Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Καλοδιατηρημένος τάφος της Δυναστείας των Μινγκ ανακαλύφθηκε στην Κίνα

Η είσοδος του τάφου και το εσωτερικό του. [Credit: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Shanxi] Για αιώνες, οι γαλάζιες πόρτες ενός λίθινου τάφου της Δυν...

Η είσοδος του τάφου και το εσωτερικό του. [Credit: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Shanxi]
Η είσοδος του τάφου και το εσωτερικό του.
[Credit: Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Shanxi]

Για αιώνες, οι γαλάζιες πόρτες ενός λίθινου τάφου της Δυναστείας των Μινγκ στην επαρχία Σανσί της Κίνας παρέμειναν ερμητικά κλειστές, καλυμμένες στο μυστήριο. Κατά την είσοδο, οι αρχαιολόγοι υποδέχθηκαν μια σκηνή απαράμιλλης μεγαλοπρέπειας και κομψότητας – ένας τάφος από πέτρινο τούβλο που χρονολογείται από τη Δυναστεία των Μινγκ (1368-1644), σε άψογη κατάσταση και κομψά φιλοτεχνημένος!

Στα τέλη του 2023, το Αρχαιολογικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της επαρχίας Shanxi, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Έρευνας Πολιτισμικών Ευρημάτων της επαρχίας Xinzhou, πραγματοποίησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στην επαρχία Xinfu, ως μέρος των εργασιών για την ευθυγράμμιση της εθνικής οδού 108, μεταξύ των πόλεων Shahe και Shilingguan.


Εξαιρετικά καλά διατηρημένος τάφος της δυναστείας των Μινγκ

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, ανακαλύφθηκαν δύο τοποθεσίες πολιτισμού των Longshan, και τοποθεσίες από την περίοδο των «Εμπόλεμων Βασιλείων» (475-221 π.Χ.), μαζί με 66 τάφους από τις δυναστείες των Χαν, Τανγκ, Τζιν, Γιουάν, Μινγκ και Τσινγκ. Μεταξύ αυτών, βρέθηκε ένας εξαιρετικά καλοδιατηρημένος πλίνθινος τάφος της δυναστείας Μινγκ στη δυτική βαθμίδα του χωριού Εξίτου στην επαρχία Ξίνφου.

Ο τάφος βρίσκεται 300 μέτρα νοτιοδυτικά του χωριού Εξίτου, σε μια βαθμίδα που είναι υπερυψωμένη στα δυτικά και χαμηλότερα στα ανατολικά, σχετικά επίπεδη, με χαράδρες περίπου 100 μέτρων προς τα νότια και βόρεια.


Δύο ξύλινα φέρετρα στον κύριο θάλαμο του τάφου. [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]
Δύο ξύλινα φέρετρα στον κύριο θάλαμο του τάφου.
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]

Όψη του εσωτερικού ενός από τους θαλάμους του τάφου.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]
Όψη του εσωτερικού ενός από τους θαλάμους του τάφου. 
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi] 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τάφου

Ο τάφος έχει σχήμα «τζια» «甲», είναι προσανατολισμένος στις 102°, με μήκος 25 μέτρα ανατολικά προς δυτικά και πλάτος 6,4 μέτρα βόρεια προς νότια, με βάθος 6,2 μέτρα. Αποτελείται από ένα πέρασμα που οδηγεί στην είσοδο, μια πόρτα, ένα διάδρομο, έναν κύριο θάλαμο, έναν οπίσθιο θάλαμο, και εσοχές στους βόρειους και νότιους τοίχους.

Στο βόρειο τοίχο του περάσματος της εισόδου, κοντά στην πόρτα του τάφου, υπάρχει μια πέτρινη στήλη με την επιγραφή «Ο Επιτάφιος του Άρχοντα Wang Hou’an» της δυναστείας των Μινγκ σκαλισμένη σε στιλ γραφής zhuan. Η πόρτα του τάφου είναι κατασκευασμένη από πέτρα και αποτελείται από μια υπερυψωμένη προεξοχή, πέτρινες πλάκες που σφραγίζουν την είσοδο και πέτρινες πόρτες.

Το εσωτερικό του τάφου είναι καθαρό από ιζήματα, ενώ τα φέρετρα και τα ταφικά αντικείμενα είναι σε καλή κατάσταση. Ο κύριος θάλαμος στεγάζει δύο φέρετρα, με το νότιο φέρετρο να είναι μικρότερο, και το βόρειο μεγαλύτερο.


Λεπτομέρεια της ζωγραφικής διακόσμησης ενός φέρετρου με λουλούδια και πτηνά.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]
Λεπτομέρεια της ζωγραφικής διακόσμησης ενός φέρετρου με λουλούδια και πτηνά.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]  

Έπιπλα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]
Έπιπλα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου.
 
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi] 

Ταφικά αντικείμενα μαρτυρούν στοιχεία του πολιτισμού της δυναστείας Μινγκ

Βρέθηκαν διάφορα ταφικά αντικείμενα, όπως κεραμικά βάζα, πλακίδια με σύμβολα, κεραμικά δοχεία, ξύλινα έπιπλα, κηροπήγια, θυμιατά, βαμμένα ξύλινα ειδώλια, καθώς και αντικείμενα γραφείου, όπως πέτρες μελανιού, βούρτσες και στηρίγματα πινέλων.

Σύμφωνα με τις επιγραφές και το συμβόλαιο αγοράς γης, ο “ένοικος” του τάφου, είναι ο Wang Luo ο νεότερος και τρίτος στη σειρά αδελφός του Wang Zhi, του φημισμένου αξιωματούχου του Xinzhou της  δυναστείας των Μινγκ.


Μαύρη υαλωμένη κεραμεική βρέθηκε στον κύριο θάλαμο.  [Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi]
Μαύρη υαλωμένη κεραμεική βρέθηκε στον κύριο θάλαμο. 
[Credit: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της επαρχίας Shanxi] 


Ποιος είναι ο Wang Luo

Ο Wang Luo πέθανε το έτος Βούζι, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί στο 16ο έτος της εποχής Γουάνλι (1588), σε ηλικία 55 ετών από το σεληνιακό ημερολόγιο και 56 ετών από το δυτικό ημερολόγιο.

H ανακάλυψη του τάφου του Wang Luo είναι εξαιρετικά σπάνια στην περιοχή Xinzhou αλλά και σε ολόκληρη την επαρχία, λόγω της περίτεχνης κατασκευής του τάφου, την αφθονία των νεκρικών αντικειμένων, την άριστη διατήρηση των ξύλινων φέρετρων και συνεπώς την μαρτυρία πολύτιμων στοιχείων και πληροφοριών. Για την ακρίβεια, παρέχει δείγματα από πολύτιμα φυσικά υλικά για τη μελέτη της δομής του τάφου, της κοινωνικής ζωής και της νεκρικής κουλτούρας της δυναστείας των Μινγκ στην περιοχή.


Πηγή: Enikos, Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια