Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέος φωτισμός στο Δικταίο Άντρο, που «μεγαλώνει»

Το Δικταίο Άντρο με τον τωρινό φωτισμό του. Χρώμα θα «αλλάξει»  το σπήλαιο όπου ο μύθος θέλει η Ρέα να γέννησε τον Δία και τους Κουρήτες να ...

Το Δικταίο Άντρο με τον τωρινό φωτισμό του.
Το Δικταίο Άντρο με τον τωρινό φωτισμό του.

Χρώμα θα «αλλάξει»  το σπήλαιο όπου ο μύθος θέλει η Ρέα να γέννησε τον Δία και τους Κουρήτες να καλύπτουν το κλάμα του κραδαίνοντας τα όπλα τους και χορεύοντας (ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή εκεί έκρυψε ο Δίας την Ευρώπη μετά την απαγωγή της από τη Φοινίκη), το Δικταίο άντρο, στο Λασίθι της Κρήτης. Επιπλέον, ένα απρόσιτο ως σήμερα, τμήμα του, θα μπορεί να προσεγγιστεί από τους επισκέπτες, ενώ το πλούσιο σε αρχαιολογικό ενδιαφέρον σπήλαιο θα είναι εν μέρει προσιτό και σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Οι αλλαγές όχι μόνο θα αναδείξουν τον μυστηριακό χαρακτήρα του σπηλαίου και τη γεωμετρία του, αλλά συμβάλλουν ώστε να προσλάβει εικόνα αντάξια της σημασίας και της φήμης του, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οπότε και συζητήθηκαν οι μελέτες αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης και φωτισμού, οι οποίες και έτυχαν ομοφώνως θετικής γνωμοδότησης. 

Εννέα συνολικά στάσεις- σημεία θέασης θα διαμορφωθούν για τους επισκέπτες. Η μία εξ αυτών θα τους επιτρέπει να προσεγγίσουν τον κλειστό έως σήμερα θάλαμο Ζ, στον οποίο υπήρχε ορθογώνιος βωμός, ένα τέμενος. Οι υπόλοιπες, κατά μήκος της διαδρομής προς στο λεγόμενο Κατώτερο Σπήλαιο, θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να παρατηρήσουν τον κώνο, τον χώρο δηλαδή όπου υπάρχουν σπηλαιοαποθέσεις οι οποίες «διηγούνται» τη γεωλογική ιστορία του σπηλαίου. Επόμενη στάση θα επιτρέπει την εξ αποστάσεως αλλά καλύτερη από τη σημερινή θέαση του λεγόμενου «λίκνου του Διός», ενώ η διαδρομή θα συνεχίζεται πάνω από τη λίμνη του σπηλαίου με στάσεις στις εντυπωσιακές διαμορφώσεις γνωστές ως «μανδύα». Τα ΑμεΑ μέσω της διεύρυνσης ενός πλατώματος στην είσοδο του χώρου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν το σπηλαιοβάραθρο σε βάθος 40 μ. ενώ ο νέος φωτισμός με λαμπτήρες led θα αναδείξει το φυσικό χρώμα του σπηλαιοδιακόσμου (που σήμερα μοιάζει πράσινος), δεν θα επιτρέπει την ανάδειξη μικροοργανισμών και θα διαμορφώσει ασφαλέστερες συνθήκες για τους επισκέπτες. 


Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια