Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη

Τούβλο με τη σφραγίδα της 13ης λεγεώνας (98-101 μ.Χ.). [Credit: City Archaeology Vienna] Σε μια πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή που συνδέεται...

Τούβλο με τη σφραγίδα της 13ης λεγεώνας (98-101 μ.Χ.). [Credit: City Archaeology Vienna]
Τούβλο με τη σφραγίδα της 13ης λεγεώνας (98-101 μ.Χ.). [Credit: City Archaeology Vienna]

Σε μια πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή που συνδέεται με την ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου Kindermanngasse, η Βιέννη αποκάλυψε έναν θησαυρό ιστορικών αντικειμένων, που ρίχνουν φως στη βαθιά ριζωμένη ρωμαϊκή και μεσαιωνική ιστορία της πόλης.

Οι ανασκαφές στην εσωτερική αυλή του σχολείου, που βρίσκεται στην οδό Kindermannstrasse 1170, έχουν εκθέσει σημαντικά ευρήματα που εντοπίζουν την προέλευση της Βιέννης, παλαιότερα γνωστή ως Vindobona, πίσω στον 1ο αιώνα μ.Χ.

Οι συνεχιζόμενες ανακαινίσεις του Δημοτικού Σχολείου Kindermanngasse, του τέταρτου παλαιότερου σχολείου στη Βιέννη, έχουν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους αρχαιολόγους να εμβαθύνουν στο παρελθόν της πόλης. Οι ανασκαφές, που πρόκειται να ολοκληρωθούν στις αρχές Φεβρουαρίου, έφεραν στο φως υπολείμματα ενός κτηρίου παραγωγής που συνδέεται περίπλοκα με μια ρωμαϊκή κάμινο. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η δομή, που ανακαλύφθηκε στην κεντρική περιοχή της πόλης, θα μπορούσε να συνδεθεί με την λεγεώνα XIII Legio Gemina, μια στρατιωτική μονάδα που ιδρύθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα.


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη. [Credit: City Archaeology Vienna]
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη.
[
Credit: City Archaeology Vienna]

Μεταξύ των αξιοσημείωτων ανακαλύψεων στην εσωτερική αυλή ήταν ένας λάκκος που έδωσε πολλά σφραγισμένα τούβλα με τη σφραγίδα της Legio XIII Gemina, που χρονολογείται μεταξύ 98-101 μ.Χ. Αυτά τα τούβλα κατασκευάστηκαν ειδικά για την κατασκευή πυλώνων που χρησιμοποιούνται σε συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Οι μικροί πυλώνες, γνωστοί ως «suspensurae», συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία ενός υπερυψωμένου δαπέδου στα θερμικά δωμάτια, που κυκλοφορούσε ζεστό αέρα και καπνό από το preefurnium για τη θέρμανση των σπιτιών ή των λουτρών. Η ανασκαφική ομάδα πιστεύει ότι αυτά τα τούβλα προορίζονταν για τα θερμικά δωμάτια του οχυρού ή πιθανώς για την κατοικία των αξιωματικών.

Η Legio XIII Gemina, γνωστή ως «δίδυμη λεγεώνα», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ρωμαϊκή ιστορία. Αρχικά ιδρύθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα, κέρδισε το όνομα του Gemina αφού ενισχύθηκε με βετεράνους λεγεωνάριους από άλλες λεγεώνες μετά τη Μάχη του Ακτίου.


Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη
[Credit: City Archaeology Vienna]

Το Vindobona, το αρχαίο όνομα της Βιέννης, χρησίμευε ως μία από τις βάσεις για την Legio XIII Gemina, σε στρατηγική τοποθεσία στον Δούναβη, σηματοδοτώντας τα σύνορα μεταξύ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και των Γερμανικών φυλών.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν όχι μόνο το ρωμαϊκό φρούριο, αλλά και συναφείς πολιτικούς και στρατιωτικούς οικισμούς που, στην ακμή τους, στέγαζαν περίπου 30.000 άτομα. Η ρωμαϊκή παρουσία διήρκεσε περίπου 350 χρόνια από τις αρχές του 1ου αιώνα.

Επιπλέον, η αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε κτίσματα που ανήκουν σε ξύλινο κτήριο του πρώτου μισού του 2ου αιώνα μ.Χ. Οι αρχικές επιπεδομετρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι κατασκευές αποτελούσαν μέρος των οχυρώσεων της λεγεώνας.


Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη
[Credit: City Archaeology Vienna]

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν αντικείμενα Ρωμαίων λεγεωνάριων στη Βιέννη
[Credit: City Archaeology Vienna]

Η ανασκαφή Kindermanngasse αποκάλυψε επίσης αντικείμενα από τη μεσαιωνική περίοδο, που χρονολογούνται από το 1050 έως το 1250. Μεταξύ των ανακαλύψεων είναι τάφοι με δοκάρια, υπολείμματα κιόνων και ένα χωμάτινο κελάρι με διατηρημένες σκάλες και εγκαταστάσεις τοίχων. Αυτός ο μεσαιωνικός θάλαμος πιστεύεται ότι χρησίμευε ως χώρος αποθήκευσης για τις απαραίτητες προμήθειες.

Αυτές οι ανασκαφές συμβάλλουν σε μια βαθύτερη κατανόηση του πολεοδομικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής και της καθημερινής ζωής στην αρχαία Βιέννη.


Πηγή: Archaeology News, The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια