Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό ασημένιο καλλωπιστικό κουτάλι βρέθηκε στην Ουαλία

[Credit: Museum Wales] Ένα ρωμαϊκό ασημένιο καλλωπιστικό εργαλείο, γνωστό και ως "ligula", που ανακαλύφθηκε με την χρήση ανιχνευτή...

Ρωμαϊκή ασημένια καλλωπιστική λαβίδα βρέθηκε στην Ουαλία
[Credit: Museum Wales]

Ένα ρωμαϊκό ασημένιο καλλωπιστικό εργαλείο, γνωστό και ως "ligula", που ανακαλύφθηκε με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην Ουαλία ανακηρύχθηκε επίσημα ως "Εθνικός Θησαυρός". 

Η ασημένια ligula βρέθηκε από τον Valentinas Avdejevas  με την χρήση ανιχνευτή μετάλλων στην κοιλάδα του Glamorgan τον Ιούνιο του 2020. Αποτελείται από ένα μικρό κυκλικό μπολ στην μία άκρη με μακριά, κωνική λαβή που φτάνει σε ένα στρογγυλεμένο σημείο. Οι διαστάσεις του είναι 6,35 εκ. από άκρη σε άκρη με το μπολ να είναι μόλις 0,50 εκ. σε διάμετρο. Αρχικά ήταν ίσιο αλλά το κουτάλι είναι τώρα λυγισμένο σε δύο σημεία: το μπολ είναι σχεδόν σε ορθή γωνία και η λαβή λυγίζει ξανά περίπου στα δύο τρίτα της διαδρομής προς τα κάτω.

Η ligula  ήταν μία μικρή λαβίδα, που πρακτικά λειτουργούσε σαν ένα μικρό κουτάλι με λεπτή λαβή και χρησιμοποιήθηκε για να μπορεί κάποιος να αφαιρέσει καλλυντικά, αρώματα ή αλοιφές από μπουκάλια με μακρύ λαιμό. Δημιουργήθηκε από ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου φτιαγμένο σε έναν κύλινδρο και στη συνέχεια το άκρο σφυρηλατήθηκε στο μπολ.

Τα περισσότερα από αυτά τα εργαλεία που έχουν βρεθεί είναι κατασκευασμένα από κράμα χαλκού. Τα ασημένια είναι πιο σπάνια και με βάση ορισμένα από αυτά που έχουν βρεθεί, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα ασημένια παραδείγματα μπορεί να ήταν αφιερωμένα σε ιατρικούς σκοπούς παρά για προσωπικούς λόγους υγιεινής ή στολισμού.

Παρόμοια ασημένια αντικείμενα έχουν ανακαλυφθεί σε συλλογές αρχαίων ιατρικών οργάνων στον αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό κόσμο.

Επειδή είναι ηλικίας άνω των 300 ετών και αποτελείται από περισσότερο από 10% πολύτιμα μέταλλα, η ligula πληροί τα κριτήρια για να ανακηρυθχεί ως Εθνικός Θησαυρός της Ουαλίας σύμφωνα με το Treasure Act του 1996. Στη συνέχεια θα δοθεί η ευκαιρία στα τοπικά μουσεία να αποκτήσουν το αρχαίο εύρημα σύμφωνα με την εκτιμώμενη αξία. Το Μουσείο Cowbridge and District έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της ligula για να το εντάξει στην συλλογή του.


Θησαυρός της Εποχής του Χαλκού με επτά χάλκινα αντικείμενα. Φωτογραφία: Amgueddfa Cymru
Θησαυρός της Εποχής του Χαλκού με επτά χάλκινα αντικείμενα.
 [Credit: Amgueddfa Cymru]

Το Μουσείο της Ουαλίας αναφέρει επίσης την ανακάλυψη ενός θησαυρού από επτά χάλκινα αντικείμενα στο Pendoylan της κοιλάδας του Glamorgan. Ο θησαυρός αποτελείται από θραύσματα από ένα ζευγάρι χάλκινων ξίφων και πέντε χάλκινων πελέκεων που χρονολογούνται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού γύρω στο 1000 με 800 π.Χ.

Πέλεκεις αυτού του τύπου μπορούν να βρεθούν σε μεγάλους αριθμούς στη νοτιοανατολική Ουαλία σε ομάδες θησαυρών και ως μεμονωμένα ευρήματα. Παραδείγματα έχουν επίσης βρεθεί στη βόρεια και δυτική Ουαλία, στη νότια Αγγλία και στη βόρεια Γαλλία, υποδεικνύοντας δίκτυα ανταλλαγής μετάλλων σε μεγάλες αποστάσεις που λειτουργούσαν κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Ο Chris Griffiths, διδάκτωρ ερευνητής με το Amgueddfa Cymru – Museum Wales and the University of Reading, είπε: «Αυτός ο θησαυρός είναι ασυνήθιστος καθώς περιέχει θραύσματα από δύο ξίφη, το ένα από τα οποία είναι ένα θραύσμα στην άκρη της λεπίδας με διακοσμητικές αυλακώσεις που κατασκευάστηκε στη βορειοδυτική Γαλλία. Αυτό το μικρό θραύσμα ξίφους αποτελεί επομένως ένα βασικό μέρος μιας ευρύτερης ιστορίας, που συνδέει εκείνους τους ανθρώπους που έζησαν στην κοινότητα Pendoylan με εκείνους που έζησαν στη βορειοδυτική Γαλλία, περίπου πριν από 3.000 χρόνια».


Πηγή: The History Blog, Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια