Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ανασκαφές στο Λονδίνο φέρνουν στο φως θησαυρούς της ρωμαϊκής εποχής

Το κρεβάτι του Λονδίνου αποσυναρμολογήθηκε πριν τοποθετηθεί στον τάφο, αλλά όλα τα μέρη ενός σκαλισμένου με λεπτομέρεια επίπλου υψηλής ποιότ...

Το κρεβάτι του Λονδίνου αποσυναρμολογήθηκε πριν τοποθετηθεί στον τάφο, αλλά όλα τα μέρη ενός σκαλισμένου με λεπτομέρεια επίπλου υψηλής ποιότητας, που αρχικά συγκρατούνταν μαζί με αρθρώσεις, έχουν σωθεί. [Credit: MOLA]
Το κρεβάτι του Λονδίνου αποσυναρμολογήθηκε πριν τοποθετηθεί στον τάφο, αλλά όλα τα μέρη ενός σκαλισμένου με λεπτομέρεια επίπλου υψηλής ποιότητας, που αρχικά συγκρατούνταν μαζί με αρθρώσεις, έχουν σωθεί. [Credit: MOLA]

Οι ανασκαφές μέσα στην πόλη του Λονδίνου επιφυλάσσουν πάντα εκπλήξεις στους αρχαιολόγους και δεν είναι λίγα τα ευρήματα που έρχονται στο φως στα θεμέλια των μελλοντικών ουρανοξυστών και συγκροτημάτων γραφείων που έχουν μεταμορφώσει δραματικά το Λονδίνο. 

Αυτή τη φορά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα δρύινο νεκροκρέβατο, έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, μαζί με έναν εκπληκτικό αριθμό καλοδιατηρημένων ευρημάτων που εκτείνονται σε πολλούς αιώνες. Οι ανασκαφές γίνονται  στο Holborn Viaduct και συνήθως τα κρεβάτια που χρησιμοποιούνται σε ταφές είναι πολύ σπάνια ευρήματα. Αυτό είναι το πρώτο πλήρες παράδειγμα που βρέθηκε ποτέ στη Βρετανία—αν και πολύ μεταγενέστερη από την αγγλοσαξονική ταφή μιας νεαρής γυναίκας που βρέθηκε στο Cambridgeshire το 2012.


Διακοσμημένος ρωμαϊκός λύχνος. [Credit: MOLA]
Διακοσμημένος ρωμαϊκός λύχνος. [Credit: MOLA]

Το κρεβάτι του Λονδίνου αποσυναρμολογήθηκε πριν τοποθετηθεί στον τάφο, αλλά όλα τα μέρη του υποδεικνύουν ένα σκαλισμένο με λεπτομέρεια έπιπλο υψηλής ποιότητας, που αρχικά συγκρατούνταν μαζί με αρθρώσεις, οι οποίες έχουν σωθεί. Η έρευνα μετά την ανασκαφή θα αποκαλύψει σίγουρα περισσότερα για την ταφή, αν και η ξυλεία έχει επιβιώσει καλύτερα από τα σκελετικά υπολείμματα του ιδιοκτήτη της - ο οποίος μπορεί να ήταν ένας από τους πρώτους Ρωμαίους στο Λονδίνο, καθώς ανάμεσα στα ταφικά αντικείμενα υπήρχε ένας διακοσμημένος λύχνος που χρονολογείται μεταξύ 48-80 μ.Χ., αρκετές δεκαετίες μετά την εισβολή του 43 μ.Χ.

Η Heather Knight, υπεύθυνη του έργου, λέει ότι η εύρεση τάφων δεν ήταν έκπληξη σε μια τοποθεσία ακριβώς δυτικά των τειχών της ρωμαϊκής πόλης και δίπλα στον κύριο ρωμαϊκό δρόμο Watling Street, αλλά η κατάσταση των ευρημάτων τους έχει καταπλήξει. «Τα επίπεδα διατήρησης που συναντήσαμε -και ιδιαίτερα η αποκάλυψη μιας τέτοιας τεράστιας σειράς ξύλινων ευρημάτων- μας έχουν πραγματικά εκπλήξει» είπε.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν πέντε εξίσου καλά διατηρημένα δρύινα φέρετρα: μόνο τρία έχουν βρεθεί ποτέ στο Λονδίνο. Τα προσωπικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί μαζί με τους νεκρούς περιλαμβάνουν έναν διακοσμημένο λύχνο, ένα γυάλινο φιαλίδιο από λεπτό γυαλί και χάντρες από κεχριμπάρι.


Ανασκαφή της ταφικής κλίνης και ανακατασκευή της.  [Credit: MOLA]
Ανασκαφή της ταφικής κλίνης και ανακατασκευή της.  [Credit: MOLA]

Η τοποθεσία έχει ήδη αποδώσει πλήθος ευρημάτων καθώς οι αρχαιολόγοι έφτασαν μέχρι το στρώμα που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο. Πάνω από αυτό βρήκαν πατώματα και ξύλινα πηγάδια πιθανώς από μεσαιωνικό βυρσοδεψείο, από μία από τις πολλές θορυβώδεις βιομηχανίες που άκμασαν στις όχθες του ποταμού. Υπήρχαν τάφοι από ένα νεκροταφείο του 16ου αιώνα που συνδέεται με την κοντινή εκκλησία του Αγίου Σωτήρα και υπολείμματα από τα καταστήματα, τα σπίτια και μια παμπ που χτίστηκε καθώς ο χώρος ανακαινίστηκε μετά την καταστροφή του από την Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου το 1666.

Η επόμενη φάση ανοικοδόμησης που θα δώσει ζωή στην τοποθεσία είναι ένα σχέδιο κατασκευής γραφείων 265.000 τετραγωνικών ποδιών που αναπτύσσεται από τη Royal London Office Asset Management, συμπεριλαμβανομένων νέων γραφείων για την παγκόσμια δικηγορική εταιρεία Hogan Lovells, που εδρεύει στο Holborn Viaduct για 40 χρόνια. Τα ευρήματα βρίσκονται σε φάση συντήρησης και σχεδιάζεται η δημόσια έκθεση των πιο ανθεκτικών από αυτά στα νέα κτίρια.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Theartnewspaper, ΜΟLA

Δεν υπάρχουν σχόλια