποτελούσε συχνή πρακτική κατά τις ταφές ανθρώπων που πραγματοποιούνταν στην Ευρώπη πριν από περίπου 15.000 χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι άνθρωποι φαίνεται πως έτρωγαν τους νεκρούς τους όχι από ανάγκη για επιβίωση αλλά ως μέρος τελετουργικού.

Αν και στο παρελθόν ερευνητές είχαν βρει ροκανισμένα ανθρώπινα οστά ή ανθρώπινα κρανία που χρησιμοποιούνταν ως ποτήρια, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Quaternary Science Reviews δείχνει ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένα περιστατικά. Η έρευνα επικεντρώνεται στον Μαγδαλένιο πολιτισμό που τοποθετείται χρονολογικά 11.000 με 17.000 χρόνια πριν. 


Ανθρώπινα υπολείμματα με σημάδια μάσησης, οστά κρανίου με σημάδια κοπής και οστά σκόπιμα σπασμένα σε ένα μοτίβο που σχετίζεται με την εξαγωγή μυελού των οστών για θρεπτικά συστατικά υποδηλώνουν κανιβαλισμό. [Credit: Trustees of the Natural History Museum]
Ανθρώπινα υπολείμματα με σημάδια μάσησης, οστά κρανίου με σημάδια κοπής και οστά σκόπιμα σπασμένα σε ένα μοτίβο που σχετίζεται με την εξαγωγή μυελού των οστών για θρεπτικά συστατικά υποδηλώνουν κανιβαλισμό. 
[Credit: Trustees of the Natural History Museum]

Οι ειδικοί του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου εξέτασαν την υπάρχουσα βιβλιογραφία και εντόπισαν 59 τοποθεσίες με ευρήματα του Μαγδαλένιου πολιτισμού. Οι περισσότερες βρίσκονταν στη Γαλλία, ενώ υπήρχαν επίσης τοποθεσίες στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχία και την Πορτογαλία. Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες έβγαλαν συμπεράσματα για τον τρόπο ταφής σε 25 θέσεις.

Σε συνολικά 15 τοποθεσίες βρέθηκαν ενδείξεις ανθρώπινων λειψάνων με σημάδια μάσησης, οστά κρανίου με σημάδια κοπής και οστά σκόπιμα σπασμένα, πιθανώς για να βγει ο μυελός των οστών. Υπήρχαν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ανθρώπινα λείψανα αναμείχθηκαν με εκείνα των ζώων.

Αυτός ο τελετουργικός χειρισμός ανθρώπινων λειψάνων αλλά και η συχνή εμφάνισή του σε διάδορες τοποθεσίες στη βόρεια και δυτική Ευρώπη υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι ο κανιβαλισμός ήταν μια ταφική πρακτική ευρέως διαδεδομένη στον πολιτισμό των Μαγδαλένιων. 


Χάρτης των περιοχών του Μαγδαλένιου πολιτισμού όπου έχει εντοπιστεί κανιβαλισμός στη βορειοδυτική Ευρώπη.  [Credit: Trustees of the Natural History Museum]
Χάρτης των περιοχών του Μαγδαλένιου πολιτισμού όπου έχει εντοπιστεί κανιβαλισμός στη βορειοδυτική Ευρώπη
[Credit: Trustees of the Natural History Museum]

«Η συχνότητα των κανιβαλιστικών περιπτώσεων σε τοποθεσίες των Μαγδαλένιων υπερβαίνει οποιαδήποτε συχνότητα αυτής της συμπεριφοράς μεταξύ παλαιότερων ή μεταγενέστερων πολιτισμών και υποδηλώνει ότι ο νεκροκανιβαλισμός εφαρμοζόταν στον Μαγδαλένιο πολιτισμό», αναφέρεται στη μελέτη. 

«Αντί να θάβουν τους νεκρούς τους, αυτοί οι άνθρωποι τους έτρωγαν. Ο κανιβαλισμός δεν ασκούνταν απλώς από ανάγκη», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Σίλβια Μπέλο, παλαιοανθρωπολόγος και επικεφαλής ερευνήτρια στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Βρετανίας. 

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Καθημερινή, CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια