Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα και αντικείμενα 2.500 ετών σε σπήλαιο

Το σπήλαιο La Morita II, βρίσκεται στην πολιτεία Nuevo León του Μεξικού. [Credit: Moisés Valadez] Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρω...

Το σπήλαιο La Morita II, βρίσκεται στην πολιτεία Nuevo León του Μεξικού. [Credit: Moisés Valadez]
Το σπήλαιο La Morita II, βρίσκεται στην πολιτεία Nuevo León του Μεξικού. [Credit: Moisés Valadez]

Αρχαιολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις στο σπήλαιο La Morita II, που βρίσκεται στην πολιτεία Nuevo León του Μεξικού. 

Η ανασκαφή, μέρος του έργου «Προϊστορική και Ιστορική Αρχαιολογία του Βορειοανατολικού Μεξικού» που ξεκίνησε το 2003, αποκάλυψε σκελετικά υπολείμματα που χρονολογούνται από 2.500 έως 3.000 χρόνια.

Τα λείψανα, που ανήκαν σε ένα μωρό και δύο εφήβους, συνοδεύονταν από θραύσματα καλαθιού, υφασμάτων και ινών, πιθανότατα μέρος νεκρικών ενδυμάτων.

Ο Moisés Valadez Moreno, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, υποθέτει ότι ορισμένα βρέφη μπορεί να είχαν θυσιαστεί ως μέρος των τελετουργιών ταφής. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με τα χρονικά, όταν η μητέρα πέθαινε κατά τη διάρκεια του τοκετού ή λίγα λεπτά αργότερα, το βρέφος θυσιαζόταν και συνόδευε την ταφή του νεκρού».


Βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα και αντικείμενα 2.500 ετών σε μεξικάνικο σπήλαιο
[Credit: Moisés Valadez/INAH]

Οι πρακτικές θυσίας επεκτάθηκαν και σε βρέφη με συγγενείς διαταραχές ή δυσπλασίες. Ο Valadez Moreno εξήγησε ότι οι περιπτώσεις γεννήσεων δίδυμων, θεωρούταν κακός οιωνός και οδηγούσε στην επιλογή να παραμείνει ζωντανό το πιο υγιές βρέφος, ενώ το άλλο το έθαβαν ζωντανό. Αυτή η ανακάλυψη ευθυγραμμίζεται με προηγούμενα ευρήματα, καθώς το 2023, η INAH ανέφερε ότι αποκάλυψε υπολείμματα ανθρώπινων οστών, κυρίως παιδιών, στη La Morita II που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια.

Οι ανασκαφές αφαίρεσαν περίπου 50 τετραγωνικά μέτρα ιζήματος στον κύριο θάλαμο και 24 τετραγωνικά μέτρα στον νότιο θάλαμο. Μεταξύ των 1.500 τεχνουργημάτων που βρέθηκαν ήταν αιχμές δόρατος, γροθιές και αιχμηρές άκρες, που χρονολογούνται πριν από 4.500 έως 2.500 χρόνια.

Ανακαλύφθηκαν επίσης ευπαθή υλικά όπως κορδόνια και καλάθια που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια. Ο Valadez Moreno δήλωσε: «Αυτά τα τελευταία ευρήματα ενώνουν τα σχεδόν 30.000 πολιτιστικά κατάλοιπα που ανακτήθηκαν στη La Morita II».


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα καλαθιού, υφασμάτων και ινών βαμβακιού που πιθανότατα αποτελούσαν το υλικό περιτυλίγματος για τα ανθρώπινα λείψανα. [Credit: Moisés Valadez]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα καλαθιού, υφασμάτων και ινών βαμβακιού που πιθανότατα αποτελούσαν το υλικό περιτυλίγματος για τα ανθρώπινα λείψανα. [Credit: Moisés Valadez]

Εκτός από τα ανθρώπινα υπολείμματα, το σπήλαιο απέδωσε μια ποικιλία από ευρήματα. Στις ανακαλύψεις περιλαμβάνονται εργαλεία για οικιακή και τελετουργική χρήση, όπως σουβλιά και αιχμηρές άκρες, υπογραμμίζοντας την ευελιξία της λειτουργίας του σπηλαίου πέρα από τους ταφικούς σκοπούς. Η παρουσία τέτοιων τεχνουργημάτων όπως λόγχες και αιχμές βλημάτων, μαζί με αποξηραμένα περιττώματα και σπόρους, υποδηλώνουν ότι το σπήλαιο χρησίμευε ως χώρος για διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

Το La Morita II ξεχωρίζει από άλλα προϊστορικά σπήλαια, τα οποία παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για ταφές. Αυτό το σπήλαιο, που πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία των πρώτων σπηλαίων του Μεξικού που χρονολογούνται πάνω από 6.000 χρόνια, έδειξε μια σύνδεση με τον Κόλπο του Μεξικού μέσω της ανακάλυψης θαλάσσιων μαλακίων, που βρίσκονται 300 χιλιόμετρα μακριά.


Ένα από τα θραύσματα των οστών που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο. [Credit: INAH]
Ένα από τα θραύσματα των οστών που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο.
[Credit: INAH]

Ο Valadez Moreno τόνισε τη σημασία της κατανόησης των αρχαίων ταφικών πρακτικών στο βορειοανατολικό Μεξικό. Η εγγύτητα των τριών συνόλων των λειψάνων και η θέση τους στο ίδιο στρώμα εδάφους υπαινίσσεται ταυτόχρονο θάνατο, προτρέποντας περαιτέρω ανάλυση μέσω οστεολογικών μελετών και μελετών DNA για να αποκαλυφθεί η σχέση μεταξύ των ατόμων.

Οι ανακαλύψεις στη La Morita II αντικατοπτρίζουν μια πλούσια πολιτιστική ιστορία, απεικονίζοντας τους διαφορετικούς τρόπους ζωής, το εμπόριο των μεγάλων αποστάσεων και τις τελετουργικές πρακτικές που επικρατούσαν κατά την Προκλασική περίοδο στο Μεξικό.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια