Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καταπέλτης που είχε σχεδιαστεί για την εκτόξευση βομβαρδιστικών αεροπλάνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύφθηκε στην Αγγλία

Άποψη από ψηλά του ανασκαμμένου καταπέλτη στο Oxfordshire, Αγγλία. [Credit: © MOLA] Αρχαιολόγοι στην Αγγλία ανέσκαψαν έναν πειραματικό καταπ...

Άποψη από ψηλά του ανασκαμμένου καταπέλτη στο Oxfordshire, Αγγλία. [Credit: © MOLA]
Άποψη από ψηλά του ανασκαμμένου καταπέλτη στο Oxfordshire, Αγγλία.
[Credit: © MOLA]

Αρχαιολόγοι στην Αγγλία ανέσκαψαν έναν πειραματικό καταπέλτη που σχεδιάστηκε για να εκτοξεύσει στον αέρα βομβαρδιστικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο καταπέλτης, που ονομάζεται Royal Aircraft Establishment (RAE) Mark III Catapult και βρίσκεται στο Oxfordshire της νοτιοανατολικής Αγγλίας, σχεδιάστηκε για να εξοικονομεί καύσιμα στα πολεμικά αεροπλάνα και να δημιουργεί μικρότερους διαδρόμους από τα τυπικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA).

Αλλά το πρωτότυπο, που κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1938 και 1940, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η συσκευή θάφτηκε και ένας κανονικός διάδρομος κατασκευάστηκε από πάνω της το 1941. Ωστόσο, ο σχεδιασμός της βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για άλλα συστήματα καταπέλτη, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού πλοίου αεροσκαφών καταπελτών του 1941 (CAM) που μπορούσε να εκτοξεύσει πολεμικά αεροπλάνα από πλοία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 9ης Οκτωβρίου που δόθηκε στη δημοσιότητα από το MOLA.


Μια ψηφιακή ανακατασκευή ενός αεροπλάνου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον καταπέλτη. [Credit: © MOLA]
Μια ψηφιακή ανακατασκευή ενός αεροπλάνου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον καταπέλτη. [Credit: © MOLA]

Η πρόσφατα ανασκαφείσα κατασκευή καταπέλτη «μας θυμίζει τους γρήγορους πειραματισμούς και την καινοτομία των χρόνων του Μεσοπολέμου και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε η Σούζαν Πόρτερ, αρχαιολόγος του έργου στο MOLA. «Κυρίως, η καταγραφή της θέσης και της εμφάνισης κάθε εκατοστού σημαίνει ότι ο καταπέλτης διατηρείται στα αρχεία για τις μελλοντικές γενιές».

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν τον καταπέλτη πριν από τις κατασκευαστικές εργασίες στο Harwell Science and Innovation Campus, μια εγκατάσταση για την φιλοξενία κυβερνητικών, ακαδημαϊκών και βιομηχανικών ερευνητικών ομάδων. Το σκάψιμο αποκάλυψε την εσωτερική λειτουργία του καταπέλτη, δείχνοντας ότι είχε ένα μεγάλο κυκλικό λάκκο πλάτους 30 μέτρων που ολοκληρώθηκε από ένα περιστρεφόμενο δίσκο. Αυτή η περιστρεφόμενη πλάκα στόχευε το αεροσκάφος προς έναν από τους δύο τσιμεντένιους διαδρόμους, που είχε μήκος μόλις 82 μέτρα. Αντίθετα, οι σύγχρονοι διάδρομοι για αεροπλάνα κάτω των 90.718 κιλών έχουν μήκος τουλάχιστον 1.829 μέτρα.


Μια ψηφιακή ανακατασκευή ενός αεροπλάνου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον καταπέλτη. [Credit: © MOLA]
Μια ψηφιακή ανακατασκευή ενός αεροπλάνου της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον καταπέλτη. [Credit: © MOLA]

Ένας γάντζος ρυμούλκησης θα συνέδεε τα πολεμικά αεροσκάφη που επρόκειτο να εκτοξευθούν με ένα υπόγειο πνευματικό έμβολο. Στη συνέχεια, 12 αεροκινητήρες Rolls-Royce Kestrel, που βρίσκονται κάτω από την περιστρεφόμενη πλάκα, συμπίεζαν τον αέρα για να οδηγήσουν το έμβολο. «Αυτός ο αέρας υψηλής πίεσης στη συνέχεια εξανάγκαζε το έμβολο, να κινηθεί γρήγορα στο μήκος της κατευθυνόμενης τροχιάς - κυριολεκτικά εκτοξεύοντας τα μεγάλα βομβαρδιστικά αεροπλάνα στον ουρανό», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ωστόσο, το πρωτότυπο δεν λειτούργησε ποτέ σωστά, εν μέρει επειδή δεν ταίριαζε στα βομβαρδιστικά αεροπλάνα που προοριζόταν να εκτοξεύσει. Μετά την εγκατάλειψη του καταπέλτη και το τέλος του πολέμου, ο λάκκος χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων. Τα ραδιενεργά απόβλητα απομακρύνθηκαν έκτοτε, αλλά ο καταπέλτης παρέμεινε θαμμένος μέχρι τις τρέχουσες ανασκαφές.


Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν την βάση τοποθέτησης του όπλου. [Credit: © MOLA]
Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν την βάση τοποθέτησης του όπλου. [Credit: © MOLA]

Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν έναν από τους βραχίονες του καταπέλτη.  [Credit: © MOLA]
Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν έναν από τους βραχίονες του καταπέλτη. 
[Credit: © MOLA]
 

Άλλες ανασκαφές στην τοποθεσία αποκάλυψαν έναν άλλο κοντινό διάδρομο προσγείωσης, συμπεριλαμβανομένων των φώτων του διαδρόμου και μια προηγουμένως άγνωστη θέση όπλου που προοριζόταν να υπερασπιστεί τον διάδρομο από επίθεση.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν εκατοντάδες φωτογραφίες και χιλιάδες μετρήσεις του καταπέλτη για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο του συστήματος, το οποίο μπορείτε να το δείτε και διαδικτυακά.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια