Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ίχνη αρχαίου τρυπανισμού κρανίου ανακαλύφθηκαν στο Çatalhöyük

[Credit: AA] Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία τρυπανισμού στο Çatalhöyük της Τουρκίας. Η ανασκαφή, υπό την ηγεσία του Τμήματος Αρχαιολογία...

Ίχνη αρχαίου τρυπανισμού κρανίου ανακαλύφθηκαν στο Çatalhöyük
[Credit: AA]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία τρυπανισμού στο Çatalhöyük της Τουρκίας. Η ανασκαφή, υπό την ηγεσία του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Anadolu, έφερε στο φως μια μοναδική τοποθεσία ταφής που περιείχε επτά άτομα, ένα από τα οποία εμφάνιζε σαφή σημάδια προετοιμασίας τρυπανισμού.

Ο καθηγητής Handan Üstündağ, μέλος της ανθρωπολογικής ομάδας της ανασκαφής, αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον εύρημα ήταν ένας νεαρός άνδρας ηλικίας 18-19 ετών. Κατά τη λεπτομερή εξέταση των σκελετικών υπολειμμάτων, ανακαλύφθηκε μια τρύπα διαμέτρου περίπου 2,5 εκατοστών στο πλάι του κρανίου. Σύμφωνα με τον Üstündağ, η κυκλική τομή και τα πολυάριθμα σημάδια υποδήλωναν μια διαδικασία τρυπανισμού για θεραπευτικούς σκοπούς.

Ο Üstündağ εξήγησε: «Βρήκαμε ότι ο σκελετός ανήκε σε έναν άνδρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το άτομο ήταν ζωντανό μετά την εν λόγω επέμβαση γιατί δεν υπήρχε σημάδι επούλωσης στον οστικό ιστό. Όταν έγινε αυτή η επέμβαση, αυτό το άτομο είτε ήταν έτοιμο να πεθάνει είτε είχε ήδη πεθάνει». Αυτός ο αρχαίος τρυπανισμός, που χρονολογείται πριν από 8.500 χρόνια, θεωρείται ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα στην Ανατολία.

Η ανασκαφή του Çatalhöyük, που συνεχίζεται από το 2020, έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα πλινθόκτιστα σπίτια όπου κάποτε ζούσαν περίπου 8.000 άνθρωποι. Ο Ali Umut Turkcan, επικεφαλής της ανασκαφικής επιτροπής του Çatalhöyük, εξέφρασε τη σημασία του ευρήματος, δηλώνοντας: «Είδαμε ένα σαφές παράδειγμα τρυπανισμού για πρώτη φορά στο Çatalhöyük».


Ίχνη αρχαίου τρυπανισμού κρανίου ανακαλύφθηκαν στο Çatalhöyük
[Credit: AA]

Ο τρυπανισμός, μια ιατρική πρακτική από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων όπως πονοκεφάλους, εγκεφαλικές αιμορραγίες και ψυχικές διαταραχές. Ο καθηγητής Üstündağ τόνισε ότι: «Το εύρημα μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που έζησαν πριν από 8.500 χρόνια προσπάθησαν να θεραπεύσουν ασθένειες, να ανακουφίσουν τον πόνο ή τον πόνο των συγγενών τους και να αποτρέψουν τους θανάτους. Αυτό το εύρημα είναι επίσης αξιοσημείωτο από την άποψη της ιατρικής ιστορίας».

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, αναπληρωτής καθηγητής Ali Umut Türkcan, τόνισε τη μοναδικότητα του Çatalhöyük, ενός οικισμού που άκμασε για σχεδόν 2.000 χρόνια, μάρτυρας της αργής εξέλιξης του πολιτισμού πριν την εγκατάλειψή του. Ο Türkcan ανέφερε ότι η τρέχουσα εργασία επικεντρώνεται στο «βόρειο Korugan», μια περιοχή δίπλα στον εκθεσιακό χώρο, όπου ανακαλύφθηκε μια νέα γειτονιά με ένα μεγάλο κτήριο.

Η ακαδημαϊκή μελέτη για αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνει τη συνεργασία πολλών ερευνητών, όπως ο καθηγητής Handan Üstündağ από το Πανεπιστήμιο Anadolu, ο καθηγητής Başak Boz από το Πανεπιστήμιο Trakya, ο καθηγητής Arzu Demirel από το Πανεπιστήμιο Mehmet Akif Ersoy και ο αρχαιολόγος Donald Kale. Ο Türkcan διαβεβαίωσε το κοινό ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα κοινοποιηθούν σύντομα.

Το Çatalhöyük, μια προϊστορική τοποθεσία 9.000 ετών κοντά στη σύγχρονη πόλη Ικόνιο στην κεντρική Τουρκία, αναγνωρίστηκε από την UNESCO το 2012 ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαρτυρώντας την εξέλιξη της κοινωνικής οργάνωσης και των πολιτιστικών πρακτικών καθώς οι άνθρωποι προσαρμόστηκαν στον νέο τρόπο ζωής.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια