Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σπάνιος ρωμαϊκός ορειχάλκινος βραχίονας ανακατασκευάζεται από εκατοντάδες θραύσματα

Η συντηρήτρια Bethan Bryan εργάζεται στο τμήμα της ρωμαϊκής πανοπλίας. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας] Ένα σπάνιο ρωμαϊκό ορ...

Η συντηρήτρια Bethan Bryan εργάζεται στο τμήμα της ρωμαϊκής πανοπλίας. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]
Η συντηρήτρια Bethan Bryan εργάζεται στο τμήμα της ρωμαϊκής πανοπλίας. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]

Ένα σπάνιο ρωμαϊκό ορειχάλκινο τμήμα πανοπλίας που προστάτευε τον βραχίονα και χρονολογείται στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ., έχει ανακατασκευαστεί σχολαστικά από συντηρητές των Εθνικών Μουσείων της Σκωτίας.

Το τμήμα της πανοπλίας που προστατεύει τον βραχίονα ανακαλύφθηκε σε περισσότερα από 100 θραύσματα στο οχυρό Trimontium κοντά στο Melrose το 1906. Θεωρείται ένα από τα τρία μοναδικά κομμάτια που είναι γνωστά σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετά από εβδομάδες επίπονης ανακατασκευής, το τεχνούργημα θα παρουσιαστεί στην επερχόμενη έκθεση του Βρετανικού Μουσείου, «Legion: Life in the Roman Army».

Το ορειχάλκινο τμήμα πανοπλίας του βραχίονα, το οποίο αρχικά αναγνωρίστηκε ως θώρακας σώματος και αργότερα ειπώθηκε ότι ήταν τμήμα πανοπλίας των μηρών για το ιππικό, μόλις πρόσφατα αναγνωρίστηκε με την πραγματική του λειτουργία. Ο Δρ Fraser Hunter, Κύριος Επιμελητής Προϊστορικής και Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας στα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας, δήλωσε σχετικά: «Αυτό είναι ένα απίστευτα σπάνιο αντικείμενο και είναι υπέροχο που αυτή η έκθεση μας έδωσε την ευκαιρία να το ξαναφτιάξουμε. Η μεταμόρφωση είναι εντυπωσιακή». Το ανακατασκευασμένο τμήμα του βραχίονα θα παρουσιαστεί μαζί με μία αυθεντική τεμαχισμένη πανοπλία, παρέχοντας μια ζωντανή σύνδεση με μια κρίσιμη περίοδο όταν η Σκωτία συνόρευε με τα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η Bethan Bryan, Βοηθός Συντηρητής Αντικειμένων στα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας, περιέγραψε την ανακατασκευή ως «μια ακραία πρόκληση και έναν κόπο αγάπης», που χρειάστηκε περίπου τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Ο περίπλοκος σχεδιασμός της πανοπλίας του βραχίονα, με ορειχάλκινες λωρίδες που θυμίζουν αυτές ενός αρμαντίλλου, το διακρίνει ως το πιο άθικτο παράδειγμα του είδους του. Η χρήση ορείχαλκου, ενός ακριβού μετάλλου της εποχής, όχι μόνο προσέφερε προστασία, αλλά σήμαινε και την υψηλή θέση του πολεμιστή, που έλαμπε σαν χρυσός στο μπράτσο του σπαθιού του.


Θραύσματα του ρωμαϊκού ορειχάλκινου βραχίονα. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]
Θραύσματα του ρωμαϊκού ορειχάλκινου βραχίονα. 
[Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]

Η τοποθεσία του οχυρού Trimontium κοντά στο Melrose, όπου ανακαλύφθηκε αρχικά το τμήμα του βραχίονα από τον αρχαιολόγο Τζέιμς Κερλ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του αντικειμένου. Το συγκεκριμένο τμήμα της πανοπλίας φαίνεται να έμεινε πίσω όταν οι Ρωμαίοι εγκατέλειψαν το Trimontium. Όταν το κτήριο εγκαταλείφθηκε, οποιοσδήποτε εξοπλισμός θεωρήθηκε πλεονάζων σε σχέση με τις τρέχουσες απαιτήσεις, απλά πετάχτηκε.

Ο Richard Abdy, επιμελητής των νομισμάτων της Ρωμαϊκής Εποχής και της Εποχής του Σιδήρου στο Βρετανικό Μουσείο, τόνισε τη μοναδικότητα του σχεδίου του συγκεκριμένου τμήματος του βραχίονα: «Ο εύκαμπτος βραχίονας είναι ένα εμβληματικό κομμάτι εξοπλισμού για τους Ρωμαίους μονομάχους, επομένως είναι ασυνήθιστο να το δούμε ως προστασία του βραχίονα με σπαθί και για τους Ρωμαίους στρατιώτες». Ο Abdy πρότεινε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των καθεστώτων εκπαίδευσης των Ρωμαίων στρατιωτών και των μονομάχων.

Η συντηρήτρια Bryan πρόσθεσε: «Ήταν προνόμιο για μένα να δουλέψω σε ένα τόσο εξαιρετικό κομμάτι της ιστορίας της Σκωτίας. Είμαι ενθουσιασμένη που μπορεί πλέον να το δει το κοινό με νέο πρίσμα και έχει διατηρηθεί για γενιές για να το απολαύσουν».


Ορειχάλκινος ρωμαϊκός βραχίονας, 2ος αιώνας μ.Χ. Ανακαλύφθηκε στο οχυρό Trimontium. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]
Ορειχάλκινος ρωμαϊκός βραχίονας, 2ος αιώνας μ.Χ. Ανακαλύφθηκε στο οχυρό Trimontium. [Credit: Duncan McGlynn/Εθνικά Μουσεία Σκωτίας]

Η έκθεση «Legion: Life in the Roman Army» (1 Φεβρουαρίου - 23 Ιουνίου 2024) στο Βρετανικό Μουσείο υπόσχεται να είναι μια μεγάλη έκθεση, προσφέροντας στους επισκέπτες μια εικόνα της πραγματικότητας της καθημερινής ζωής σε μια από τις κορυφαίες μαχητικές δυνάμεις της ιστορίας. Μετά την έκθεση του Βρετανικού Μουσείου, το ανακατασκευασμένο τμήμα πανοπλίας του βραχίονα θα βρει τη μόνιμη κατοικία του στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας.


Πηγή: Archaeology News


Δεν υπάρχουν σχόλια