Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart;

  [Credit: PRNewsfoto/Deep Sea Vision] Η Aimilia Earhart ήταν μία από τις πρωτοπόρους στην ιστορία της αεροπλοΐας. Το 1937, σε ηλικία 39 ετώ...

Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart;
 [Credit: PRNewsfoto/Deep Sea Vision]

Η Aimilia Earhart ήταν μία από τις πρωτοπόρους στην ιστορία της αεροπλοΐας. Το 1937, σε ηλικία 39 ετών, μαζί με τον 44χρονο Fred Noonan ξεκίνησαν ένα μακρινό ταξίδι σε όλο τον κόσμο. Σε ένα από τα τελευταία σκέλη του ταξιδιού, απογειώθηκαν από την Παπούα Νέα Γουινέα με σκοπό να διασχίσουν 4.000 χιλιόμετρα και να ανεφοδιαστούν στο Howland Island, ανάμεσα από την Αυστραλία και την Χαβάη. Δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και η εξαφάνιση αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπλοΐας, συναρπάζοντας τους ιστορικούς για δεκαετίες, ενώ υπήρξε έμπνευση για βιβλία, ταινίες και θεωρίες συνομωσίας. Η επικρατούσα θεωρία ήταν πως το αεροπλάνο τους ξέμεινε από καύσιμα στον Ειρηνικό ωκεανό.

Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart;


Τώρα, η ιδιωτική εταιρία εξερεύνησης του βυθού, Deep Sea Vision, έδωσε στη δημοσιότητα μία εικόνα από σόναρ, η οποία θεωρεί πως απεικονίζει το χαμένο Lockheed Electra της Aimilia Earhart. Η θολή εικόνα καταγράφηκε από μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος σε βάθος 5.000 μέτρων και "αποκαλύπτει χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στο μοναδικό σχεδιασμό της ουράς και το μέγεθος του ιστορικού αεροσκάφους.

Πάντα πιστεύαμε πως θα προσπαθούσε να κάνει μία ομαλή προσθαλάσσωση και αυτό που βλέπουμε στην εικόνα σόναρ ταιριάζει με την ιδέα πως το σκάφος δεν καταστράφηκε".


Η εικόνα του σόναρ δίπλα-δίπλα με την Electra της Earhart σε κλίμακα. [Credit: PRNewsfoto/Deep Sea Vision]
Η εικόνα του σόναρ δίπλα-δίπλα με την Electra της Earhart σε κλίμακα.
[Credit: PRNewsfoto/Deep Sea Vision]
 

Με τη χρηματοδότηση του Τόνι Ρομέο, ενός πιλότου και πρώην αξιωματικού των υπηρεσιών πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αυτή η έρευνα ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποίησε ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. «Αυτό είναι ίσως το πιο συναρπαστικό πράγμα που θα κάνω ποτέ στη ζωή μου», εξέφρασε ο Ρομέο στη Wall Street Journal, παρομοιάζοντας το εγχείρημα με κυνήγι θησαυρού. «Νιώθω σαν ένα 10χρονο παιδί που πηγαίνει σε ένα κυνήγι θησαυρού».

Η έρευνα διήρκησε 90 μέρες και κάλυψε 13.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα του ωκεανού, όντας μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες έρευνες συνδυαστικά. Η DSV κρατά την ακριβή τοποθεσία του ευρήματος μυστική και σχεδιάζει περισσότερες έρευνες.

Η έρευνα της DSV βασίστηκε στην “Date Line Theory” που ανέπτυξε μία πρώην επιστήμονας της NASA το 2010, η Liz Smith. Σύμφωνα με τη θεωρία της, ο Noonan ξέχασε να γυρίσει το ημερολόγιο μία μέρα πίσω καθώς πετούσαν πάνω από την International Date Line, οδηγώντας σε λάθος υπολογισμό της πλοήγησης βάσει ουράνιων σωμάτων, με αποτέλεσμα να βρεθούν 100 χιλιόμετρα πιο δυτικά από την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Η εικόνα του σόναρ είναι, βέβαια, μια ισχυρή ένδειξη, αλλά όχι απόδειξη. Ο ίδιος ο Ρομέο είπε ότι θα μπορούσε να είναι και συστάδα βράχων, που μοιάζει με το σχήμα ενός αεροσκάφους. Προφανώς χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, κι αυτή απαιτεί χρόνο και χρήμα. Ο Ρομέο, πάντως, είναι διατεθειμένος να αφιερώσει όσο χρόνο χρειαστεί κι έχει ξεκινήσει ήδη μια προσπάθεια να ανευρεθούν οι πόροι, έτσι ώστε να φτάσουν ειδικά σκάφη στο σημείο, να το εξερευνήσουν εξονυχιστικά κι ενδεχομένως με σύγχρονο βαθυσκάφος-ρομπότ να προσεγγίσουν αυτό το αντικείμενο στο βάθος του ωκεανού, για να βεβαιωθούν.

Οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του ενάλιου αρχαιολόγου Andrew Pietruszka, προειδοποιούν ότι η οριστική απόδειξη απαιτεί μια πιο προσεκτική εξέταση για να ταυτιστούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες με το αεροσκάφος Lockheed της Earhart.


Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart;

Βρέθηκε το χαμένο αεροπλάνο της Amelia Earhart;

Το μυστήριο της τύχης της Earhart έχει γεννήσει διάφορες θεωρίες. Ο Ric Gillespie, μακροχρόνιος ερευνητής της τελευταίας πτήσης της Έρχαρτ, δήλωσε στο CBS News το 2018 ότι πιστεύει ότι η Earhart συνετρίβη στο νησί Gardner.

Η Earhart ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας μόνη της τον Ατλαντικό ωκεανό το 1932. Στις 20 Μαΐου 1937 ξεκίνησε με τον Noonan από το Oakland της California με την ελπίδα να γίνει και η πρώτη γυναίκα που έκανε το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο.


Πηγή: Unboxholics, Intronews, Live Science



Δεν υπάρχουν σχόλια