Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παιδικοί τάφοι με ειδώλια βρέθηκαν στην αρχαία Τένεδο

[Credit: IHA] Αρχαιολόγοι από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart ανακάλυψαν ειδώλια σε μια νεκρόπολη στο νησί τη...

Παιδικοί τάφοι με ειδώλια βρέθηκαν στην αρχαία Τένεδο
[Credit: IHA]

Αρχαιολόγοι από το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Çanakkale Onsekiz Mart ανακάλυψαν ειδώλια σε μια νεκρόπολη στο νησί της Τενέδου.

Κατά την αρχαιότητα, η Τένεδος ήταν μια νησιωτική πόλη που αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου και αργότερα στην Αινειάδα του Βιργίλιου.

Η πρωιμότερη κατοίκηση χρονολογείται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού ΙΙ, με ίχνη εγκατάστασης από τους αρχαίους Έλληνες λόγω της στρατηγικής της θέσης στην είσοδο των Δαρδανελίων.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων αιώνων, το νησί περιήλθε υπό τον έλεγχο διαφόρων περιφερειακών δυνάμεων, όπως η Περσική Αυτοκρατορία, η Δήλια Συμμαχία, η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το βασίλειο των Ατταλιδών, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η διάδοχός της, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πριν τελικά περάσει στη Δημοκρατία της Βενετίας.

Στις ανασκαφές της νεκρόπολης προέκυψαν νέα και εντυπωσιακά στοιχεία, ιδίως για τις παιδικές ταφές. Αποκαλύφθηκαν παιδικές ταφές τοποθετημένες σε τάφους από πιθάρια, μια παράδοση που πιθανώς επηρεάστηκε από προ-αρχαϊκές ταφές ενηλίκων σε πιθάρια από το νησί της Λέσβου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ένας δεύτερος πίθος ή κιβωτιόσχημος τάφος του 6ου αιώνα π.Χ. τοποθετήθηκε αργότερα μέσα σε έναν πίθο ή κιβωτιόσχημο τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. Στις ανασκαφές βρέθηκαν επίσης έξι ειδώλια από τερακότα και μια χάλκινη περόνη σε σχήμα αλόγου που είχαν τοποθετηθεί ως δώρα για τους νεκρούς στον κιβωτιόσχημο τάφο που κατασκευάστηκε αργότερα. Δύο από αυτά τα ειδώλια, τα οποία μπορούν γενικά να συσχετιστούν με τη λατρεία του Διονύσου, του αρχαίου ελληνικού θεού των εορτών, απεικονίζουν δύο χορεύτριες που φορούν ανατολίτικες ενδυμασίες και φρυγικό κάλυμμα κεφαλής, ένα απεικονίζει μια γυναίκα που παίζει το έγχορδο μουσικό όργανο λύρα και τα υπόλοιπα τρία απεικονίζουν όρθιες γυναίκες.

Ο Ömer Can Yıldırım, αναπληρωτής επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε στη Hürriyet Daily News: «Στην περιοχή της νεκρόπολης, εντοπίσαμε μια περιοχή άγνωστη προηγουμένως στην αρχαιολογική βιβλιογραφία και περιορισμένη ως περιοχή ταφής παιδιών. Η δομή που ορίζουμε ως τάφο πίθου, ένας από τους τάφους που βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή, έχει το χαρακτηριστικό του "πίθου μέσα στον πίθο", το οποίο ήταν προηγουμένως άγνωστο στα αρχαιολογικά δεδομένα».

Αναφέροντας ότι σύμφωνα με τα γενικά χαρακτηριστικά των έργων, οι τρόποι ένδυσης και τα μοτίβα θεάς είναι σημάδια της θρησκευτικής πίστης της περιόδου και του σεβασμού που αισθάνονταν για τα παιδιά που θάφτηκαν σε νεαρή ηλικία, ο Yıldırım συμπλήρωσε σχετικά:  «Όταν αξιολογούμε αυτά τα έργα με όρους ιστορίας, τα στιλιστικά και αναλογικά χαρακτηριστικά των έργων δείχνουν ότι αυτά κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 2.700 χρόνια και τοποθετήθηκαν στον τάφο ενός παιδιού που πέθανε σε νεαρή ηλικία».


Πηγή: Heritage Daily, Hurriyet Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια