Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα μοναδικό οστέινο σκήπτρο του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία

[Credit: Danail Voikov] Ένα μοναδικό οστέινο σκήπτρο που ανήκει σε Σκύθη πολέμαρχο του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφώ...

Ένα μοναδικό οστέινο σκήπτρο του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία
[Credit: Danail Voikov]

Ένα μοναδικό οστέινο σκήπτρο που ανήκει σε Σκύθη πολέμαρχο του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο προϊστορικό κέντρο παραγωγής αλατιού και στο αστικό κέντρο Provadia-Solnitsata στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

Οι Σκύθες ήταν λαός στέπας και ημιστεπικός που έφτασαν στον Δούναβη τον 7ο αιώνα π.Χ. Μπήκαν στη σύγχρονη Βουλγαρία, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πολέμησαν με τους ντόπιους. Υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν αντιπαραθέσεις με τους Θράκες μετά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας είναι ο καθηγητής Vassil Nikolov. Το σκήπτρο βρέθηκε σε έναν τάφο που ανέσκαψαν η Violeta Stoitsova και η Kalina Samichkova.

Ο καθηγητής Vassil Nikolov δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) ότι οι σκυθικοί τάφοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι στη σημερινή βορειοανατολική Βουλγαρία, μόλις τέσσερις ή πέντε έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής.


Ένα μοναδικό οστέινο σκήπτρο του 5ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στη Βουλγαρία
[Credit: Danail Voikov]

Ο τάφος που ανασκάφηκε είναι διαφορετικός από αυτούς που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα, εξήγησε ο Nikolov. Το σχήμα του τάφου του Σκύθη πολεμιστή έχει σχήμα μπότας, με ένα κοίλο μέρος. Είχε εντοπιστεί και ανασκαφεί και σε μεταγενέστερους περιόδους, αλλά μόλις οι άνθρωποι είδαν το κρανίο και το πάνω μέρος του σκελετού του άνδρα, που δεν υπάρχουν σήμερα, σταμάτησαν αμέσως, εξήγησε ο Nikolov.

Ο σεβασμός στους τάφους των προγόνων ήταν πολύ σημαντικός για τους Σκύθες. Όποιος κατέστρεφε έναν από αυτούς τους τάφους θα ήταν σαν να είχε βλάψει τους ίδιους τους Σκύθες. Ίσως οι άνθρωποι που έσκαψαν τον τάφο κατάλαβαν ότι ο νεκρός ήταν ένας σημαντικός Σκύθης και έφυγαν από τον τάφο χωρίς λεηλασίες.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τώρα το οστέινο σκήπτρο, το οποίο ο περιέγραψαν ως «ένα απίστευτο επίτευγμα της τέχνης εκείνης της εποχής». Δίπλα στα ανθρώπινα οστά, βρήκαν επίσης αυτά ενός αλόγου, ένα σιδερένιο μαχαίρι, τα οστά ενός μικρού σκύλου και μιας χελώνας.

Οι Σκύθες είχαν εξαιρετικές παραδόσεις στην τέχνη της οστέινης γλυπτικής. Το σκήπτρο έχει μήκος 39 εκατοστά. Η λαβή είναι κατασκευασμένη από δύο κομμάτια κόκαλου κολλημένα μεταξύ τους. Η σύνδεση μεταξύ της κεφαλής και της λαβής του σκήπτρου είναι κατασκευασμένη με μεγάλη ακρίβεια. Από τη μία πλευρά μοιάζει με ράμφος αετού, αλλά από την άλλη, ο αρχαίος τεχνίτης έχει σκαλίσει μια ανθρωπόμορφη εικόνα στην οποία το ράμφος μοιάζει με καπέλο.


Η περιοχή Provadia – Solnitsata που βρέθιηκε το σκήπτρο.
Η περιοχή Provadia – Solnitsata που βρέθιηκε το σκήπτρο.

Το σκήπτρο είναι η απόδειξη των ικανοτήτων των κυρίων τους, σημείωσε ο Nikolov και πρόσθεσε ότι πιθανότατα ανήκε σε στρατιωτικό διοικητή μικρής στρατιωτικής μονάδας.

«Αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα είναι συνήθως σταυροειδή, με ορνιθομορφικό (μια μορφή στην αρχαία τέχνη που μοιάζει με πουλί) πάνω μέρος. Τις περισσότερες φορές οι τεχνίτες σκάλιζαν έναν αετό επειδή αυτό το πουλί είναι μέρος του σκυθικού θρησκευτικού-μυθολογικού συστήματος», είπε ο Nikolov.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια