Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χάλκινη τεφροδόχος υδρία

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας Χρονολογείται στο β΄ μισό του 6ου αι. π.Χ. Βρέθηκε στη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας, μία από τις σημαντι...

Χάλκινη τεφροδόχος υδρία

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Χρονολογείται στο β΄ μισό του 6ου αι. π.Χ.

Βρέθηκε στη Δυτική Νεκρόπολη της Αμβρακίας, μία από τις σημαντικότερες αποικίες των Κορινθίων στη ΒΔ Ελλάδα, που ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. και βρίσκεται σήμερα θαμμένη κάτω από την πόλη της Άρτας.

Η υδρία (> ὕδωρ, αγγείο μεταφοράς και σερβιρίσματος νερού) χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος, περιείχε δηλαδή τα υπολείμματα της καύσης κάποιου νεκρού. Είχε τοποθετηθεί όρθια στο χώμα και καλυφθεί με δύο επάλληλες λίθινες πλάκες.

Το αγγείο έχει μία κάθετη και δύο οριζόντιες λαβές. 

Η κάθετη λαβή έχει τη μορφή κούρου, όρθιας δηλ. γυμνής ανδρικής μορφής, που στηρίζεται σε ανεστραμμένο ανθέμιο. Ο κούρος κρατά με τα χέρια λυγισμένα στους αγκώνες τις ουρές δύο λιονταριών, που επικάθονται στο χείλος του αγγείου. Τα πόδια του πλαισιώνονται από δύο κριάρια. 

Οι δύο οριζόντιες λαβές του αγγείου διακοσμούνται στις απολήξεις τους με επτάφυλλα ανθέμια.


Χάλκινη τεφροδόχος υδρία

Η εξαιρετικής τέχνης υδρία αποδίδεται σε κορινθιακό ή κορινθιακής επίδρασης εργαστήριο και φιλοξενούσε την αρχαιότερη -μέχρι σήμερα γνωστή- καύση στην Αμβρακία, πιθανότατα κάποιου εξέχοντος προσώπου της πόλης.

Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας, το οποίο φιλοξενεί αποκλειστικά σχεδόν ευρήματα από την Αμβρακία, τη σημαντικότερη πόλη-κράτος της αρχαίας Ηπείρου και έδρα του βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρου, τον 3ο αι. π.Χ. 


Ωράριο Λειτουργίας:  08:30 - 15:30, καθημερινά εκτός Τρίτης

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 2681 0 21191

www.efaart.gr


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια