Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γάντι του 14ου αιώνα στο Κάστρο Kyburg

[Credit: Canton of Zurich] Σε συνέντευξη Τύπου στο καντόνι της Ζυρίχης ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός εξαιρετικά καλοδιατηρημένου γαντιού του...

Ελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γάντι του 14ου αιώνα στο Κάστρο Kyburg
[Credit: Canton of Zurich]

Σε συνέντευξη Τύπου στο καντόνι της Ζυρίχης ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός εξαιρετικά καλοδιατηρημένου γαντιού του 14ου αιώνα που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών νοτιοανατολικά του Κάστρου Kyburg στο Pfäffikon της Ελβετίας.

Το άθικτο γάντι, που φοριόταν στο δεξί χέρι, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών δίπλα στο Κάστρο Kyburg, ένα από τα εκτεταμένα μεσαιωνικά συγκροτήματα κάστρων της Ελβετίας. Το κάστρο, παλαιότερα γνωστό ως Chuigeburch, έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεσαιωνική περίοδο και τώρα είναι το επίκεντρο αυτής της αξιοσημείωτης ανακάλυψης.

Το γάντι, που περιγράφεται ως το καλύτερα διατηρημένο στην κατηγορία του που βρέθηκε ποτέ στην Ελβετία, αποτελείται από μεμονωμένες σιδερένιες πλάκες περίπλοκα τοποθετημένες σαν λέπια. Αυτές οι πλάκες συνδέονται μέσω πλευρικών πριτσινιών, σχηματίζοντας ένα εύκαμπτο γάντι. Τα εξαρτήματα ήταν αρχικά επικολλημένα σε δερμάτινη ή υφασμάτινη βάση, επιδεικνύοντας σχολαστική δεξιοτεχνία. Η κατάσταση διατήρησης του γαντιού επιτρέπει την αναγνώριση πολλών κατασκευαστικών και διακοσμητικών λεπτομερειών, ξεχωρίζοντας από παλαιότερα γνωστά παραδείγματα.

Το Τμήμα Υποδομής του καντονίου της Ζυρίχης τόνισε τη σπανιότητα τέτοιων ευρημάτων, δηλώνοντας ότι μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί στην Ελβετία μόνο πέντε γάντια του 14ου αιώνα, κανένα από τα οποία δεν ταίριαζε με το επίπεδο διατήρησης και λεπτομέρειας που παρουσίαζε το γάντι του Kyburg. Η Lorena Burkhardt, η επικεφαλής του έργου, τόνισε τη μοναδικότητα του δείγματος Kyburg, δηλώνοντας: «Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή λόγω της ηλικίας και της κατάστασής του».


Ελβετοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γάντι του 14ου αιώνα στο Κάστρο Kyburg
[Credit: Canton of Zurich]

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή αποκάλυψαν επίσης ένα μεσαιωνικό κελάρι υφαντικής που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 14ο αιώνα. Η παρουσία ενός σιδηρουργού φαίνεται από την ανακάλυψη ενός καλουπιού, μαζί με πάνω από 50 καλοδιατηρημένα μεταλλικά αντικείμενα, όπως σφυριά, κλειδιά, σημεία βλήματος και το εξαιρετικό γάντι. Το εύρημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σπανιότητα τέτοιων τεχνουργημάτων και εάν ήταν πραγματικά σπάνια ή σκόπιμα έλιωσαν κατά τον Μεσαίωνα.

Παρά τον πλούτο των πληροφοριών που παρέχει αυτή η ανακάλυψη, αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν, ιδιαίτερα σχετικά με τον αρχικό ιδιοκτήτη του γαντιού. Ο Burkhardt αναγνώρισε ότι η επιστημονική έρευνα βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και στοχεύει να αποκαλύψει περισσότερα σχετικά με τη σπανιότητα αυτών των αντικειμένων στη μεσαιωνική εποχή.

Το καντόνι της Ζυρίχης σχεδιάζει να εκθέσει ένα αντίγραφο του γαντιού στη μόνιμη έκθεση του Κάστρου Kyburg από τις 29 Μαρτίου 2024, συνοδευόμενη από μια ανακατασκευή που θα παρουσιάζει το πλήρες σετ της πανοπλίας. Το αυθεντικό γάντι  θα είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες από τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δίνοντας στους λάτρεις και τους ιστορικούς την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτό το μεσαιωνικό θαύμα.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια