Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιταλία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή βίλα που συνδέεται με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο

Τα ερείπια της βίλας στο Miseno. [Credit: Soprintendenza Archaeologia] Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται σε έργο αστικής ανάπλασης στο Bac...

Τα ερείπια της βίλας στο Miseno. [Credit: Soprintendenza Archaeologia]
Τα ερείπια της βίλας στο Miseno. [Credit: Soprintendenza Archaeologia]

Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται σε έργο αστικής ανάπλασης στο Bacoli, κοντά στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου της Νάπολης, ανακάλυψε τα ερείπια μιας μνημειώδους ρωμαϊκής έπαυλης που εκτιμούν ότι συνδέεται με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο.

Η βίλα, που χρονολογείται στον 1ο αιώνα μ.Χ., ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών ανάπλασης που είχαν ως στόχο να ανακτήσουν και να ενισχύσουν την περιοχή που καταλάμβανε παλαιότερα μία παράνομη κατασκευή, γνωστή ως Lido Piranha.

Η αρχαία πόλη Misenum, γνωστή για τη σημασία της κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, χρησίμευε ως το κύριο λιμάνι για το Classis Misenensis, τον ανώτερο στόλο του αυτοκρατορικού ρωμαϊκού ναυτικού. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο διάσημος συγγραφέας της Φυσικής Ιστορίας (Naturalis Historia), ήταν ο επικεφαλής του ναυτικού στόλου την εποχή της καταστροφικής έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Ο Πλίνιος έπαιξε τραγικό ρόλο στην καθοδήγηση μιας αποστολής διάσωσης στον κόλπο, αλλά υπέκυψε σε ασφυξία λόγω των επιβλαβών αερίων που εκπέμπονταν από το ηφαίστειο.


Ιταλία: Ανακαλύφθηκε ρωμαϊκή βίλα που συνδέεται με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο
[Credit: Josi Gerardo Della Ragione]

Οι πρόσφατες ανασκαφές στο Bacoli αποκάλυψαν ένα συγκρότημα έπαυλης με περίπου δέκα μεγάλα δωμάτια που χρονολογούνται σε διαφορετικές κατασκευαστικές φάσεις. Η βίλα διαθέτει τοίχους opus reticulatum, μια χαρακτηριστική μορφή ρωμαϊκής πλινθοδομής που χρησιμοποιεί τούβλα σε σχήμα διαμαντιού από τόφφο, γνωστά ως cubilia.

Το συγκρότημα εκτείνεται απρόσκοπτα από την ακτογραμμή μέχρι την παραλία, με τμήματα πλέον εν μέρει βυθισμένα, πιθανώς λόγω της τοπικής ηφαιστειακής βραδυσεισμικής δραστηριότητας που μεταβάλλει τη γεωλογία της χερσονήσου.

Η ανασκαφή ήταν μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας αστικής ανάπλασης του Δήμου Bacoli, με την υποστήριξη της της τοπικής Αρχαιολογικής Εφορείας (ABAP) για τη Μητροπολιτική Περιοχή της Νάπολης. Το έργο είχε ως στόχο την ανάκτηση της περιοχής από το πρώην Lido Piranha, μια παράνομη κατασκευή που προκάλεσε αρχαιολογική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Τα ερείπια της ρωμαϊκής βίλας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών εξωραϊσμού, χάρη στην αρχαιολογική βοήθεια που παρείχε το ABAP.

Η εγγύτητα της βίλας στην Punta Sarparella, με θέα στην εσωτερική λεκάνη του ρωμαϊκού λιμανιού, υποδηλώνει τη σύνδεσή της με την οργανωτική δυναμική της υλικοτεχνικής βάσης και των οδών επικοινωνίας της αρχαίας πόλης.


Μια άλλη άποψη της βίλας που ανακαλύφθηκε στο Miseno. [Credit: Soprintendenza Archaeologia]
Μια άλλη άποψη της βίλας που ανακαλύφθηκε στο Miseno. [Credit: Soprintendenza Archaeologia]

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας, με επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, αναγνώρισε τη σημασία του ευρήματος και τη σύνδεσή του με τον Έπαρχο του αρχαίου ρωμαϊκού στόλου του Τυρρηνικού Πελάγους, πιθανώς τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο. Ο Έφορος για τη μητροπολιτική περιοχή της Νάπολης μοιράστηκε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των κυβερνητικών αρχών, των αρχαιολόγων και της τοπικής κοινότητας για τη διατήρηση και την αποκάλυψη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Ιταλίας.

Ενώ η αναγνώριση της βίλας ως κατοικίας του Πλίνιου του Πρεσβύτερου παραμένει ακόμα υποθετική, εν αναμονή των εκτεταμένων ανασκαφών και έργων βελτίωσης του χώρου, η περίμετρος των δωματίων έχει εντοπιστεί και περιφραχθεί. Επεξηγηματικές ενημερωτικές πινακίδες πρόκειται να τοποθετηθούν σύντομα, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει για αυτό το εξαιρετικό αρχαιολογικό εύρημα.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια